Carnavalsfilms kijken: een aanrader

Laatst bewerkt op: 26 januari 2024

Carnavals films die je gratis kunt kijken

Carnaval ademt natuurlijk historie, traditie, emotie, beleving en verhalen. Perfect te vatten in films. Wist je dat er meerdere films over carnaval gemaakt zijn? We vroegen carnavalsfan en filmrecensent Sebastiaan Khouw twee carnavalsfilms te recenseren. Sebastiaan schreef over Alles mag en over Nao ‘t Zuuje. Een derde carnavalsfilm is trouwens Kurason di un pueblo, over carnaval in Brazilië. Die laten we nu even buiten beschouwing omdat deze niet online te bekijken is.

Alles mag vertelt het verhaal van de elfjarige carnaval-fan Tygo. Vlak na zijn verhuizing naar Amsterdam houdt hij een spreekbeurt over carnaval. 

Nao ‘t Zuuje is een docu-portret over het carnavalsseizoen in Venlo. De documentaire is in 2017 opgenomen en volgt Lex Uiting als prins van vastelaovend. Nao ‘t Zuuje is ook een nummer, dat dit jaar voor de derde keer op rij in de top2000 stond.

Leestip: Bekijk wat er met carnaval 2024 te doen is

Wat maakt een film over carnaval goed? 

Eerst een vraag aan Sebastiaan (van @Sebkijk), want wat maakt een carnavalsfilm goed? Een krachtige carnavalsfilm brengt je niet alleen in contact met de liefde voor het carnavalsseizoen. Het brengt ook menselijke factoren met zich mee. Hierdoor kun jij je beter identificeren met de personen of personages die je op het scherm ziet verschijnen.

Daarnaast krijg je hierdoor ook meer zin in deze feestelijke traditie, omdat je dit seizoen mag aanschouwen via de speelfilm of documentaire. Daarnaast is het ook belangrijk om naast de rode draad van carnaval, ook nog realistische portretten te vertellen over de personages op het scherm. Hierdoor zal de film meer levendig en meer herkenbaar aanvoelen.

Welke carnavals film lijkt jou het leukste?

Lees hier over beide films:

Alles mag

De leukste film voor carnaval-liefhebbers moet toch wel de korte Nederlandse film Alles Mag zijn. De film is geregisseerd door Steven Wouterlood en kwam uit in 2014. De korte film van Hollandse bodem werd met veel roem ontvangen. Zo is het de winnaar van de International Emmy Award 2014 voor de categorie Kids: TV Movie/Mini-series. De Emmy Awards zijn prestigieuze prijzen die wereldwijd voor veel erkenning zorgen. Het scenario van de korte film is geschreven door Steven Wouterlood en Maarten van Voornveld. De cast bestaat onder andere uit Lars Jennissen, Indy Aponno, Patrick Stoof en Ricky Koole.

Spreekbeurt over carnaval

Alles mag vertelt het verhaal van de elfjarige carnaval-fan Tygo. Vlak na zijn verhuizing naar Amsterdam houdt hij een spreekbeurt over carnaval. Hiervoor woonde hij nog in het Brabantse Sint-Oedenrode; wat tijdens carnaval Papgat heet. tijdens zijn spreekbeurt vertelt Tygo ook het persoonlijke verhaal over de scheiding van zijn ouders. Zijn vader zegt dat met carnaval alles mag. Terwijl Tygo droomt om bij de majorettes te gaan, laat zijn vader hem tegelijkertijd zien dat je zelfs met carnaval te ver kunt gaan.

Een universele rode draad

Alles mag is een van de meest indrukwekkende kinderfilms die ook nog eens de Nederlandse carnavalsfeest op zijn best weergeeft. Het is een film die geschikt is voor alle leeftijden en ook voor mensen die niets met grootse feest hebben. Dit komt doordat de rode draad in het verhaal erg universeel is en op een prachtige manier verteld wordt. In minder dan een half uur maak je een belangrijke levenservaring van dit gezin mee. Het is enorm bijzonder dat de filmmakers dit voor elkaar hebben gekregen in zo’n korte speeltijd.

