Make-up & carnaval

Laatst bewerkt op: 21 oktober 2023

Make-uplook creëren voor carnaval?

Make-up artists zijn niet meer weg te denken en door shows als Make-up Cup, van Nikkie de Jager, worden ze alleen maar populairder.

Van oudsher is schmink natuurlijk onlosmakelijk verbonden met carnaval (dit zie je bijvoorbeeld veel tijdens carnaval in Limburg), maar wat te denken van een vette make-uplook?

Make-upartiest Beau Hoogerwerf is ook Carnavalsfan. Ze komt oorspronkelijk uit Voorburg maar sinds haar studie in Breda (Kielegat), is ze niet meer weg te slaan uit carnavalsland.

We vroegen haar om een vette make-up look met #liefdevoordatfeest et voilà: dit is ‘m geworden. Wauw!

 

Make up carnaval beau hoogerwerf carnavalsfan

Tien prangende vragen over make-up en carnaval

Beau beantwoordt ook nog 10 prangende vragen over make-up en carnaval. Check it out!

1. Hoe maak je een basic make-uplook voor carnaval en met welke producten?

“Ik zou aanraden een normale make-up look aan te vullen met glitters. Let wel op welk type glitters, want er is door de Europese Commissie een verbod ingesteld op microplastics en daar vallen sommige glitters ook onder.

Voor de gewone make-uplook kun je zelf bepalen welke producten je wilt gebruiken: foundation, concealer, poeder, blush, bronzer, mascara, oogschaduw, wenkbrauw producten en/of lipproducten. 

Hier voeg je een wat heftigere highlighter, die je normaal bovenop de blush zet, aan toe. Plaats tot slot de glitters op de ogen of bovenop je jukbeenderen en veeg dit eventueel uit naar je slapen toe. Je leest meer in het stappenplan hieronder.”

Carnavals make-uplook maken in 4 stappen:

Stap 1: gezicht

  • Verzorg je huid met een crème;
  • Start eventueel met foundation en concealer op de plekken die je weg wil werken;
  • Poeder af met een gezichtspoeder;
  • Ga over op de bronzer. Breng de bronzer iets onder je jukbeenderen aan en eventueel onder je kaaklijn en langs de buitenste rand van je voorhoofd. Ga er met een grote kwast overheen totdat het mooi in elkaar overloopt;
  • Breng de blush aan op de jukbeenderen.
  • Doe vervolgens de highlighter op het bovenste randje van de blush.

Stap 2: ogen

  • Gebruik eerst een oogschaduw-primer en doe vervolgens de oogschaduw op;
  • Houd je van natuurlijke wenkbrauwen? Gebruik dan alleen een (getinte) wenkbrauwgel. Voor wat meer aangezette wenkbrauwen kun je een poeder met een dun kwastje of een wenkbrauwpotlood gebruiken;
  • Krul eventueel je wimpers en doe mascara op.

Stap 3: glitters

  • Doe wat glitter-basis op of wat anders dat plakt, bijvoorbeeld wimperlijm;
  • Plaats glitters op de ogen of op de plek waar je normaal highlighter aanbrengt (bovenop je jukbeenderen) en veeg dit eventueel uit naar je slapen toe. Gebruik voor kleine glitters een kwast. Voor grotere glitters kun je ook je vingers gebruiken.

Stap 4: lippen

  • Ga voor een felle of gewaagde kleur. Een lipkunstwerk is voor niet-make-up-artiesten eigenlijk niet te doen en bovendien: het gaat er meteen af bij het eerste biertje 😉 Ik raad dus aan het bij een kleur te houden.

make up carnaval glitters

2. Wat is het verschil tussen make-uppen en “schminken”, zoals we dat bij carnaval kennen?

“Make-up maakt mensen “mooier”. Schminken zie ik meer als het creëren van een look of een bepaald karakter, net zoals ze dat in het theater ook doen. Ik ben zelf fan van een combinatie: creatieve, artistieke looks die je met zowel schmink als gewone make-up kunt creëren. 

Tip: zelfs producten die niet bedoeld zijn als make-up kunnen een heel leuk effect hebben, maar natuurlijk alleen als ze veilig zijn voor op je gezicht, ogen of lippen. Denk aan steentjes, parels, kant, touw, pailletten en bloemen.”

3. Bij welke carnavals-outfits is een make-uplook echt een must?

“Carnaval is natuurlijk hét moment om los te gaan met make-up, dus ik, als make-upartist, zeg natuurlijk: bij alle looks. In ieder geval zeker bij hele feestelijke looks of looks uit een bepaald tijdperk.

Als je bijvoorbeeld voor een jaren ‘80 fitness instructeur-look gaat, dan hoort daar kleurrijke make-up bij. En bij een roaring 20’s-look, horen smokey eyes en/of donkere lippen.

Tip: mocht je niet goed weten welke look bij je outfit past, gebruik dan kleuren die in je outfit zitten of Google de make-up van je karakter. Bij Sneeuwwitje bijvoorbeeld, horen natuurlijk rode lippen.”

80s fitness instructeur carnavals outfit

4. Hoe vaak moet je een look gemiddeld oefenen?

“Ik oefen een look zelf bijna nooit, maar ik kan me zeker voorstellen dat dit handig is voor niet make-upartiesten 😉

Test zowel de look als de producten net zo vaak tot je je er zelfverzekerd bij voelt. Bekijk ook meteen hoe goed en hoe lang iets blijft zitten.”

5. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Uit verschillende bronnen. Ik volg op Instagram veel make-up artiesten, maar ook kleurencombinaties, patronen of kunstwerken kunnen mij inspireren. Soms komt de inspiratie ook vanuit het niets. Dan komt er ineens een idee op.

Als je zelf op zoek bent naar inspiratie, dan raad ik je aan bij make-up artiesten te kijken of zoek bijvoorbeeld op Instagram en Pinterest op termen als carnavals make-up, glitter make-up of kleurrijke make-up. Tip: als je in het Engels zoekt, vind je nog veel meer.”

6. Je ziet ook wel eens pareltjes, steentjes of pluisjes in make-uplooks. Ook leuk voor carnaval?

“Ja, leuk! Parels en steentjes kan iedereen op doen en je kunt deze in veel (online) knutsel- of feestwinkels krijgen. Het kan een look net wat extra’s geven en daarom ben ik hier zelf echt fan van.

Let op: gebruik als beginner geen hele kleine parels en steentjes, want hier moet je wel echt wat ervaring/handigheid voor hebben. Breng wimperlijm aan op de juiste plek of doe wat lijm op de achterkant van je hand, waar je het steentje/pareltje vervolgens indoopt.”

7. Is er ook een make-uplook voor mannen?

“Zeker! Je ziet steeds meer mannen make-up of andere beautyproducten dragen. Ik vind het leuk dat dat tegenwoordig gewoon allemaal kan en meer geaccepteerd wordt. Je ziet bijvoorbeeld steeds vaker mannen die nagellak op hebben. Dit heb ik ook wel eens bij artiesten gedaan voor een videoclip. 

Carnaval is wat dat betreft een perfecte try-out voor mannen om make-up eens te proberen, bijvoorbeeld met nagellak of glitters bij een feestelijke look.

Belangrijk is wel dat het past bij je overall look en dat je je er fijn bij voelt. Als je het goed doet en je voelt je er fijn bij, dan zal je dit uitstralen en vindt iedereen het supervet.” 

make up carnaval jongens

8. Dan voor volgend jaar 😉 Hoe zorg je ervoor dat je make-uplook er in de kroeg niet afgaat door zweet en bier?

“Kies producten die langdurig blijven zitten en niet uitlopen. Bijvoorbeeld een goede wimperlijm (en ben hier niet te zuinig mee); een oogschaduw-basis onder je oogschaduw en een matte lipstick. Die blijven vaak beter zitten en matte liquid lipsticks over het algemeen nog beter.

Wimpers kun je bijvoorbeeld ook in stukjes knippen en per stukje opplakken. Zo vormt het zich vaak makkelijker naar je oog. Daardoor blijven ze ook beter zitten, en schieten de hoekjes niet zo snel los.

Kwaliteits-producten hoeven echt niet per se duur te zijn. Sommige betaalbare make-up is echt fantastisch. Zoek voordat je iets koopt online reviews op.

En mocht het kunnen; probeer het dan even uit in de winkel. Tip: neem eventueel producten mee om bij te werken, zoals je lipstick of lipliner en een mini-wimperlijm. Niet ideaal, maar nood breekt wetten ;)”

9. Hoe kun je een groep gemakkelijk dezelfde look geven?

“Kies een gezamenlijke look en feel en kleuren. De basisproducten als foundation, concealer, bronzer en wenkbrauwproducten moeten echt bij iemands huid passen, dus die kunnen per persoon verschillen. Mijn advies is daar echt rekening mee te houden. 

Als je vervolgens dezelfde kleurtinten oogschaduw, lip-producten en extra zaken als glitters gebruikt, krijg je al gauw allemaal dezelfde look. Tip: de een kan een bepaalde kleur beter hebben dan de ander. Zoek altijd een kleur die lijkt op de gezamenlijke kleur, maar liefst afgestemd op elk persoon. 

Hetzelfde geldt voor de vorm oogschaduw: bij iedere oogvorm staat een andere vorm oogschaduw mooi.”

Make uplook carnaval groep

10. We hebben het nu vooral over de basics gehad, maar hoe creëer je een meer heftige make-uplook voor carnaval? Heb je daar bijvoorbeeld wel schmink bij nodig?

“Ja, dat kun je heel goed met schmink doen! Ik heb bijvoorbeeld een keer iemand gezien met een hele vette skeletten make-uplook. Met schmink kun je echt uitpakken en een karakter creëren. Verander jezelf bijvoorbeeld in een dier, clown, of film-karakter. Denk bijvoorbeeld aan The Incredibles of wat ik ook heel vet vind: een blauwe Avatar

Je kunt zelfs een heel schilderij op je gezicht schminken; of een illusie. Schmink je gezicht bijvoorbeeld zo dat het lijkt alsof je een masker op hebt of bijvoorbeeld 8 ogen 😉 Of ga all the way en schmink je hele lichaam, meer richting bodypainting. Al is dat helaas niet zo party-proof met al dat zweet en bier tijdens carnaval. Haha, je hoort het… ik zit al helemaal met m’n gedachte bij volgend jaar.” 

Ook in de Digitale Optocht verschijnen?

Heb je ook een toffe carnavals-make-uplook gecreëerd of vier je thuis carnaval? Leuk! Deel jouw carnavals-post met de #liefdevoordatfeest in een post op Instagram of tag @carnavalsfan op Facebook. Je komt dan zomaar voorbij in de “Digitale Optocht” op onze homepage.

Let op: dit geldt voor posts en niet voor verhalen. Je profiel moet daarnaast wel op openbaar staan. Graag tot ziens in de optocht! 🙂

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal