Wat is carnaval?

 

Wat is carnaval?

Carnaval is een emotie. Het feest zit bij geboren carnavalsvierders in het bloed. Zij ervaren het als een onbeschrijflijk gevoel dat haast niet uit te leggen is. Toch proberen we je dat gevoel op deze pagina over te brengen 😉

Carnaval is een beroemd volksfeest dat ieder jaar opnieuw gevierd wordt in Brabant, Limburg (Vastelaovend), Gelderland en Twente, maar ook zeker in de rest van Nederland, bijvoorbeeld in Zeeland, Drenthe en Flevoland.

Waar staat carnaval voor?

Carnaval staat voor gekkigheid, ontmoeten, verbroedering, humor, persiflage, proosten, ontlading en nog veel meer: iedereen kent zijn/haar eigen, positieve eigenschappen aan het feest toe.

Tijdens carnaval vallen gevestigde rangen en standen weg en door carnavalskleding is niet meer te zien wat iemand in het “normale leven” doet. Dat schept een band en versterkt de identiteit en onderlinge band van een stad of dorp.

O ja, Dranquilo is trouwens meestal even niet aan de orde 😉

Van ouderwets naar modern carnaval

Carnaval is begonnen als feest, maar carnavalstradities ontwikkelen zich in snel tempo.

Zo wordt er steeds meer uptempo-carnavalsmuziek gemaakt (met een vleugje Electronic Dance Music) en ook vinden er al carnavalsfestivals plaats.

Wat is carnaval carnavalsfan

Waarom vieren we dit feest?

Carnaval is van oorsprong een Katholiek volksfeest en eetfestijn. Door de Romeinen, Egyptenaren en Germanen werden al “carnavals-achtige” feesten gevierd zoals we deze nu kennen.

Het feest ging vooraf aan de vastentijd van 40 dagen. Waarschijnlijk komt de naam ook uit die tijd: “carne levare” betekent afscheid van het vlees. Waarom? Omdat de katholieken tijdens het vasten geen vlees aten/eten. Het was dus de laatste mogelijkheid om jezelf nog eens even flink te verwennen voor het vasten begon.

Ieder stad/dorp zijn eigen cultuur

We vieren twee types carnaval in Nederland: het Rijnlands en het Bourgondisch carnaval. Elke stad, regio of dorp heeft zijn eigen tradities die vaak bestaan uit een combinatie van het Rijnlands en Bourgondisch carnaval. Denk aan het veranderen van steden- en dorpsnamen, het aanstellen van prinsen en prinsessen als heersers, boerenparen, een Raad van Elf maar ook kroegentochten, optochten, intochten, hossen, polonaises en haringhappen zijn onderdeel van carnavalsculturen.

Dat is eigenlijk nog lang niet alles, want bínnen steden of dorpen heeft iedere vriendengroep en club weer zijn eigen tradities. Er is ontzettend veel te doen, te ontdekken en te zien dus, als je in eenmaal in de cultuur van een stad/dorp duikt.

Wedden trouwens dat je nog nooit zoveel nieuwe termen & woorden voorbij hebt zien komen als op deze site? 😉

Optocht carnaval

Wanneer is het carnaval?

Carnaval vindt eigenlijk op verschillende momenten door het jaar heen plaats. Het start officieel op d’n Elfde van d’n Elfde en vanaf dan wordt het carnavalsgevoel steeds sterker. Elf is het gekkengetal (of armoedegetal). Er bestaan verschillende theorieën over waarom het feest op 11/11 start. Daar gaan we later nog een keer op in.

Op d’n Elfde van d’n Elfde komen veel carnavalsvierders en -verenigingen voor het eerst weer bij elkaar. Dan, of het weekend erop, maken ze vaak hun nieuwe Prins bekend. Tussen 11/11 en carnaval vinden er vaak veel carnavalsfeesten plaats als prinsenrecepties, pronkzittingen, liedjesavonden en Klûntochten (kroegentochten). Ieder stad/dorp vult deze tussentijd op z’n eigen manier in. Daar zijn geen regels voor of afspraken over.

Carnavalszondag is de officiële start van carnaval. Het is de zevende zondag voor Pasen. Het feest duurt t/m dinsdag en de woensdag na carnaval is het Aswoensdag: het einde van het feest en het begin van de vastenperiode.

Vaak wordt het feest al op vrijdag afgetrapt en in sommige dorpen/steden zelfs al op donderdag. Ook later in het jaar vinden er in sommige steden/dorpen activiteiten plaats zoals Halfvasten(optochten).

Lees hier wanneer carnaval in 2022 wordt gevierd.

Prins carnaval

Hoe kan ik het vieren?

Heel simpel. Iedereen, jong of oud, kan carnaval vieren, waar je ook vandaan komt. Ga naar een vriend, collega of kennis of gewoon naar een dorp/stad waar je nog niemand kent. Geloof ons: carnaval verbroedert en je leert altijd leuke, nieuwe mensen kennen. Verdiep je in ieder geval in de gebruiken van het stad/dorp waar je carnaval gaat vieren. Dat wordt zéker gewaardeerd door de locals.

Wat is het feest niet?

Het is geen zuipfeest waar je je mag misdragen, relschoppen en het staat ook niet bekend om vreemdgaan. Geen fan van feesten of festivals? Dan kun je altijd nog prachtige optochten gaan kijken.

Geloof ons: ook voor jou heeft het feest een passende activiteit in petto en het kán haast niet anders, dan dat ook jij fan wordt. 

Carnaval vriendinnengroep

Een leuk carnavalsfeest bezoeken?

Bekijk in de carnavals-agenda welke grote events er plaatsvinden. Wil je weten wat er in jouw buurt georganiseerd wordt door de carnavalsvereniging? Bekijk dan de pagina In jouw buurt.

Trakteer op een Goudgele Rakker

Doe 'ns ruig dit jaar


Zitte gij er ok zo lekker feestelijk bij op de bank dit jaar?
En heb je zin om vaker VETTE carnavalscontent te lezen?

Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang voortaan exclusief onze e-mails.

Ik trakteer op een biertje