Alles over carnavalsoptochten

Wat zijn carnavalsoptochten?

Carnavalsoptochten zijn onlosmakelijk verbonden met carnaval. Ze zijn er ook tijdens carnaval 2023 weer in allerlei soorten en maten: van groot tot klein en van prachtige prachtige praalwagens tot loopgroepen en van tractor met platte kar tot bolderkar: in een optocht kan iedereen z’n creativiteit kwijt.

Het bouwen van een wagen is al een carnavalsactiviteit op zich en vaak zijn verenigingen/vriendengroepen er maandenlang mee bezig. In principe mag dan ook iedereen meedoen aan een optocht, als je maar voldoet aan de voorwaarden die de vereniging uit het desbetreffende stad/dorp stelt.

Carnavalsoptochten 2023

Waar en wanneer vinden carnavalsoptochten plaats?

Veel plaatsen en dorpen in Brabant, Limburg, Gelderland en Zeeland hebben een carnavalsoptocht, zoals Tilburg (Kruikenstad), Den Bosch (Oeteldonk), Breda (Kielegat), Eindhoven (Lampegat), Bergen op Zoom (Krabbegat), Helmond (Keiestad), Roosendaal (Tullepetaonestad), Hapert (Kempenoptocht), Soerendonk, Valkenswaard, Budel, maar ook Kerkrade, Heerlen, Weert, Maastricht, Roermond en Sittard

Buiten Brabant en Limburg zijn onder andere de optochten in Raalte (Salland), Oldenzaal “Boeskoolstad” (Twente) en in ‘s-Heerenhoek (Zeeland) bekend.

Wanneer een carnavalsoptocht plaatsvindt, is in elk dorp/stad verschillend, maar het is in ieder geval altijd op een vaste dag tijdens carnaval 2023.

carnavals optocht limburg

Hoe ziet een carnavalsoptocht eruit?

Kenmerkend aan een carnavalsoptocht zijn de feestelijke muziek, de mooi versierde/aangeklede wagens en de verklede mensen die rondom de wagen lopen. Vaak is het gezelschap dat bij de wagen loopt verkleed in de stijl van de wagen. Elke wagen heeft daarnaast vaak een thema en soms heeft de desbetreffende carnavalsvereniging of Prins ook een overkoepelend thema bedacht, waar deelnemers aan de optocht in meegaan. 

Er zijn veel inwoners uit het dorp/de stad of de regio aanwezig en als je “als buitenstaander” gaat kijken, wordt het erg gewaardeerd als je je in dezelfde kleuren als de carnavalsvereniging kleedt. De inwoners duiken vaak na de optocht de kroeg in, maar ook tijdens de optocht wordt er vaak al een en ander genuttigd 😉

Hoeveel wagens of loopgroepen er (mogen) meedoen, is afhankelijk van de desbetreffende carnavalsvereniging en hun reglement. Een optocht is vaak ook een wedstrijd: het is gebruikelijk de wagens te beoordelen en de top-3 of top-10 te belonen met een mooie (geld)prijs. Veel buurtschappen of vriendengroepen voeren jaarlijks weer een gezellige titanenstrijd 😉

carnavals optocht loopgroep

Hoe ziet een carnavalswagen of praalwagen eruit?

Naast prachtige poppen en bouwwerken, prijkt er op een carnavalswagen vaak een grappige leus of kreet die te relateren is aan de actualiteit of het thema van de desbetreffende stad/dorp. Tijdens carnaval wordt namelijk traditiegetrouw de spot gedreven met de heersende (lokale) politiek of actualiteit en Prins Carnaval (lees meer over de geschiedenis van carnaval).

Meestal wordt een carnavalsoptocht afgesloten door de prinsenwagen waarop de Prins en zijn gevolg staan. Er wordt dan snoep rond gestrooid en de Prins en zijn gevolg zwaaien vrolijk naar het publiek. Een carnavalsoptocht lijkt wel op een Romeinse triomftocht: ook toen ging de triomfator achteraan in de stoet en dreef het volk de spot met hem. Toch gaf hij graan en/of geld aan het volk… 😉 

Optochten tijdens carnaval in Duitsland, zoals Rosenmontag in Köln, staan erom bekend dat er ontzettend veel lekkers en gadgets van de wagens worden gegooid. Publiek staat daar met paraplu’s langs de kant om alles op te vangen.

carnavalsoptocht prinsenwagen

Wat kost een carnavalswagen?

De mooiste carnavalswagens vol prachtige poppen kunnen wel zo’n 15 tot 20.000 Euro kosten. In deze optochten is het prijzengeld vaak ook niet mis. Vaak worden deze mooie wagens doorverkocht en soms komen ze bijvoorbeeld in Duitsland terecht, of andersom. Vaak worden deze wagens gesponsord door “vrienden” van de desbetreffende groep. Uiteraard zie je nergens letterlijk reclame op de wagens staan. Natuurlijk hangt de kwaliteit en prijs van de wagens af van de locatie waar de wagen meerijdt.

Verlichte carnavalsoptocht of lichtjesoptocht

In bepaalde plaatsen zie je een prachtige, sprookjesachtige lichtjesoptocht voorbijkomen, bijvoorbeeld in Boxmeer (Boxmèr/cv De Geitenbok), Heerlen en Standaardbuiten (‘t Zwammegat). Een lichtjesoptocht vindt in tegenstelling tot andere optochten vaak ook in de avond plaats. De sfeer is er echt anders dan tijdens een optocht overdag, dus het is zeker de moeite hier eens te gaan kijken.

lichtjesoptocht

Welke carnavalsmuziek hoor je in de optocht?

Iedere wagen draait muziek die bij het thema van de wagen past; het kunnen de carnavalshits van dat jaar zijn maar bijvoorbeeld ook hardstyle carnaval of traditionele carnavalsmuziek.

Traditionele carnavalsmuziek wordt ook vaak nog gespeeld door dweilorkesten die meelopen met de optocht. Om ervoor te zorgen dat wagens en loopgroepen elkaar niet overstemmen en het niet uitloopt op ‘herrie’ is er vaak een maximum aantal decibellen toegestaan.

carnavals optocht vriendengroep

Halfvasten-optochten

Tijdens halfvasten vinden er in bepaalde dorpen/steden halvasten-optochten plaats, waar vaak de mooiste wagens meerijden. Voor echte carnavalsfans weer een gelegenheid om hun ‘pekske’ af te stoffen 😉 Lees hier alles over halfvasten(0ptochten) en carnaval.

Kinderoptocht

In sommige dorpen/steden vindt er (vaak voorafgaand aan de grote optocht) ook nog een speciale kinderoptocht plaats, die minder massaal is en waar kleinere wagentjes en/of bolderkarren worden ingezet. Meestal staat ook daar de jeugdprins(es) van het dorp/de stad flink in de schijnwerpers. Na afloop vindt er vaak kindercarnaval plaats. Overigens mogen kinderen ook gewoon gezellig meedoen aan de grote optocht.

kinder optocht

Optochten-kalender

Wil je een carnavalsoptocht bezoeken? Bekijk in onze carnavalsagenda waar de mooiste optochten plaatsvinden. Selecteer bovenin handig op provincie en datum.

Veul leut gewenst!

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in