Zo vier je D’n Elfde van D’n Elfde in Oeteldonk
Op d’n Elfde van d’n Elfde kleurt de binnenstad van Den Bosch, ofwel Oeteldonk, weer rood, wit en geel. Oeteldonk is natuurlijk één van de bekendste carnavalssteden van Nederland, waar carnaval dus ook groots wordt afgetrapt. En natuurlijk gebeurt dat om 11.11 uur. Ben jij klaar voor een dagje carnaval in november? Lees de insiders-tips:
Kikkers, colberts en de driekleur
Carnaval in Oeteldonk wordt anders gevierd dan in de rest van het Zuiden. Echte Oeteldonkers zul je bijvoorbeeld zelden verkleed zien gaan als Harry Potter, politieagent of banaan. Fazantenveren en dansmariekes zie je ook niet voorbijkomen en Alaaf! roepen is al helemaal uit den boze.
Wat zie je wel voorbijkomen in Oeteldonk? De kikker bijvoorbeeld, het symbool van Oeteldonk. Zag je voorheen ook veelal Oeteldonkers gekleed in traditionele blauwe boerenkielen met emblemen en de bekende rood-wit-gele das; tegenwoordig is er wat meer diversiteit te bekennen. Het jongere publiek draagt vaak een colbert of uniformjas met daarop emblemen, kikkers en de Oeteldonk-sjaal. Ook een gekke hoed of haaraccessoires zijn welkom. Het kan eigenlijk niet gek genoeg, zolang je de driekleur maar draagt.
Een eigen Elfde-embleem
Oeteldonk en emblemen zijn wat dat betreft echt met elkaar getrouwd. Elk jaar, aan het einde van carnaval, wordt het nieuwe thema voor het volgende jaar bekend gemaakt. Bij dit thema hoort een zogenaamd ‘jaarembleem’. Creatievelingen kunnen een ontwerp toesturen en later in het jaar wordt er een winnaar gekozen. Het winnende embleem wordt via officiële verkooppunten verkocht en prijkt dan op bijna ieder Oeteldonks jasje of kiel.
Maar, er zijn duizenden soorten emblemen te koop. Niet alleen carnavalswinkels; ook kleding- en horecazaken verkopen vaak hun zelf ontworpen embleem. Zo krijgt een outfit, die in de basis lijkt op de outfit van andere Oeteldonkers, toch een persoonlijke touch. Ook het 11-11-evenement heeft ieder jaar een eigen embleem. Echte Oeteldonkers naaien voorafgaand aan d’n Elfde van d’n Elfde zowel het Elfde-embleem als het jaar-embleem op hun jasje. D’n Elfde van d’n Elfde is immers de opmaat naar carnaval 2024.
Laat de verkleedkist sowieso dicht
Kom je niet uit Den Bosch? No worries; iedereen is welkom in Oeteldonk. Een belangrijke tip, is dat je in ieder geval je verkleedkist dicht moet laten. Nu hoef je echt niet weken tevoren al achter de naaimachine te kruipen of bakken met geld uit te geven aan allerlei emblemen. Met minimaal een sjaal en wat accessoires in de kleuren rood, wit of geel, kom je al een heel eind. Het is wel zo dat steeds meer kroegen een Oeteldonks deurbeleid hanteren qua kledingvoorschriften.
Lekker dweilen van kroeg naar kroeg
Nu je outfit ‘Oeteldonkproof’ is, wil je natuurlijk graag weten waar je moet zijn. In Oeteldonk ga je niet naar één specifiek evenement, maar ‘dweil’ je gewoon lekker de stad door van kroeg naar kroeg. Overal is het eigenlijk gezellig, ook op straat. Zo lopen er overal veel ‘clubkes’ rond; typisch Oeteldonkse dweilorkesten die veelal Bossche carnavalsmuziek spelen en/of schrijven. Over het algemeen hoor je in Oeteldonk typisch Oeteldonkse krakers afgewisseld met reguliere carnavals- en feestmuziek. Er is dus niet één bepaalde hotspot, maar wil je toch een locatie uitkiezen, dan kun je bijvoorbeeld naar de Korte Putstraat, de Uilenburg, de Snellestraat, de Parade en de Markt gaan.
Hoe laat ga je en wat eet je?
Last but not least: hoe laat ga je en wat en waar eet je? D’n Elfde valt dit jaar op een zaterdag, dus Oeteldonk verwacht topdrukte. Elf elf-feesten op doordeweekse dagen, worden een stuk minder druk bezocht en ook sluit alles dan in principe om 23.11 uur. Je hoeft komende zaterdag niet stipt om 11.11 uur in de stad te staan, want vanáf 11.11 uur gaan de meeste Oeteldonkers zelf ook pas de stad in. Thuis indrinken is in Oeteldonk trouwens minder gebruikelijk 😉
Aan het begin van de middag zal het dus zeker al goed vollopen en als je wilt, kun je tot in de late uurtjes door. Regent het? Dan zijn de kroegen al gauw vroeg vol en moet je misschien lang in de rij staan om binnen te komen. Houd hier dus wel rekening mee. En tot slot: wat eet je in Oeteldonk? Gewoon een lekkere vette hap. Overal staan wel kraampjes, bijvoorbeeld op de Markt of de Parade.
Kortom: doe wat de locals doen, dweil lekker van kroeg naar kroeg, laat de boel de boel en geef je over aan alles wat dit mooie feest je te bieden heeft. And don’t forget: roep dus geen Alaaf!