Carnaval voor fitgirls en fitboys

Laatst bewerkt op: 10 januari 2024

Fitgirl of fitboy? Zo overleef je carnaval

Alaaf! Sta je al sinds 11-11 in de startblokken voor het vieren van carnaval 2024? Dat begrijpen we natuurlijk helemaal. Maar hoe overleef je carnaval als je regelmatig in de sportschool te vinden bent als fitgirl of fitboy? We vroegen het aan food- en fitexpert Mieke van de Sande. De meest belangrijke les: een goede voorbereiding, is het halve werk. Lees de tips:

Een goede voorbereiding is het halve werk

Mieke: “Ga je diehard alle dagen carnaval vieren? De meeste mensen slaan volop worstenbroodjes, eieren en shotjes in ter voorbereiding, maar voor fitboys en fitgirls raad ik wat anders aan. Zorg er sowieso voor dat je voldoende groente en fruit inslaat om zo voldoende vitamines binnen te krijgen.”

Eiwitrijke muffin als tussendoortje

Mieke: “Zorg in ieder geval elke ochtend voor een voedzaam ontbijt (heel belangrijk!) en ga dus niet voor worstenbroodjes. Ga bijvoorbeeld voor lekkere baked oats met appel, pumpkin oats of een bakje magere kwark met noten, zaden en fruit. Echt een goede kickstart van je carnavalsdag! Eventueel kun je ook eiwitrijke muffins meenemen in je tas om tussendoor te eten. Deze maak je voor de carnaval en pak je per twee in. Ideaal voor onderweg.”

Eiwitrepen versus loempiakraam

Mieke vervolgt: “Eiwitrepen zijn voor veel fitte mensen een standaard onderdeel van hun dagelijkse routine, dus ik raad aan ze tijdens carnaval zeker niet over te slaan. Als je een hele dag op pad bent, zijn ze bovendien superhandig om op terug te kunnen vallen, zodat je tijdens de optocht niet per se naar de loempiakraam op de hoek hoeft. Door een eiwitreep krijg je meteen lekker wat eiwitten binnen en je stopt jezelf niet onnodig vol met veel koolhydraten.”

Geen bier maar wodka

Mieke: “We weten allemaal dat bier gelijk staat aan veel koolhydraten. Eén biertje staat al gelijk aan één boterham. Op een gemiddelde carnavalsdag gaan er dus heel wat sneetjes brood doorheen ;-). Wil je niet alleen cola zero of spa rood drinken? Dan is wodka een betere optie, want het is laag in calorieën. Pure wodka tikt wel snel aan, dus meng het wel met Crystal Clear of spa rood.”

Heupflacon

Mieke: “Ken je de heupflacon al? Een mixdrankje tijdens de carnaval loopt natuurlijk behoorlijk in de papieren, dus neem voor onderweg een handige flacon mee. Zo hoef je op het feest zelf alleen nog maar je frisje bij te bestellen. Tussendoor eens een colaatje zero bestellen is natuurlijk sowieso slim. Scheelt weer in de kater voor de dag erna.”

Heupflacon carnaval fitgirl fitboy

De polonaise verbrandt calorieën

Mieke sluit af: “Het is natuurlijk feest en je hoeft niet superstreng voor jezelf te zijn. Door rekening te houden met de kleine dingen die ik net benoemde, houd je in ieder geval rekening met je lijf en geniet je toch van carnaval. Luister in ieder geval altijd naar je lichaam en pak op tijd je rust als je lichaam het aangeeft. Enne, een rondje meelopen in de polonaise is natuurlijk altijd gezellig en bovendien goed voor de calorieën. Win-win!”

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal