Sam de Vries & Veul Gère

Laatst bewerkt op: 30 januari 2024

Sam de Vries neemt man-vrouwverhoudingen op de hak

Eén van de gastartiesten tijdens Veul Gère in Concert, in 013 in Tilburg, was Sam de Vries (28). Niet veel later lanceerde de populaire formatie ook de clip van het duet ‘Carnaval is het mooiste wat er is’. Daardoor is Sam de Vries inmiddels geen onbekend gezicht meer in carnavalsland. Wie is deze zacht ogende, pianospelende zangeres in stylish paarse outfit en hoe matcht dat met haar grove songteksten? 😉 Een interview:

Je bent psycholoog en woont in Nijmegen. Hoe pas jij bij een carnavalshit?

“Ik kom oorspronkelijk uit Groenlo, een bekende carnavalsstad in Gelderland/de Achterhoek. Ik vind carnaval geweldig. Al van kinds af aan ben ik ermee opgegroeid en ook liep ik altijd mee in de optocht. Nog steeds vier ik het fanatiek. Groenlo heeft ook een hele grote carnavalsvereniging, De Knunnekes. Vooral de zittingsavonden en buutavonden zijn populair en worden drukbezocht. Ook is er de HBS, de Hoge Buutschool van Grolle, een groep lokale artiesten die al jarenlang op het podium staat en ook lokale artiesten opleidt.

Ze vroegen mij een aantal jaar geleden of ik ook eens mee wilde doen. Ik schreef toen voor de grap een aantal nummers waaronder dit nummer, dat toen nog “Carnaval, hygiënisch is het niet” heette. Het publiek vond het geweldig! Niet veel later heb ik het daarom samen met een producer, Christoff Elsinghorst, opgenomen. Het is voor mij trouwens echt een hobby hoor. Verder dan piano en zang leren op de middelbare school, ben ik nooit gekomen.”

Bekijk en beluister hier de oorspronkelijke hit van Sam (uit 2017):

Je neemt carnaval wel flink op de hak…

“Klopt. Als ik op het podium sta, haal ik vaak het thema man-vrouwverhoudingen aan. Ik neem mannen op de hak, maar dan wel zo dat ze er zelf ook nog om kunnen lachen natuurlijk. Dat doe ik in dit carnavalsnummer eigenlijk ook. Er zijn weinig carnavalsliedjes geschreven die vertellen hoe het er écht aan toegaat tijdens carnaval, haha. De afgelopen twee jaar heb ik trouwens ook opgetreden als buutreedner en ik hang mijn buut ook graag op aan dit thema.”

Hoe komt Veul Gère bij jou terecht?

“Als de mannen van optreden naar optreden gaan met de bus, gaan ze onderweg vaak Youtuben. Zo zijn ze bij mij terechtgekomen. Ze vonden het een heel leuk nummer en hebben het grijs gedraaid. Toen ze gastartiesten zochten voor Veul Gère in Concert, kwamen ze ook bij mij uit. Superleuk!”

Sam en Veul Gere treden op met carnaval is het mooiste wat er is

“Carnaval is het mooiste wat er is”

Klopt het dat het nummer iets aangepast is?

“Klopt, sowieso is de titel dus veranderd. Verder is de basis is hetzelfde gebleven, maar we zijn wel samen naar een andere producer/studio gegaan. Veul Gère heeft bijvoorbeeld wat stukjes tekst aangepast, het nummer heeft een andere toonsoort gekregen en er zitten bijvoorbeeld andere trompetten in. Zo past het beter bij allebei.”

Ben je inmiddels ook geïntegreerd in het Tilburgse carnaval?

“Ik ben nog steeds het meest fan van carnaval in Groenlo. Zondag en maandag ga ik daar carnaval vieren tijdens carnaval 2024. Op carnavalsdinsdag ga ik met Veul Gère mee naar de Elfkroegetocht in Cuijk. Het is echt een hele leuke groep. Na het optreden onlangs in 013, ben ik met hen de stad ingegaan. Ik ken de liedjes in Kruikenstad natuurlijk niet, maar qua sfeer ligt het helemaal niet ver af van carnaval in Groenlo.”

Staan er nog meer hits of buuts op de planning?

“Als buutreeder vind ik dat ik nog wel wat vlieguren mag maken voor ik ooit mee zou willen doen aan de grote toernooien. Een tweede carnavalshit schrijven lijkt me lastig, maar ik denk er wel over. Ik kan in ieder geval mijn creativiteit goed kwijt in carnaval en heb er een geweldige hobby aan overgehouden.”

Bekijk en beluister hier de hit van Sam en Veul Gère:

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal