In Sittard komen carnaval en oktoberfest samen

Laatst bewerkt op: 13 oktober 2023

Carnaval en oktoberfest smelten samen in Sittard

Tijdens de Oktober Parade in Sittard (het Marotteriek) vanavond, doen ook verschillende carnavalsgroepen mee. In Sittard smelten de volksfeesten carnaval en oktoberfest daarmee mooi samen en versterken elkaar zelfs. Limburg is naast een carnavalsprovincie ook een grote oktoberfest-provincie, waar traditie en cultuur (met een Duits tintje) hoogtij vieren.

Oktober Parade

Het Oktoberfeest in Sittard is het grootste Oktoberfest van Nederland, dat jaarlijks zo’n 200.00 bezoekers trekt. Alhoewel de Grote Optocht in Sittard bekend staat om de kwaliteit en georganiseerd wordt door dezelfde stichting, is de openingsparade van Oktoberfeest Sittard gebaseerd op de openingsparade van het beroemde Oktoberfest in München. In totaal doen 26 groepen mee aan de Oktober Parade. Dit zijn onder andere carnavalsverenigingen, LVK-groepen en blaaskapellen, harmonieën en fanfareorkesten. De optocht wordt afgesloten door een wagen met de tiende Miss Oktoberfeest erop. Het is vergelijkbaar met hoe Prins Carnaval een optocht afsluit.

Bekijk de optocht live via het kanaal van L1:

Lijkt carnaval op het Oktoberfest?

Volgens Oktoberfest-specialist Oktoberfestfan.nl, zijn het oktoberfest en carnaval niet met elkaar te vergelijken. Het zijn beide volksfeesten met een rijke culturele geschiedenis, maar toch zijn er ook veel verschillen. Zo worden er overal veel oktoberfeesten georganiseerd, terwijl mensen er tijdens carnaval juist op uit trekken richting het dorp of de stad.

Tijdens een oktoberfest ga je bovendien gekleed in Trachten-kleding (Lederhosen en Dirndls) terwijl je tijdens carnaval vérkleed gaat. Ook wordt er tijdens het Oktoberfest veelal Duitse/Oostenrijkse muziek gedraaid, terwijl er tijdens carnaval juist lokale en regionale hits gedraaid worden. Daarnaast duurt een traditioneel Oktoberfeest vaak langer dan carnaval.

Wel een populair thema

Omdat er ook veel gelijkenissen zijn (de volkse sfeer, een feest voor jong en oud, vaak prachtige decoratie en bier als belangrijk ingrediënt), is het oktoberfest volgens Oktoberfestfan.nl wel in trek als thema voor carnavalsfeesten. Zo worden er al elfde van de elfde-feesten georganiseerd in oktoberfest-stijl en ook is het een populair thema voor boerenbruiloften.

Alaaf! Ehh… Ein Prosit!

 

Deel dit item:

Gerelateerd nieuws

GERELATEERDE EVENTS

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? Schrijf je gratis in als Goudgeel Member en ontvang leuke carnavalspost in je inbox. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Volg sowieso ons WhatsApp-kanaal en lees als eerste het leukste carnavalsnieuws.

Ik schrijf me in