Zo schrijf je je eigen carnavalsnummer: 10 tips
Carnavalsmuziek is er in allerlei soorten en maten. Naast de jaarlijkse carnavalshits van bekende artiesten, is het in veel dorpen en steden traditie een eigen carnavalshit te schrijven en te strijden om de prijs voor de beste carnavalsschlager.
Wil je je eigen hit voor carnaval 2023 schrijven? Je kunt niet vroeg genoeg beginnen. In dit blog-item vind je 10 tips. Veel succes!
Melodie carnavalsnummer
De melodie voor je carnavalsschlager is de meest belangrijke keuze die je moet maken. Kies een melodie die hosbaar is, of waar je een hosritme van kunt maken. Traditiegetrouw hos je op een marsmaat, ook wel tweekwartsmaat (2/4), maar ook de ouderwetse walsmaat (bijv. The Second Waltz van André Rieu) doen het altijd goed tijdens carnaval. Erg populair tegenwoordig is een hardstyle carnavalsmelodie.
Als je een bestaand (carnavals)nummer covert, heb je natuurlijk makkelijker en sneller kans op succes, maar een eigen nummer is natuurlijk helemaal top.
Speel je zelf een instrument? Dan kun je met een paar akkoorden al ver komen. Kies in ieder geval voor vrolijk klinkende majeur-akkoorden.
(Cover je een nummer? Lees hieronder meer over het controleren van de rechten)
Tuba
In een carnavalsmelodie is de tuba een belangrijk en herkenbaar instrument. De tuba zorgt voor de zware “pompompompom-tune”, ook het ritme waarin gehost wordt. Let maar eens op, je herkent ‘m vaak meteen. Ook een accordeon is een typisch carnavalsinstrument.
Concept uitdenken
Een concept uitwerken, betekent dat je verder denkt dan je carnavalsnummer. Denk na over de kleding, dans, act, lichtstijl of zelfs uit te delen gadgets als je gaat optreden. Zing je bijvoorbeeld een nummer over een kliko (we noemen maar iets), denk dan na hoe je het thema/concept kliko overal in kunt doorvoeren. Een beelddenker in je vriendengroep is daarin handig.
Wil je een echte hitmachine worden? Trek het begrip concept dan ook door in je volgende carnavalshits: zo zie je dat Snollebollekes altijd “beuk-partynummers maakt”, Veul Gère dubbelzinnige, en Jan Biggel zingt over Brabantse wijsheden. Of let eens op Peter Selie met z’n Ray Ban. Hij hanteert het concept woordgrappen in zijn naam en songtitels. Deze artiesten hanteren ook dezelfde kledingstijl en optreed-rituelen. Zo blijven ze zéker hangen bij Carnavalsfans.
Humor en dubbelzinnigheid
Dubbelzinnigheid is erg welkom tijdens carnaval, maar let wel op dat het nummer niet te vulgair of vunzig is. Kinderen horen het nummer waarschijnlijk ook voorbij komen. Dubbelzinnigheid die alleen volwassenen begrijpen is daarom een mooie oplossing 😉
Meerstemmigheid
Heb je mensen in je gezelschap die goed kunnen zingen? Probeer bepaalde delen (bijvoorbeeld in het refrein of bridge) meerstemmig te zingen. Close harmony is immers een extra instrument. Vals zingen is natuurlijk een no-go, als je het nummer serieus neemt en luisteraars wilt overhouden 😉
Is niemand in jouw groep echt een zanger of zangeres? Probeer dan unisono (op dezelfde toonhoogte) samen zuiver het refrein te zingen. Dit geeft al een hele feestelijke, mooie en gezellige lading aan het nummer.
Woordrijm en dialect
Voor carnavalsnummers geldt vaak: hoe simpeler, hoe beter. Een rijm in het Brabants, Limburgs of jouw dialect, kan al superleuk klinken. Laat de songtekst of het dialect in jouw carnavalshit ook checken door iemand die het goed beheerst. Een lied met taalfouten is slordig.
Dansje
Bedenk een (simpel) dansje bij je nummer. Feestvierders houden van bewegen, zeker tijdens carnaval en dat is dan ook hét recept voor succes. Kun je echt geen dansje bedenken? Dan werkt een leuk zwaaitje van links naar rechts óók al heel goed.
Met z’n allen
Tijdens carnaval vallen gevestigde rangen en standen weg en is iedereen gelijk. Carnaval gaat dan ook over samen vieren. Nummers waarin je het “met z’n allen gevoel” naar voren brengt scoren altijd goed. Of het nu gaat over samen zijn met je dorp, stad, regio of het hele land.
Tip: met z’n allen schrijven, onder het genot van een biertje, werkt ook heel goed 😉
Actualiteit
Het is altijd leuk om in te spelen op de actualiteit. Misschien is je nummer minder lang houdbaar, maar de kans op scoren in het jaar van uitbrengen is natuurlijk ook groter. Bedenk vooraf goed wat je doel is.
Carnavalshit opnemen en uitbrengen
Tot slot ga je je carnavalshit liefst natuurlijk ook nog opnemen en misschien uitbrengen. Zorg ervoor dat je in de feeststemming bent, want dit breng je gegarandeerd over op je plaat.
Er zijn verschillende studio’s (van goedkoop tot heel professioneel) waar je een zogenaamde orkestband kunt laten maken voor als je live gaat optreden. In een goedkopere studio worden de instrumenten (bijvoorbeeld accordeon en tuba) vaak op een keybord ingespeeld. Bij grotere studio’s wordt de melodie ingespeeld met echte (blaas)instrumenten.
Daar kun je uiteraard ook aankloppen voor het (laten) schrijven van een eigen nummer, zangers, zangeressen of koorwerk. In principe kun je het zo gek maken als je zelf wilt.
Let op: ga altijd bij de Buma/Stemra na hoe het zit met de rechten. Zorg ervoor dat je alles goed regelt of laat regelen als je er zelf geen verstand van hebt.
LVK-liedje
Tot slot: een Limburgs carnavalsnummer is wat dat betreft een vak apart. Limburgse Vastelaoves-nummers hebben wel degelijk een ander karakter dan Brabantse carnavalsnummers. Het zijn wat dat betreft meer tranentrekkers en ballads die gaan over het gevoel van Vastelaovend, samen zijn en het leven vieren. In de liedjes worden moderne sounds gecombineerd met traditionele instrumenten en het Limburgs dialect.
Het doel van veel artiesten is het winnen van het LVK, het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Natuurlijk gaan we ook voor je uitzoeken hoe je je eigen LVK-nummer schrijft 😉
Veel succes met het schrijven van je eigen carnavalsschlager. We horen ‘m graag voorbijkomen en je mag natuurlijk altijd even redactie@carnavalsfan.nl mailen.