Tweede Kamer wil extra week voor doorstroomtoets

Tweede Kamer wil extra week voor doorstroomtoets

Update 11 september 2023

Een Kamermeerderheid van D66, CDA, SP, PVV, GroenLinks en BBB wil dat onderwijsminister Mariëlle Paul scholen in de carnavalsregio’s niet twee, maar drie weken de tijd geeft voor de doorstroomtoets. Als Paul weer niet op het verzoek van de Tweede Kamer ingaat, overwegen de Kamerleden een “interpellatiedebat” aan te vragen. In dit debat roepen Kamerleden een bewindspersoon ter verantwoording over een besluit of uitspraak. Tijdens het debat kunnen de Kamerleden de minister in een motie alsnog dringend verzoeken de toetsperiode aan te passen.

Lees hier de eerdere berichtgeving over de doorstroomtoets:

Minister weigert verplaatsen doorstroomtoets tijdens carnaval

Het houdt de gemoederen al een tijdje bezig: de doorstroomtoets die plaats zal vinden rondom carnaval 2024. De nieuwe onderwijsminister, Mariëlle Paul, blijft de boodschap van voorganger Dennis Wiersma herhalen: carnaval is volgens haar geen reden om de doorstroomtoets van groep 8 voor dit schooljaar te verplaatsen.

Dat zei ze onlangs tegen regionale omroep L1, de omroep die bericht over Vastlaovend in Limburg. Daarmee geeft Paul géén gehoor aan een dringend verzoek van scholen en carnavalsverenigingen om dat wel te doen.

Datum carnaval 2024

De doorstroomtoets vervangt vanaf 2024 de welbekende Cito-toets. De toets moet van het ministerie tussen 5 en 16 februari worden afgenomen. Carnaval begint in het weekend van 10 februari, maar in de week voorafgaand aan carnaval vinden er al verschillende speciale activiteiten plaats op veel Brabantse en Limburgse scholen, waaronder een carnavalsviering. De week tijdens carnaval, is het carnavalsvakantie.

Wiersma reageerde eerder al op Kamervragen over dit onderwerp. Een aantal Limburgse gemeente verzocht per brief de doorstroomtoets te verschuiven. Het antwoord van toenmalig onderwijsminister Wiersma was: ‘Verplaats carnaval maar’. Hij kwam hier later op terug en noemde het een ongelukkige woordkeuze.

 

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in