Steeds meer ‘Prinsessen Carnaval’ aan het roer
Dit carnavalsseizoen lijken er meer vrouwelijke heersers aangesteld te zijn dan voorgaande jaren. Een mooie ontwikkeling wat ons betreft, die (helaas) nog niet overal even vanzelfsprekend is.
Omdat carnaval een feest is van traditie, leeft in veel carnavalsgemeenschappen de vraag of Prins Carnaval een vrouw mag zijn en of, soms strikte protocollen, daarvoor aangepast mogen worden.
We spraken Johan Kuijpers en Prinses Brenda van Zwam van het Schottelzakkenrijk (Over d’n Dam). Daar introduceerden ze in het seizoen 1999/2000 namelijk al de eerste Prinses Carnaval van Nederland. Prinses Brenda is alweer de dérde vrouwelijke heerser.
Tot slot zetten we ook andere vrouwelijke heersers in de spotlights.
De eerste Prinses Carnaval van Nederland
Johan Kuijpers, van het Schottelzakkenrijk in Over d’n Dam, kijkt inmiddels niet meer op van een vrouwelijke heerser en vindt het vrij vanzelfsprekend.
Maar hoe makkelijk ging het aanstellen van een Prinses Carnaval, wat voor kwaliteiten moet ze hebben en hoe reageert de gemeenschap?
Johan en Prinses Brenda aan het woord:
Hoe komt het dat jullie zo vooruitstrevend zijn?
Johan: “Ik zie ons niet zozeer als vooruitstrevend. Ik zie ons eerder als minder traditioneel. Dat het prinsengebeuren een typisch mannending is, is hier nooit zo geweest.”
Waar letten jullie op bij het selecteren van een heerser?
Johan: “Wij zijn een kleine gemeenschap waarin saamhorigheid belangrijk is. We maken daarom altijd een keuze uit geschikte kandidaten op basis van persoonlijke kwaliteiten en binding met de gemeenschap.
Prinsessen Carnaval zijn hier altijd met open armen ontvangen en worden zeer gewaardeerd. Dit seizoen hebben we Brenda aangesteld: een actieve, open vrouw, met hart voor de club, die de rol perfect vervult.”
Wat zegt het protocol over het aanstellen van een vrouw?
Johan: “In ons protocol staat niet dat we geen vrouwen aan mogen stellen, dus we doen het gewoon. Er zijn overigens altijd mensen die er iets van vinden en dat is natuurlijk ieders goed recht.”
Welke kwaliteiten heeft een Prinses?
Prinses Brenda: “Ik vind het belangrijk dat we uitdragen dat een vrouw de rol niet per definitie béter invult dan een man. Er zijn mannen bij wie de rol niet past, maar dat geldt ook voor vrouwen.
Vrouwen moeten wat mij betreft wel een vrouwelijke uitstraling hebben als Prinses, met herkenningspunten vanuit Prins Carnaval. Ik krijg hier in het Schottelzakkenrijk de ruimte voor die vrouwelijke touch en ik heb zelfs twee adjudantes aan mogen stellen: Steffi en Carien.”
Wat raad je andere verenigingen aan?
Prinses Brenda sluit af: “Het zou mooi zijn als er overal meer ruimte komt voor een geschikt persoon, ongeacht het geslacht. Misschien moeten protocollen dan aangepast worden, maar het past bij de huidige maatschappij en ontwikkelingen.
Dat ik getrouwd ben met een vrouw, vindt iedereen hier trouwens ook heel gewoon. Het is nog niet eens aan de órde gekomen als discussiepunt. Ik ben trots dat ik tijdens carnaval over dit mooie, open rijk mag heersen.”
Venlo en Oeteldonk
Hoe is het elders in het land gesteld met vrouwelijke heersers? Onder andere in Venlo en Oeteldonk stelden ze dit jaar een Prinses Carnaval aan.
Dit is wie het zijn:
Europarlementariër
In Venlo werd Vera Tax uitgeroepen als Prinses bij wijkvereniging De Gaaskaetel. Ook zij wordt ondersteund door twee vrouwelijke adjudanten. Vera Tax schuwt een belangrijke rol niet: ze zit momenteel in het Europees Parlement en was eerder raadslid en wethouder in de gemeente Venlo. Daarnaast is ze voorzitter van de Venlose harmonie.
In Venlo was men gespannen voor de reacties, maar Vera werd met open armen ontvangen.
Vrouwelijke tegenhanger
In Oeteldonk daarentegen, kiest men al sinds 2011 voor een vrouwelijke tégenhanger. Prinses Querida, inmiddels alweer Querida III, brengt op carnavalszondag het ‘Hart van Oeteldonk’ de stad in. Iedereen die er in de buurt komt, voelt zijn eigen hart groeien en opengaan, zo luidt het bijbehorende verhaal.
De initiatiefnemers vinden dat ze inmiddels een mooi nieuw instituut hebben neergezet ‘dat zich met humor inzet voor diversiteit, verdraagzaamheid en ruimte voor iedereen om mee te doen aan carnaval’. Naast Querida, leidt traditiegetrouw ook Prins Amadeiro ”t durp’.
De entree van voorganger Querida II:
Vrouwelijke heersers in 2023 op een rijtje
Prinses Brenda, Vera I en Querida III, zijn gelukkig niet de enige. Hieronder vind je alle namen van vrouwelijke heersers in 2023 op een rijtje:
- Prinses Florianne I – Mispelgat (Zaltbommel)
- Sandra I – De Beerpiëp (Tegelen)
- Prinses Ummenie d’n 61e – CV de Feestneus (Groesbeek)
- Prinses Brenda d’n Urste – Schottelzakken (Over d’n Dam)
- Prinses Silke I – C.V. De Bergböck (Huls)
- Prinses Jolanda den Erste – De Deurzakkers (Ooij)
- Prinses Vera I – V.V. de Gaaskaetel (Venlo)
- Prinses Mieke – C.V. De Kiepenrijers (Macharen)
- Prinses Tina – Het Keiendonk (Megen)
- Prinses Yvonne – CV De Foetelaers (Nieuwstadt)
- Prinses Querida III – Oeteldonk (Den Bosch)
- Prinses Sylvie d’n Urste – Striepersgat (Valkenswaard)
- Prinses Ledi Diana – Brouwersgat (Dommelen)
- Prinses Daisy – C.V. Knor en Knalpot (Giesbeek)
- Prinses Kimalia – d’Ossekoppen (Ossenisse): ook de Raad van Elf bestaat uit alleen maar vrouwen
We vullen het rijtje graag aan met álle vrouwelijke heersers van 2023. Hebben we iemand gemist? Laat het weten via redactie@carnavalsfan.nl, zodat we alle Prinsessen Carnaval een verdiend podium kunnen geven.
Alaaf!