Uniformen tijdens carnaval

Laatst bewerkt op: 08 januari 2024

Mag je een uniform dragen als carnavalsoutfit?

Carnaval 2024 is natuurlijk hét moment om je te hullen in carnavalskleding waar je doordeweeks niet in verschijnt. Sommige carnavalsfans denken eraan een uniform te gaan dragen, want wie wil er nu niet een keertje over straat als stoere politieagent of brandweerman? 😉

Toch  moet je oppassen met het dragen van uniformen tijdens carnaval want hoe leuk het ook is: je kunt er ook een boete of zelfs gevangenisstraf voor krijgen. Wat mag je wel en niet dragen? We vroegen het aan Aileen Out (expert zakelijke mode en werkkleding).

Dertienjarige jongen viert in politie-uniform carnaval

Aileen vertelt: “In 2015 werd een dertienjarige jongen tijdens carnaval aangesproken op zijn kleding. Hij had van een agent een oud uniform gekregen en besloten dit te dragen tijdens carnaval. De landelijke politie kreeg op dat moment namelijk toch een nieuw uniform, waardoor de oude kleding niet meer nodig was, maar volgens het Nederlands Wetboek van Strafrecht mag dit niet. Het dragen van een uniform dat hoort bij een ambt, zoals dat van een politie agent of brandweerman, mag alleen wanneer je het beroep ook uitoefent. Artikel 196, Wetboek van Strafrecht, zegt namelijk: “Hij die opzettelijk onderscheidingstekens draagt of een daad verricht behorende tot een ambt dat hij niet bekleedt of waarin hij geschorst is, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.”

Boete of gevangenisstraf

Aileen vervolgt: “Het is ook wel logisch. Als je een politie-uniform draagt, dan luisteren mensen eerder naar je. Ze denken immers dat je een echte agent zou kunnen zijn en zo is ook het plegen van criminele activiteiten makkelijker. Tijdens carnaval worden er geen uitzonderingen gemaakt. Officieel kun je een boete van maximaal 4100 euro of zelfs een gevangenisstraf van drie maanden krijgen wanneer je toch het uniform draagt. Zo ver kwam het gelukkig niet voor de jongen in politie-uniform. Hij moest de kleding teruggeven en de agent werd aangesproken op het feit dat hij het uniform nooit had mogen schenken.”

Deze uniformen mag je wél dragen

Aileen: “Wil je graag originele werkkleding dragen? Dan kun je het beste kiezen voor een beroep dat gekoppeld is aan een bepaald bedrijf in plaats van een hulp- of veiligheidsdienst zoals de politie, bewaking of brandweer. Zo kun je dus prima een oud pilotenpak, stewardessen-uniform of de kleding van een bekende winkel dragen. Voor dit soort kleding bestaan er namelijk geen wetten die het dragen van deze kleding verbieden.”

Ludieke reclame voor een bedrijf

Hoe zit het met werkkleding van een bedrijf? Aileen: “Dat verschilt per organisatie. Zo staat Albert Heijn erom bekend dat ze het best leuk vinden wanneer mensen hun bedrijfskleding in de vrije tijd dragen. Dat gebeurde een aantal jaren geleden bijvoorbeeld best vaak, want toen was het een trend om kleding van winkels in je vrije tijd te dragen. De supermarkt zag het als een ludieke manier van reclame. Aan de andere kant zijn voedselbezorgers er vaak minder blij mee. Zij willen juist niet dat mensen zich zomaar kleden als koerier omdat dit voor verwarring kan zorgen. Maar aangezien niet iedere organisatie even streng is als het gaat om het inleveren van bedrijfskleding wanneer iemand uit dienst gaat, is er toch genoeg bedrijfskleding in omloop.”

Toch in politie-uniform feest vieren?

“Kun je het niet laten en wil je je tóch graag verkleden in een politie- of brandweeruniform? Koop het dan bij een feestwinkel. De kleding die daar in de schappen hangt wijkt namelijk voldoende af van de originele uniformen en daarom mag het ook verkocht worden als verkleedkleding. Zo weet je zeker dat je geen boete kunt krijgen of de maanden na carnaval in een cel mag doorbrengen. Dat zou eeuwig zonde zijn!”

Foto (oude politiejassen) van Maxim Hopman (Unsplash)

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal