Spelen in een dweilorkest: een ultiem carnavalsgevoel
Dweilorkesten zijn onlosmakelijk verbonden met carnaval en je ziet ze tijdens carnaval dan ook op elke hoek van de straat, ehh in de hoek van elk café.
Misschien is het je wel eens opgevallen dat dweilorkest-leden zelf ook kei veel schik hebben tijdens het optreden en dat is niet voor niks 😉
Wist je dat de naam dweilorkest komt van het werkwoord dweilen, dat “dronken op straat rondzwerven” betekent? In hoeverre is dit waar en waarom hebben dweilorkesten zoveul schik?
We vragen het Melanie van het Oisterwijks (ofwel Döllekesgats) dweilorkest Heure, Zien en Zwège. Hieronder zie je eerst hun vertolking van “De Toreador” van Jaques Herb/Wilbert Pigmans. Verderop lees je het interview met Melanie.
Wat is nu dat gevoel van in een dweilorkest spelen? 😉
“Het is een héérlijk gevoel en reuze-gezellig! Vijf dagen lang van ‘s ochtends tot ‘s nachts van kroeg naar kroeg dweilen en alleen maar feesten. Niet alleen het optreden zelf is leuk, alles is geweldig! Feesten op de muziek die de dj draait, naar andere blaaskapellen luisteren en dansen met iedereen. Dat is voor mij écht carnaval.”
Hoe is dat vol te houden? Is alcohol een magisch recept?
“Ik drink heel af en toe wel een Malibu-Chocomel (ik ben een echte Chocomel-fan dus love it haha), maar zonder drank is het voor mij ook heel erg makkelijk vol te houden. Zolang je blijft springen, hossen en lallen heb je zeker geen inkakker. Tip: ga niet zitten of rusten, tenzij je heel bijvoorbeeld heel erg naar de wc moet. Gewoon doorgaan en lol blijven hebben.”
Hoe ziet jullie carnavalsprogramma, van 11/11 t/m carnaval, er normaal uit?
“Normaal hebben wij het hele jaar door optredens! Gemiddeld 1x per maand. Vanaf d’n elfde van d’n elfde is het natuurlijk wat drukker. We starten het carnavalsseizoen met het Blèrkonkoer in Oisterwijk. Dit is een muziekwedstrijd waarin bandjes uit Oisterwijk allemaal hun zelfverzonnen liedjes spelen en een zanger de tekst laten zingen.
De nummers worden vaak gemaakt op de melodie van een bestaand liedje, maar de tekst wordt wel zelf geschreven. Het is echt héérlijk om zo met alle Döllekes het gezellige carnavalsseizoen in te luiden.”
Welke nummers zitten er zoal in jullie carnavals-repertoire?
“Heul veul verschillende. We spelen bijvoorbeeld Bella Ciao, Bij ons staat op de keukendeur (Twee Pinten), Op de lollie (Nick Gilissen), My way (Frank Sinatra), Malle Babbe en Griekse wijn (ook wel: “Drink Schrobbelèr).”
Worden nieuwe hits altijd aan jullie repertoire toegevoegd?
“Zeker! De Toreador, die je in het filmpje hierboven hoort, was een échte carnavalshit. Die is dan ook zeker aan ons repertoire toegevoegd!”
Welk nr. van dit jaar (carnavalshits 2021) zou je er dit jaar aan toevoegen als je de keuze had?
“Ik moet eerlijk zeggen dat ik alle carnavalshitjes echt geweldig vind. Als ik echt zou moeten kiezen, dan kies ik toch voor Lekker knallen van Vieze Jack, In De Schuur van Immer Hansi en Tebbie nou op je muil?! van Jopie Parlevliet.”
Wat is zo’n nummer dat eeuwig aanslaat bij het publiek?
“Ik denk dat dat ook de Toreador is! Daarnaast slaat Chiquitita (Abba) altijd erg goed aan bij het publiek. Ook het liedje ‘Dronken zijn’, is altijd een succesje.
Daar zingen we trouwens zelf ook een gedeelte mee en dat gaat zo (Melanie zingt):
“Zouden we dan niet eens mo-o-gen, zouden wij dan niet eens dronken mogen zijn. Zouden wij dan niet eens mo-o-gen, dron-ken-mo-gen-zijn! Santé! Santé! Kameraaaden, kameraaaaden! Santé! Santè! Kameraaaaaden santé! En dan spelen we weer verder haha.”
Welke instrumenten kunnen er niet ontbreken in een dweilorkest?
‘Eigenlijk heeft iedereen elkaar nodig! In onze blaaskapel Heure, Zien en Zwège hebben we de volgende instrumenten: drums (basdrum en snaredrum), bekkens, saxofoon, trombones, saxofoons en trompetten.
De nummers die wij spelen zijn zo geschreven dat er van elk instrument wel ééntje moet zijn en daarom kunnen we niet zonder elkaar.”
Waarom speel je sax?
“Eigenlijk speel ik nog niet zo heel lang saxofoon. Eerst drumde ik. Ik kwam op een gegeven moment terecht bij het orkest Heure, Zien en Zwège; alleen hadden zij al drums. Mijn moeder leerde op dat moment saxofoon spelen en toen was ik heel benieuwd naar dat instrument.
Samen met mijn moeder ben ik later lid geworden van de blaaskapel. De sax heeft een lekker afwisselende rol: af en toe spelen we een leuk riedeltje tussendoor, de andere keer spelen we de melodie en een volgende keer ondersteunen we de melodie.”
Vaak zeggen ze dat dweilorkesten zelf goed in d’n ollie zitten: wat vind je van die opmerking? 😉
“Heel eerlijk? Af en toe is dat ook wel een beetje zo! Ik ben zelf niet zo van de drank, maar ik begrijp wel dat mensen het gezellig vinden om te drinken met elkaar. Het is een vooroordeel dat niet altijd klopt, maar soms wel. Elke carnavalsvierder drinkt wel een paar biertjes toch?”
Wat is er zo leuk aan in een dweilorkest spelen met carnaval?
“Spelen in een blaaskapel bezorgt je de beste carnaval ooit. Je ziet zo ontzettend veel kroegen, dorpen, steden en mensen. Het is heerlijk! Alle carnavalsfans zouden dit moeten doen om de carnavalservaring te optimaliseren. Je begint namelijk niet pas ‘s avonds met feesten: je begint al ‘s ochtends! De hele dag, vijf dagen lang, één groot feest!”
Zijn jullie te boeken?
“Zeker! Wij vinden optreden superleuk en doen dit dan ook in allerlei verschillende dorpen/steden. Wil je een leuke blaaskapel op jouw blaaskapellenfestival/-feest laten komen? Stuur ons dan via Facebook een berichtje!”
Waarom moet je juist jullie vragen?
“Omdat wij écht weten wat carnaval is! Wij staan bekend als de gangmakers van het feest, hebben een divers repertoire en vinden het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ik zeg mar zo: het is geen echt feest, als HZZ niet is geweest!”