Carnavalsmuziek: allerlei soorten en maten

 

Wat is carnavalsmuziek?

Carnavalsmuziek wordt tijdens carnaval vaak live gebracht door carnavalsartiesten, maar uiteraard zijn er ook diverse carnavalsradio’s, playlists op Spotify en Youtube-clips te vinden.

Carnaval en carnavalsmuziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: muziek brengt een gevoel over en zonder muziek is er geen carnavalsgevoel. Lees meer over dit unieke carnavalsgevoel op de pagina wat is carnaval.

Hossen en meedeinen

Carnavalsmuziek ontwikkelt zich in rap tempo. Vroeger luisterde iedereen naar dezelfde grote carnavalsartiesten en -krakers, bijvoorbeeld die van Adèle Bloemendaal (Zallemenut) of Toon Hermans (Mien waar is mijn feestneus).

Ook Zak eens lekker door, Bloemetjesgordijn, Paard in de gang en Het feest kan beginnen behoren tot deze gouwe ouwe carnavalskrakers. Traditioneel wordt carnavalsmuziek in de maatsoort 6/8e (hossen) of 3/4e (meedeinen) gespeeld.

In Limburg is de meest bekende carnavals-artiest Beppie Kraft, maar bijvoorbeeld ook Fiorenza, Spik & Span en Christel & Quinn zul je voorbij horen komen. Sjiengeleboem van Sef Hendrikx (inmiddels overleden) is bijvoorbeeld het vlaggenschip van de Venlose Vastelaoves muziek.

Wat is goede carnavalsmuziek?

Tegenwoordig beïnvloeden koop- en streamgedrag en populariteit op social media wie een carnavalshit scoort. Over smaak valt niet te twisten: iedere regio en leeftijdsgroep heeft weer een ander idee over wat goede carnavalsmuziek is.

Er zijn wel een aantal kenmerken die in veel carnavalsnummers terugkomen: een goede kreet (simpel en sterk) en vaak met humor (of dubbelzinnig). De muziek en de “hoofdkreet” geven een gevoel van samen vieren, meezingen, scanderen, elkaar omhelzen of vastpakken – in de polonaise of tijdens een meedeiner.

Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker een dansje of een (reeks) gebaren bedacht bij een carnavalsnummer om het samen meedoen te stimuleren. Niet elk nummer is “hosbaar”.

Carnavalsmuziek verandert

Zoals ook de maatschappij en de carnavalsvierders veranderen, zo verandert ook de carnavalsmuziek die gedraaid en gemaakt wordt. Niet meer in het dialect, 4/4e maat en zelfs met vleugje EDM (Electronic Dance Music) of hardstyle: het kan allemaal.

De trend is wel de wat meer modernere, uptempo carnavalsmuziek met de sfeer van vroeger of omgekeerd: een oud carnavalsnummer met bijvoorbeeld een rapper erin. En… meer dan ooit zijn clips belangrijker 😉

Tijdens carnavalsfeesten waar artiesten, dj’s of (cover)bands de muziek verzorgen hoor je vaak een mix van van alles voorbijkomen en worden ook top-40 nummers hartelijk ontvangen door het publiek. Wat dat betreft is carnavalsmuziek steeds vaker een mix van alles.

Een mix van alles

De meeste carnavalsfeesten zullen dus steeds vaker uitkomen op een mix van alles, van hitjes (van Snollebollekes tot Vieze Jack en Lamme Frans tijdens carnaval in Brabant), tot goede regionale/provinciale Krakers (Veul Gère) en oude krakers (Deurzakkers).

In Limburg zullen de Limburgse carnavals-artiesten en nummers (maar ook Duitse) de overhand nemen: tijdens Vastelaovend in Limburg is de liedjescultuur namelijk superbelangrijk. Daar hoor je bijvoorbeeld Bjorn en Mieke, W-Dreej en Andy en Roy voorbijkomen.

Carnavalsmuziek: gemaakt vanuit passie

Zoals dat eigenlijk altijd voor alle muziek die artiesten maken geldt: muziek en liedjes worden gemaakt vanuit passie. Carnavalsmuziek wordt vaak gemaakt voor de lol en om er zelf van te genieten. Zo zijn er ook veel vriendengroepen die voor liedjesavonden ieder jaar weer een eigen carnavalsnummer maken. Ook de baas van de Jumbo, Frits van Eerd, bracht bijvoorbeeld samen met Het Feestteam de carnavals-hit ‘Fan van jou’ uit.

Alhoewel sommige artiesten er natuurlijk een dikbelegde boterham mee verdienen, is het niet het oorspronkelijke doel om met carnavalsmuziek geld te verdienen. Het feest zal in je hart moeten zitten (of komen) om echt goede carnavalsmuziek te kunnen maken en overbrengen. Liéfde voor dat feest dus!

Trakteer op een Goudgele Rakker

Doe 'ns ruig dit jaar


Zitte gij er ok zo lekker feestelijk bij op de bank dit jaar?
En heb je zin om vaker VETTE carnavalscontent te lezen?

Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang voortaan exclusief onze e-mails.

Ik trakteer op een biertje