Zo vier je duurzaam carnaval

Laatst bewerkt op: 21 oktober 2023

Hoe vier je duurzaam carnaval?

Carnaval en d’n Elfde van d’n Elfde komen er weer aan. Eíndelijk mogen we weer los als vanouds, terwijl ook het klimaat en duurzaamheid hot topics zijn. Veel carnavalsclubs hebben duurzaamheid al op de agenda staan of maken hier stappen in, maar dit gaat helaas niet over één nacht ijs.

Hoe kun jij als Carnavalsfan zelf een (klein) steentje bijdragen? In dit artikel geven we 7 tips voor een duurzame carnaval:

Maak je eigen carnavalsoutfit of huur kleding

Afhankelijk van waar je carnaval viert, gebruik je je carnavalsoutfit misschien vaker of herbruik je al oude materialen. Toch zijn er ook veel carnavalsvierders die ieder jaar (online) wat nieuws kopen. Denk er in dat geval ook eens aan je eigen carnavalskleding te maken of te huren. Vergeet ook zeker de carnavalsbeurzen niet over te slaan. Hier vind je vaak mooie creaties en accessoires die zeker een tweede leven verdienen.

Misschien kun je ook eens bewust nadenken over schmink of make-up voor carnaval: niet alle schmink of make-up (remover) is goed voor het milieu. Schmink met glitters is bijvoorbeeld heel slecht, want glitters zijn eigenlijk hele kleine deeltjes plastic. Ga daarom voor huid- en milieuvriendelijke schmink.

Sta stil bij duurzame versiering

Jep, glitters en confetti zijn natuurlijk heel leuk en carnavalesk, maar confetti – vaak gemaakt van kunststof – en glitters – vaak gemaakt van plastic -, kom je later nog op de vreemdste plekken tegen. Oók in de natuur. Glitters kunnen buiten, maar ook met afschminken, in de natuur en het (drink)water terecht komen en worden daar niet uitgefilterd, waardoor ze vaak opgegeten worden door dieren. Niet voor niets heeft de Europese Commissie nu een verbod ingesteld op microplastics.

Als alternatief is er bio-glitter: glimmende stukjes die worden gemaakt van de eucalyptusboom en niet op dieren getest worden. Voor wat betreft confetti kun je kiezen voor confetti van gerecycled papier of zelfs bloembladconfetti.

Probeer niet eenmalig plastic versiering of slingers te bestellen en kijk ook eens bij tweedehands feestwinkels of leen versieringen van familie en vrienden. Ben je creatief? Slingers kun je bijvoorbeeld ook van stof maken en spandoeken kun je maken van materialen die je thuis hebt, bijvoorbeeld een oud hoeslaken. Kies in het geval van carnavalsverlichting voor led-carnavalsverlichting.

duurzame glitters

Ruim je rommel op en verplaats je duurzaam

Dit klinkt misschien heel logisch: maar ruim je rommel op en wijs andere mensen erop wanneer zij afval op straat gooien. Verplaats je op de fiets, met ov of in ieder geval zoveel mogelijk samen. We zijn allemaal connected met elkaar via socials en WhatsApp. Probeer ook te connecten voor vervoersinitiatieven rondom carnaval 🙂

Vegetarisch eten

Neem op straat eens een vegetarische snack, kook voor je carnavalsgroep een lekkere vegetarische maaltijd (pot oma’s groentesoep, vegetarische nasi of stamppot met vega snack) en haal geen plastic bekers, bordjes en bestek in huis. Bestel je eten? Kijk dan naar vegetarische of veganistische opties en biologisch afbreekbare disposables.

pot oma's groentesoep

Kunststof drinkbekers of kunststof bierpullen

Neem je eigen kunststof cup of beker mee: súper duurzaam. Waarschijnlijk heb je ook nog wel zo’n hard cup liggen van een ander festival. Vanaf 2024 wordt wegwerpplastic namelijk zo goed als verboden, dat is een gevolg van Europese wetgeving voor wegwerpplastic. Misschien ben je wel een trendsetter voor jouw carnavalsorganisatie/kroeg 😉 Zo gaat Oeteldonk in 2022 al werken met kunststof cups waarvoor je statiegeld moet betalen.

Ook zie je dat veel kroegen kunststof bierpullen huren voor carnaval. Dat kijkt net wat chiquer dan een plastic cup en past qua uitstraling natuurlijk perfect bij carnaval.

Warm aankleden

De terrasverwarmer en andere apparaten die veel energie verbruiken hoeven niet per se aan te staan als jij je, zoals carnaval betaamt, lekker warm aankleedt. Zorg voor thermokleding onder je outfit, trek een extra sjaal aan of neem een extra laagje mee. Ga je de stad of je dorp in na een gezellig potje indrinken? Vergeet dan niet de verwarming en lampen uit te zetten. Het is onnodig om deze aan te laten als je toch de hele dag weg bent. Zet desnoods een herinnering in je telefoon als je denkt dat je na een paar biertjes misschien minder scherp bent.. 😉

warm aankleden carnaval duurzaam

Wagen bouwen voor de carnavalsoptocht

Doe je mee aan de carnavalsoptocht als loopgroep? Of bouw je zelfs een eigen wagen? Bekijk naast kleding ook eens de mogelijkheden voor bijvoorbeeld een wagen met herbruikbare materialen, een wagen gemaakt van opgeraapt zwerfafval, etc. etc.

Tot slot: we hóren je denken: “Alsof dit allemaal uitvoerbaar is…” Nope. Wij zijn zelf ook zéker niet heilig en het is maar één keer per jaar carnaval. Het liefst genieten we alleen maar en “kijken we nergens naar”, maar als we ons allemaal maar een béétje bewust zijn van wat er mogelijk, dan dragen we al veel mini-steentjes bij, die uiteindelijk een grote golfbeweging teweeg kunnen brengen.

Kies dus hierboven de tip die het dichtstbij jouw mogelijkheden ligt, maar blijf vooral ook genieten van “ons feest”.

PS Heb je zelf een goede tip voor een duurzame carnaval of Vastelaovend? Mail de redactie via redactie@carnavalsfan.nl. We nemen jouw tip graag op in dit artikel.

 

 

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? Schrijf je gratis in als Goudgeel Member en ontvang leuke carnavalspost in je inbox. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Volg sowieso ons WhatsApp-kanaal en lees als eerste het leukste carnavalsnieuws.

Ik schrijf me in