Carnavalslied over schnitzel zou provocerend zijn
In Duitsland, een groot carnavalsland, is volgens het Belgische nieuwsblad VRT commotie ontstaan over de “Schnitzel-song”, een satirisch carnavalslied van het duo Zwei Hillije (Twee Heiligen). Het zou provoceren en een verkeerde boodschap geven,
Het duo zingt iets als: “De laatste schnitzel staat nog in mijn stal. Ik zorg er goed voor, want als vlees verboden wordt, is het mijn noodrantsoen. Al mijn vrienden krijgen dan een grote portie.”
Liedjeswedstrijd
Het nummer heeft het toch tot de Keulse caféwedstrijd voor carnavalsnummers ‘Loss mer singe’ geschopt. Daar kwamen verschillende klachten binnen. “De klachten kwamen vooral van veganisten, al waren er ook vleeseters niet zo blij met het nummer”, zegt de organisator van de wedstrijd op WDR.
In Duitsland kunnen nummers op de zogenoemde “Index” belanden, een lijst van verboden liedjes, bijvoorbeeld omdat de tekst oproept tot geweld of kwetst.
Actuele thema’s in Keulse carnavalsmuziek
Dat een carnavalsnummer in die ‘Index’ zou belanden, kunnen ze zich in Keulen niet voorstellen. Muziek is in de carnavalshoofdstad van Duitsland een belangrijk onderdeel van de cultuur en de liedjes worden door het hele land gedraaid.
Cristoph Kuckelhorn, voorzitter van het Keuls carnaval, vindt het een belangrijke functie van carnaval dat alles aan bod kan komen, ook actuele thema’s. Het duo zelf zegt niet verwacht te hebben dat het nummer zo zou polariseren. Ze blijven het nummer spelen en vinden de commotie wel interessant.
Carnaval in Keulen
Het carnaval in Keulen is de voorloper van het Rijnlandse carnaval zoals we dat nu kennen. Zo komt onze kreet Alaaf! uit het Keulse carnaval. De oorsprong van het Keulse carnaval gaat terug tot de Romeinse tijd, toen Keulen een Romeinse vesting was. Het carnaval werd daarom veelal gebaseerd op het Venetiaanse carnaval.
Het straatcarnaval in Keulen begint op de donderdag voor carnaval tijdens de Weiberfastnacht en duurt maar liefst 6 dagen. Op maandag vindt de bekende Rosenmontagszug (optocht) plaats. Ook staat Keulen bekend om gay-carnaval.