Tips voor carnaval vieren

Laatst bewerkt op: 19 december 2022

Leuke tips voor carnaval

Ben je op zoek naar tips voor carnaval 2023? Tof! Carnaval is een feest dat bij echte carnavalsvierders in het bloed zit en waar men echt naartoe leeft.

Natuurlijk ben je óók van harte welkom als je slechts één of een paar dagen van het feest wilt meepikken. Afhankelijk van hoe die-hard Carnavalsfan je bent, zullen onderstaande tips wel of niet op je van toepassing zijn, maar dat mag je uiteraard zelf inschatten 😉

Zelf carnavalskleding maken

Creativiteit staat hoog in het vaandel tijdens carnaval. Echte Carnavalsfans zijn al weken, zelfs máánden tevoren bezig met de voorbereidingen omtrent hun carnavalskleding of pekskes. Niet voor niets is het begrip carnavalskast behoorlijk ingeburgerd in het Zuiden.

Heb je er al eens aan gedacht eigen kleding te (laten) maken? Zo kun je superorigineel voor de dag komen, alleen of met een groep. Het mooie is: het hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn. We schreven eerder een blog over het maken van je eigen carnavalskleding.

Vergeet uiteraard ook niet mooie carnavalsmake-up of -schmink.

Tip carnaval eigen carnavalskleding laten maken

Versieren

Als je zelf niet fanatiek de kroeg induikt, misschien omdat je goedkoop carnaval moet vieren, dan kan het leuk zijn carnaval vanuit huis mee te vieren. Een versierde huiskamer is dan natuurlijk een hoofdvoorwaarde.

In Corona-tijd hebben we gezien dat dat het thuis carnaval vieren in een versierde huiskamer bést goed lukte. Nodig wat vrienden of buren uit en gáán met die banaan. Bekijk ook eens de tips voor online carnaval in 2023.

Carnavalsboodschappen doen

Koop typisch carnavalseten of nog leuker: duik zelf de keuken in voor het maken van een lekker carnavalsgerecht. Bekijk bijvoorbeeld eens het recept voor een lekker worstenbroodje.

Reken ook een flesje sterke drank of Schrobbelèr tot je standaard carnavalsboodschappen. Dit is hét moment om te zondigen 😉 Maar onthoud wel: carnaval is een marathon en géén sprint.

Bekijk ook eens de video met carnavalsboodschappen van Carnavalsfan Monique:

Duurzaam

Meer buitenfeesten en festivals denken na over kunststof bekers, gezien de Europese Commissie plastic afval vanaf 2024 wil verbieden. Ook in carnavalsland is er beweging, maar neem ook je eigen kunststof cup of beker eens mee om alvast het goede voorbeeld te geven.

Ook voor wat betreft kleding, eten, drinken en versiering kun je duurzame keuzes maken. Lees daarover meer in dit blog-item over duurzaam carnaval vieren.

tips carnaval vieren duurzaam

Eigen carnavalsnummer maken

De creativiteit die hoort bij carnaval, hoor en zie je ook zéker terug in carnavalsmuziek en -clips. Heb je er al eens over gedacht een eigen carnavalshit te schrijven?

Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en je carnavalshart gaat er zeker sneller van kloppen. Ook al wordt het geen hit: wedden dat het samen schrijven alléén al heel veel plezier oplevert? Lees hier hoe je je eigen carnavalshit schrijft.

Meedoen aan de optocht

Doe eens mee aan de carnavalsoptocht. Het lijkt misschien wat werk vooraf, maar het is zó leuk en het kan al op hele kleine schaal, alleen of als duo. Wedden dat je het nooit meer vergeet? Het geeft echt een andere dimensie aan carnaval.

Verdiep je in het motto/thema van de desbetreffende plaats of stad. De informatie voor inschrijving en het regelement kun je vaak vinden op de site van de (grootste) carnavalsvereniging.

tips carnaval meedoen aan optocht

Events vóór carnaval bezoeken

Veel bezoekers rekenen op de dagen tijdens carnaval, maar ook tussen 11-11 en carnaval, of zelfs in de zomer, vinden er zoveel leuke carnavalsevents plaats waar je aan deel kunt nemen.

Je kunt zo alvast de sfeer proeven of helemaal in de stemming komen. Bekijk alle events in onze carnavalsagenda.

Verbinding aangaan

Verdiep je in de tradities van het dorp of de stad waar je carnaval gaat vieren. Mensen waarderen het echt als je je hebt verdiept in gebruiken en actuele thema’s. Je brengt zo écht een gesprek op gang en gaat de verbinding aan, want hoe mooi is het als je nieuwe carnavalsvrienden overhoudt aan je bezoekje?

Standaard voorbereidingen en regels

Echte Carnavalsfans weten dit, want naast verdiepen in tradities geldt voor carnaval ook: drink niet te snel, kleed je warm aan (laagjes), drink niet op een lege maag en neem zakdoekjes mee voor op de wc. Carnaval draait niet om zoveel mogelijk zuipen, scoren of sletten. Ga ook niks vernielen, ruim je rotzooi op en houd elkaar in de gaten. Houd het feest en de traditie in ere en zorg dat andere Carnavalsfans blij zijn met je komst 🙂

Tips voor Vastelaovend vieren

Jep, in Limburg gaat het er iets anders aan toe dan in Brabant en in de rest van het land. Ga je carnaval in Limburg vieren? Lees dan de tips voor Vastelaovend in Limburg.

Heb je zelf een leuke tip voor carnaval of Vastelaovend waar we nog niet over geschreven hebben? Mail redactie@carnavalsfan.nl.

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? Schrijf je gratis in als Goudgeel Member en ontvang leuke carnavalspost in je inbox. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Volg sowieso ons WhatsApp-kanaal en lees als eerste het leukste carnavalsnieuws.

Ik schrijf me in