Aalst verbiedt carnavals-kleding

Belgische burgemeester verbiedt carnavalskleding

Carnaval in Belgie wordt, net als in Nederland, fanatiek carnaval gevierd. Er geldt sowieso al een verbod op evenementen in België, maar van zaterdag 13 februari tot en met zondag 21 februari, wordt daar in Aalst een opmerkelijke regel aan toegevoegd: het is dan verboden je te verkleden.

Het is volgens de autoriteiten niet uit te sluiten dat sommigen verkleed naar de stad gaan om carnaval dit jaar toch levend te houden.

Je mag ook geen carnavalsattributen bij je hebben of een typische carnavalskar met bakken bier of nepkinderwagens. Ook zijn alcoholgebruik op de openbare weg, elektronische en niet-elektronische versterkte muziek en praalwagens verboden. Dat komt bovenop het samenscholingsverbod.

Gilles carnaval in belgie
Gilles zijn figuren die je alleen in het Belgisch carnaval tegenkomt

Carnaval in Aalst: veel internationale aandacht

Het carnavalsfeest in de Belgische gemeente Aalst kan rekenen op veel internationale aandacht. Het feest raakte in 2019 in opspraak vanwege antisemitische verwijzingen in de optocht. Op een praalwagen stonden joodse karikaturen afgebeeld, met pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist met geld.

Er kwam niet alleen kritiek van de joodse gemeenschap, maar ook Unesco noemde de karikaturen respectloos.

Burgemeester D’Haese wilde zich niet laten censureren door Unesco en vroeg de organisatie daarom het feest van de lijst te halen: “Aalstenaars hebben het gehad met de verwijten. Wij zijn geen antisemieten of racisten. We houden de eer aan onszelf en nemen afstand van de Unesco-erkenning.”

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in