Lossss tijdens halfvasten

Laatst bewerkt op: 14 februari 2024

Waarom vieren we halfvasten?

Het weekend van vrijdag 8 t/m zondag 10 maart is het weer halfvasten; een belangrijk event dat oorspronkelijk gerelateerd is aan carnaval. Het wordt vaak gevierd in combinatie met een halfvastenoptocht, maar niet altijd. In Kruikenstad bijvoorbeeld, vindt geen optocht plaats, maar wél een gezellig halfvastenfeestje (Halfvastenbal), in Zeeland (Noord-Brabant) vinden halfvastenfeesten plaats.

Halfvasten vindt plaats als de vastentijd halfweg is en dat wil zeggen de vierde zondag in de christelijke vastentijd gevierd. Drie weken later vindt het Paasfeest plaats. Tijdens carnaval vieren we namelijk de start van de vastentijd, waarover je meer kunt lezen op de pagina over de geschiedenis van carnaval.

Halfvasten optocht

Een geschiedkundige verklaring over het ontstaan van het woord carnaval, is dat het een verbastering is van het Latijnse woord voor scheepswagen, ‘carrus navalis’ een verwijzing naar de optochten. Tijdens halfvasten vinden er ook veel halfvasten-0ptochten plaats in bepaalde dorpen en steden, bijvoorbeeld in Afferden.

Tijdens deze halfvastenoptochten rijden vaak de mooist gebouwde carnavalswagens (winnaars) mee. Ook komt het voor dat wagens op deze dag verkocht worden aan andere carnavalsgroepen, die de wagen vervolgens als basis gebruiken voor hun carnavalswagen van volgend jaar.

Daaromheen vinden leuke feestjes plaats waar vaak bekende carnavalsartiesten uitgenodigd worden.

halfvasten vieren

Halfvasten vieren in 2024

Wil je in 2024 ook nog een leuk halfvastenfeestje of -optocht meepikken? Bekijk in onze carnavalsagenda waar je allemaal halfvasten kunt vieren in 2024. Alaaf!

 

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal