Duurzame kunststof cups

Laatst bewerkt op: 30 januari 2023

Een duurzame carnaval in Brabantse carnavalssteden

De Brabantse carnavalssteden Oeteldonk (Den Bosch) en Kruikenstad (Tilburg) gaan tijdens carnaval 2023 werken met kunststof cups. Ook het eendaagse evenement de Kuukse Elfkroegetocht, stapt hierop over. De evenementen streven daarmee naar een meer duurzame carnaval en bereiden zich voor op het verbod op wegwerpplastic, dat vanaf 2024 voor events geldt.

Hoe het werkt? Als bezoeker betaal je bij je eerste drankje statiegeld voor de beker (in Oeteldonk 1 euro), die je vervolgens inwisselt tegen een nieuwe beker met een nieuw drankje. Aan het eind van het feest, lever je de beker weer in en krijg je je statiegeld terug. De beker wordt dan gereinigd en kan op een ander evenement herbruikt worden.

Nieuwe uitdagingen, maar positieve ervaringen

Het verduurzamen leidt wel tot een aantal nieuwe uitdagingen, zoals uitgifte, distributie, transport en reiniging en dat in tijden van personeelstekort. Oeteldonk en Kruikenstad werken daarom met dezelfde, ervaren leverancier.

Het overstappen op hardcups is niet helemaal nieuw. Verschillende evenementen deden het al en hebben er positieve ervaringen mee. Ook in Oktoberfestland wordt al jaren gewerkt met het uitlenen van kunststof bierpullen op basis van een statiegeld-principe.

Prijsstijgingen bier tijdens carnaval

Kunststof, plastic of glas: door de prijsverhogingen die talloze brouwerijen doorvoeren, wordt een biertje tijdens carnaval sowieso duurder.

De bierprijzen zijn een gevoelig onderwerp, want veel horeca-ondernemers worden erop aangekeken, terwijl zij er niet aan ontkomen de stijgingen door te berekenen aan klanten. In Breda zal een biertje bijvoorbeeld 3,30 euro gaan kosten.

Je steentje bijdragen in 2023

Toch kun je zelf ook actie ondernemen en je steentje bijdragen. Wil je carnaval meer duurzaam vieren? Lees hier de tips voor een duurzame carnaval. Wil je goedkoop carnaval vieren? Lees dan hier de tips voor een goedkope carnaval.

 

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal