Verzekeringen voor carnaval

Laatst bewerkt op: 27 januari 2024

Verzekeringen voor carnaval: broodnodig voor onbezorgd genieten

In het Zuiden verzekeren ze jé van carnaval; in Amsterdam verzekeren ze carnaval. Om precies te zijn vanuit Ilpendam, ten Noorden van onze hoofdstad.

In het kantoor van Bokhorst Verzekeringen prijken de onderscheidingen aan de muur en ieder jaar reist het team af naar het Zuiden, waar het inmiddels een mooi netwerk heeft opgebouwd. Ook zijn ze een mooie samenwerking aangegaan met de Federatie Europese Narren.

Wat heeft Bokhorst met carnaval en wat zijn de actuele regels rondom optocht- en praalwagenverzekeringen en bestuurdersaansprakelijkheid? We vragen het aan Mart Stijvers, financieel carnavalsadviseur.

Praalwagen verzekering

Carnavalsverzekeringen bij een partij in het hoge Noorden. Hoe is dat zo gekomen?

Mart: “In april 2022 zijn we door het vakblad voor financieel adviseurs in de categorie ‘niche’ verkozen tot de top 3 van meest klantgerichte kantoren. Omdat wij zijn gespecialiseerd in bijzondere risico’s, komt carnavalvierend Nederland vaak naar ons.”

Kun je meer vertellen over het nut van optocht-verzekeringen?

“Deelname aan een evenement als een carnavalsoptocht, is vaak uitgesloten op je normale WAM-verzekering. Zonder passende verzekering is het niet verantwoord deel te nemen aan een optocht. Sowieso moet iedere wagen WA-verzekerd zijn, maar misschien wil je ook een ongevallenverzekering of leen je de tractor van iemand anders.

Ook organisáties van optochten krijgen te maken met allerlei vraagstukken rondom verzekeringen en veiligheid, waar gelukkig steeds meer aandacht naar uitgaat. Je kunt pas onbezorgd genieten als veiligheid gegarandeerd is. Toch is een passende dekking noodzakelijk, mocht het onverhoopt misgaan.”

verzekeringen carnaval marnix bokhorst mart stijvers
Marnix Bokhorst en Mart Stijvers met de onderscheiding van de Federatie Europese Narren

Wat is de relatie tussen het individuele optocht-regelement en verzekeringen?

Mart vervolgt: “Als de wisselwerking tussen de gemeente, organisatie, deelnemers en verzekeraar goed is, dan is de best mogelijke preventie gegarandeerd. Vanuit de verzekering is het een eis dat er sprake is van deelname aan een ‘officiële optocht’, waarvoor vergunning verleend is door de gemeente.

De gemeente stelt strenge eisen aan de veiligheid. Hoe het optochten-regelement van de vereniging/stichting wordt opgesteld, is onderdeel van de vergunningsaanvraag en in beginsel dus een zaak voor organisatie en gemeente. Wel is het advies dit in lijn te brengen met het acceptatiebeleid van de verzekeraars.”

Hoe redelijk is jullie acceptatiebeleid dan?

“Wij kijken en denken graag mee en willen ook voorkomen dat we niet te veel doorslaan. Uiteindelijk moet het werkbaar zijn voor alle partijen. Gelukkig zijn onze eisen bij de meeste organisatoren al bekend en deze worden daarom in de meeste gevallen in het optocht-regelement opgenomen. Zo hoeft er in de meeste gevallen niets aan de praalwagen veranderd te worden voor verzekeringsdoeleinden.”

Vanuit carnavalsland hoor je dat het dóór de dure verzekeringen steeds onaantrekkelijker wordt om te gaan bouwen…

Mart: “Dat begrijp ik. Als je een prachtige praalwagen bouwt en aan meerdere optochten deelneemt, is een premie van € 390,- redelijk. Als je voor het eerst iets in elkaar hebt geknutseld in de schuur van tante Joke en je moet € 170,- betalen om aan één optocht mee te doen, dan kan ik me voorstellen dat dit een fors bedrag is en dat dit de feestvreugde niet ten goede komt.

Ik denk dat de verzekering in the end helaas altijd te duur zal voelen. Niet omdat de premie ook daadwerkelijk te hoog is, maar omdat Carnavalsfans het geld liever aan iets anders willen besteden. Tóch moet de premie door de verzekeraar gereserveerd worden voor schades. En de schade díé kan ontstaan bij een optocht, kan enorm oplopen.”

Maximaal 20 personen op praalwagens

Klopt het dat er vanaf carnaval 2024 maar maximaal 20 personen op een praalwagen mogen staan?

“Klopt inderdaad. Toch is er wel maatwerk mogelijk als je ingeschreven staat bij de kvk, het trekkend voertuig zelf in eigendom hebt of als de praalwagen zelf kan rijden. Voor groepen en verenigingen die niet ingeschreven staan bij de kvk, geldt inderdaad nu het maximum van 20 personen.”

Wat raad je aan voor groepen die hiermee in de knoei  komen?

“Laat sowieso een gedeelte van je groep meelopen als loopgroep. Kijk ook uit met wisselen, want dan gebeuren de meeste ongelukken. Het voertuig moet officieel tot stilstand zijn gekomen, wil je veilig kunnen wisselen. Bepaal liever vooraf al wie er dit jaar op de wagen staat en wie er meeloopt.”

loopgroep optocht verzekering carnaval

Bestuurdersaansprakelijkheid carnaval

De bestuurdersaansprakelijkheid rondom carnaval schijnt ook een hot topic te zijn geweest…

“Klopt. De ‘Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen’ (WBTR), verplicht het vanaf juli 2021 de bestuurdersaansprakelijkstelling te verzekeren ter bescherming van de bestuurders. Ook buiten carnavalsverenigingen is dit een lastige kwestie. Als medebestuurder kun je namelijk volledig aansprakelijk gesteld worden, óók als je niks met een fout te maken hebt gehad. Dat is natuurlijk heel zuur, omdat je zo’n functie beoefent vanuit passie en met hart voor het feest.

We hebben voor leden van de Federatie Europese Narren (F.E.N.) een collectief contract ontwikkeld. Dat maakt lagere premies mogelijk. Dat geldt voor partijen met een grote, maar ook zeker voor partijen met een kleine omzet.”

Federatie Europese Narren aan het woord:

Gerald Doene, penningmeester van de F.E.N. vertelt: “Wij zochten voor onze leden naar een maatschappij met de beste voorwaarden en de beste prijs, die we uiteindelijk bij Bokhorst vonden. Ze leven ontzettend mee en zijn een fijne sparringpartner.

Carnaval is al een duur feest voor onze leden en wij vinden dat je meteen iets uit ons lidmaatschap moet kunnen halen. Zo loopt de korting voor carnavalsverzekeringen via ons op tot wel 50%, terwijl een lidmaatschap maar 44,- per jaar kost. Inmiddels zijn er in Europa al duizenden carnavalsgenootschappen (verenigingen, blaaskapellen, dansmariekes), lid van de F.E.N.”

Jullie reizen dus daadwerkelijk af naar het Zuiden om carnaval te vieren?

Mart: “Haha, ja. Wij houden wel van een goed feestje! Ieder jaar worden we door de F.E.N. uitgenodigd voor het prinsengala. Daar spreken we ook weer andere verenigingen die ons uitnodigen voor het eigen feest. De aandenkens, zoals de onderscheidingen, hangen prominent op ons kantoor.”

onderscheidingen bokhorst verzekeringen federatie europese narren

Hoe zou jullie dorp Ilpendam eigenlijk geheten hebben als er carnaval gevierd zou worden?

“Leuke vraag, haha! Ilpendam heeft zijn naam te danken aan de dam over het riviertje “De dorre Ilp”. Gezien we ook nog steeds een klein dorpje zijn, zou ik zelf Dorregat wel passend vinden.”

Kan ik nu, last minute nog een verzekering afsluiten?

Mart sluit af: “Zeker! We zien veel last-minute aanvragen binnenkomen. Een losse optochtverzekering is binnen een dag geregeld. Een doorlopende optochtendekking of aanvragen waar speciale zaken bij komen kijken, kosten misschien iets meer tijd. De nieuwe eisen zijn dus helaas wat strenger en dan is er bijvoorbeeld ook nog de kentekenplicht voor tractoren. Ook de bestuurdersaansprakelijkheid is snel te regelen. In principe zijn de offerte en het aanvraagtraject binnen een uur geregeld. De maatschappij stelt vervolgens de polis op en ook dit is vaak binnen 2 tot 4 werkdagen gebeurd.”

Dat klinkt goed, alhoewel het toch ook als een hoop geregel klinkt…

“Klopt. Meedoen aan de optocht wordt op deze manier steeds minder een hobby. Je moet echt onderzoek gedaan hebben. Als carnavals-verzekeraar weten we dat carnaval draait om onbezorgd genieten en daarom blijven we ons non-stop verdiepen in nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld in het buitenland. Zo proberen we alles voor carnavalsgroepen zo betaalbaar en behapbaar mogelijk te maken. Via dit inschrijfformulier, kun je je als carnavalsvereniging of -groep bij ons inschrijven en op die manier blijf je gemakkelijk op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen. Natuurlijk mag je me aan de hand van dit artikel altijd even bellen (020 – 436 0 436) of mailen via mart@bokhorstverzekeringen.nl.

Alaaf, Salaai en Agge mar leut et!”

{sponsored content}

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal