Carnavalskleding: trends in 2023

Laatst bewerkt op: 11 februari 2023

Carnavalskleding 2023: de trends en tips

We gaan carnaval 2023 weer ouderwets vieren. Finally! Carnaval en carnavalskleding zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden en er is veel overlap in carnavalskleding die door de jaren heen gedragen wordt. Tóch ontstaan er ieder jaar weer bepaalde trends.

Wat zijn de trends voor 2023 en waar kun je eigenlijk echt niet meer mee aankomen? We hebben het hieronder voor je op een rijtje gezet:

Carnavalskleding uit een serie

We verwachten dit jaar veel “personages” terug te zien uit series, bijvoorbeeld uit Dahmer, Sex Education, The Crown maar vooral ook Wednesday (spin-off van The Addams Family). Deze series heeft bijna héél Nederland gezien en ze zijn natuurlijk een superleuk haakje voor je carnavalsoutfit.

the addams family

Carnavalskleding uit een film

De nieuwe Avatar-film is in december 2022 uitgekomen en hoe gaaf is het om hier je nieuwe outfit aan op te hangen. Je kunt een standaard Avatar-outfit kopen in een carnavalswinkel, maar met een beetje creativiteit kom je met veel blauw (en blauwe schmink) al heel ver.

avatar woman carnavalskleding 2023

quiz banner

Verkleed als beroemdheid, influencer of sporter

Carnaval draait natuurlijk om de draak steken met de “gevestigde orde” of beroemdheden. In 2023 zullen weer veel feestvierders de draak steken met bekende mediapersoonlijkheden als influencers, zangers en andere beroemdheden, zoals bijvoorbeeld bepaalde royalty-koppels uit het Britse koningshuis 😉

Je hoeft natuurlijk niet per se de draak te steken met iemand, want je kunt óók verkleed gaan als iemand waar je heel trots op bent. Denk bijvoorbeeld aan Max Verstappen, Cody Gakpo, Louis van Gaal, Goldband etc.

koning en koningin

Combineren zoals Goldband

Het is altijd verstandig om een outfit te kiezen die je binnen én buiten kunt dragen. Met een warme outfit zit je in 2023 in ieder geval sowieso goed, zéker omdat de kachel misschien ook binnen niet overal keihard staat te loeien zoals ‘vanouds’.

Felgekleurde traningspakken, kleurige combinaties, ‘kitsch’ patronen, sieraden en zonnebrillen en dat samen combineren: je straalt er zomaar de populaire act ‘Goldband’ mee uit.

carnavalskleding 2023 trends trainingspak

Traditionele carnavalsjas en steampunk

Nadat carnaval bijna twee jaar heeft stilgelegen, wordt het dit jaar tijd om de traditie extra te (her)waarderen. Veel carnavalsfans hebben hun carnavalsgeld alsnog opzij gelegd in Coronatijd en vinden het tijd voor iets ‘fatsoenlijks’. Hét moment dus voor een mooie traditionele carnavalsjas of lapjesjas, waarop je al die prachtige emblemen kunt spelden.

In Oeteldonk noemen ze zo’n jas trouwens ook wel een groeibriljant, door alle emblemen die je door de jaren heen verzamelt? 😉

Een lange, gevoerde carnavalsjas past daarnaast perfect bij de al langer populaire stijl ‘steampunk’.

steam punk carnavalskleding 2023

Verkleed in een zelfgemaakte outfit

Tijdens Vastelaovend in Limburg worden er sowieso al veel zelfgemaakte outfits gedragen (liefst iedere dag een andere), maar we verwachten deze trend ook elders in het land terug te zien. We hebben immers genoeg aanlooptijd gehad naar carnaval 2023 en de waardering voor het feest is groter dan ooit tevoren.

Ook speelt duurzaamheid en hergebruik een belangrijke rol, mede door de gestegen kosten voor zo ongeveer álles (zucht….)

Het hoeft niet per se een kunstwerk te worden natuurlijk, want niet iedereen is even creatief. Met een oud gordijn van oma, omgetoverd tot jurkje, of de seventies kleding van je tante als hippie-outfit, kom je ook al een heel eind.

zelfgemaakte outfit carnaval kleding 2023 tips trends

Carnavalskleding voor groepen

Hoor je bij een prachtige, grote groep met carnavalsvrienden? Samen met je vrienden feesten en de liefde voor carnaval voelen; dát is natuurlijk waar het allemaal om draait. 2023 wordt natuurlijk het eerste jaar dat we weer écht “als vanouds” carnaval kunnen vieren met z’n allen.

We hebben het samenzijn gemist en veel groepen gaan daarom in 2023 uitpakken met prachtige groepskleding om het gevoel van verbinding éxtra te benadrukken.

carnavalskleding trends 2023 groepskleding

Queer en regenboogthema

De regenboog is hot! We verwachten dat veel mensen hun outfit zullen ophangen aan het paarse of regenboogthema. Tijdens carnaval is namelijk alles mogelijk en hoe mooi is het om dan uit te kunnen dragen waar je voor staat.

Een regenboog-outfit is bovendien makkelijk te regelen: combineer wat felle, gekleurde items die je al hebt liggen en zoek daar accessoires, schmink of make-up bij in de andere regenboogkleuren en klaar is kees. Ook een unicorn-outfit past natuurlijk perfect bij dit kleurrijke thema.

carnavalskleding trends 2023 regenboog

Oktoberfest

Het Oktoberfest is steeds populairder in Nederland. Omdat behoorlijk veel feestvierders inmiddels een Lederhosen of Dirndl in de kast hebben liggen (maar ook omdat het gewoon hartstikke leuk staat en supersexy is met zo’n práchtig decolleté), is oktoberfest een top-thema. Als extra laagje kun je er een traditioneel ‘trachtenvestje’ overheen dragen.

oktoberfest carnavalskleding 2023

Wat kan écht niet in 2023?

De algemene tendens lijkt toch wel dat er meer herwaardering is voor het feest dan ooit en dat er dus extra aandacht wordt geschonken aan outfits. Ga dus niet als piemel of in dezelfde onesie waarmee je iedere avond op de bank ligt 😉

Natuurlijk is je portemonnee altijd leidend, maar wees creatief en probéér er in ieder geval iets speciaals van te maken.

Zelf carnavalskleding maken

Je kunt natuurlijk carnavalskleding gaan kopen in de carnavalswinkel. Heb je minder te besteden of wil je origineel voor de dag komen? Lees dan hier hoe je je eigen carnavalsoutfit kunt maken.

Alvast heel veel plezier tijdens carnaval 2023. Ga shinen! Alaaf!

quiz banner

 

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? Schrijf je gratis in als Goudgeel Member en ontvang leuke carnavalspost in je inbox. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Volg sowieso ons WhatsApp-kanaal en lees als eerste het leukste carnavalsnieuws.

Ik schrijf me in