Gaat carnaval in 2022 door?
Gaat carnaval 2022 wel door? Veel carnavalsverenigingen hadden grootschalige activiteiten dit jaar al afgelast, omdat het Corona-virus wederom roet in het eten gooide.
Afgelopen dinsdag 15 februari is bekend geworden dat het kabinet gaat versoepelen.
Versoepelingen rondom carnaval
De versoepelingen zullen ook op carnaval van toepassing zijn. Vanaf vrijdag 25 februari (carnavalsvrijdag), gelden de volgende regels:
- Normale openings- en sluitingstijden
- Geen afstand meer houden
- Alleen in openbaar vervoer en op luchthaven: mondkapjes en advies afstand te houden
- Minder dan 500 bezoekers binnen of buiten: géén Corona-toegangsbewijs nodig
- Méér dan 500 bezoekers, zonder vaste zitplaats en binnen: testen voor toegang, iedereen (gevaccineerd of ongevaccineerd) moet een negatieve testuitslag laten zien (1G)
Minister Kuipers adviseerde carnavalsvierders expliciet om carnaval in de eigen regio te vieren en grote groepen te vermijden.
Conclusie: het gaat door, invulling van carnaval 2022 verschillend
Veel optochten of grote evenementen waren dus al afgelast of bijvoorbeeld verplaatst naar halfvasten, Hemelvaartsdag of de zomer.
Carnaval 2022 wordt daarom vooral een kroegenfeest. Er vinden verschillende kleinschalige activiteiten plaats die per dorp/stad verschillen of er wordt buitencarnaval gevierd. Veel gemeentes staan buitenbars, -terrassen en -muziek toe.
Ook mogen er tenten worden opgebouwd. Andere verenigingen hebben ervoor gekozen de activiteiten (eenmalig) te verplaatsen naar zomercarnaval.
Brabantse verenigingen verzoeken buitenstaanders niet te komen, om “eigen volk” voorrang te kunnen geven. Zij grappen ook wel dat het niet om 1G, 2G of 3G gaat, maar om bezoekers met een zachte G 😉
Run op carnavalsoutfits en carnavalsartiesten
Na het nieuws ontstond er een run op carnavalsartiesten, die dit jaar meteen weer volgeboekt zijn. Ook is er een run op carnavalskleding ontstaan.
Wat gaat er niet door in 2022?
De meeste carnavalsverenigingen wilden in eerste instantie in ieder geval niets weten van het verplaatsen van carnaval 2022, omdat het een katholiek feest is, dat vooraf gaat aan de vastentijd van 40 dagen tot aan Pasen (lees hier meer over de geschiedenis van carnaval). Veelgehoord tegenargument is of het geloof nog wel zo’n wezenlijke rol speelt in het carnaval van vandaag de dag.
Wat gaat niet door tijdens carnaval in Brabant 2022?
In het dorp Prinsenbeek (in de gemeente Breda) verplaatsen ze de optocht in ieder geval definitief naar het Pinksterweekend. Ook in Kruikenstad gaan traditionele activiteiten niet door vanwege te weinig voorbereidingstijd. Daar verplaatsen ze de optocht naar Halfvasten.
In Kielegat (Breda) werken bouwclubs samen aan een aantal grote poppen die met carnaval op de Grote Markt in Breda worden geplaatst. Met een app kunnen carnavalsvierders het verhaal bij een betreffende pop luisteren.
Gaat carnaval in Limburg in 2022 door?
In het Limburgse Velden is de Gekke Maondaags optoch al naar maandag 30 mei 2022 verplaatst. Stichting Sjtasiefestasie Remunj gaat op een alternatieve manier toch carnaval vieren en komt met een rondrijdende dubbeldekker naar feestvierders toe op 25 en 26 februari. Ook gaat de populaire kroegentocht Wieërter 11 door, waarbij honderden carnavalsfans langs elf kroegen in Weert trekken.
Hoe zit het in de andere carnavalsprovincies van Nederland?
Het Noord-Hollandse Waarland viert carnaval in de zomer. In het Utrechtse Ijsstelstijn, hebben de Apeluiers besloten de optocht naar Hemelvaartsdag te verplaatsen (26 mei 2022). In Slagharen, vieren ze carnaval medio mei.
Advies: bekijk de plannen van het stad/dorp voor je gaat
Advies is altijd op de site of socials van de carnavalsvereniging en kroegen in het desbetreffende dorp/stad te bekijken hoe carnaval 2022 daar ingericht wordt.
Alvast in de stemming komen? Luister dan alvast naar de carnavalshits voor 2022. Cheers!