In mijn ogen is het juist mooi dat de filmmakers er voor hebben gekozen om de film kort te houden, want hierdoor blijft er voor de kijker veel over voor interpretatie. Er zullen gaten in de film voorkomen en de film laat je die zelf invullen. Door niet direct aan te geven wat er gaande is, zul jij ook geboeid toe luisteren naar Tygo’s leuke (en emotionele) spreekbeurt over carnaval.

Jongens kunnen ook voor “meisjeshobby’s” kiezen

Daarnaast is Alles mag ook nog een belangrijke film voor kinderen, omdat de film laat zien dat jongens ook voor normaliter meisjes hobby’s kunnen kiezen. Tygo’s grootste droom is namelijk om mee te doen met de majorettes uit zijn stad. Hiermee laat Alles mag ook het belang van diversiteit en representatie voor (kinder-)films zien. Maar boven alles is Alles mag vooral een fijne familiefilm die je al helemaal in de stemming zult krijgen voor het carnavalsseizoen.

Van de kostuums tot de parades. En van de gekozen muziek tot de dansjes. Al deze punten zullen je als liefhebber van het carnavalsseizoen enorm veel plezier brengen. De combinatie van de carnaval elementen en een emotioneel beladen film zorgt daadwerkelijk voor een onvergetelijke ervaring.

Alles mag is te gratis te zien op NPO Start en de website van ZAPP.

Noa ‘t Zuuje

Het is een kinderdroom van iedere man uit het zuiden: ooit Prins Carnaval worden van je eigen dorp of stad. Het overkwam BNNVARA presentator Lex Uiting in 2017, Venlo. Deze eretaak bracht hem op het idee een documentaire te maken over deze Limburgse traditie. Samen met producent Pieter Kuijpers en regisseur Rob Hodselmans maakte hij deze documentaire. En het eindresultaat is prachtig. Nao ‘t Zuuje is een film over verbinding en verbroedering. Het laat zien wat carnaval in Limburg (ook wel bekend als vastelaovend) nou echt betekent voor de bewoners. Nao ‘t Zuuje is de beste documentaire over het carnavalsseizoen.

Alle facetten van het leven komen voorbij

Nao ‘t Zuuje is een intiem portret dat verteld wordt via narratieve raamvertellingen. Dit houdt voor deze documentaire in dat er meerdere verhaallijnen zijn die het leven van verschillende personen laat zien. Deze personen worden gevolgd voor, tijdens en na het carnavalsseizoen in Venlo. Deze vertellingen worden samengevoegd door een verband te leggen tussen de verschillende verhaallijnen en portretten. De documentaire is vol empathie gemaakt en dit is te zien. Zo komen er meerdere thema’s naar boven die gaan over levensvreugde, levensverdriet, tradities en afscheid. Als een buitenstaander die gefascineerd is door het carnavalsseizoen heb ik me nooit eerder zo verbonden gevoeld tot deze oud-Hollandse traditie.

“Je wilt meedoen”

Als kijker word je meegenomen in de verbinding en verbroedering die dit festival met zich mee brengt. Je bent ook een onderdeel nu van dit festival, ook al kijk je alleen naar deze documentaire. Daar ligt de echte menselijke kracht van Nao ‘t Zuuje. Je wordt niet alleen geamuseerd of geïnformeerd over carnaval in Venlo. Nee, nee. De kijkers krijgen de kans om mee te leven in dit festival, maar ook om je verbonden te voelen met de levendige personen die geportretteerd worden.

Als kijker wil je niks liever dan nu weer deelnemen aan het carnavalsseizoen. Sterker nog – het voelt alsof je er aan deel hebt genomen. Nao ‘t Zuuje is dus zeker een geslaagde documentaire. Als jij op zoek bent naar een film om je liefde voor het carnavalsseizoen te activeren, dan is dit de meest geschikte film voor je!

Nao ‘t Zuuje is gratis online te zien op NPO Start en op de site van BNNVARA.

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal