Wagenbouwers moeten bezuinigen

Wagenbouwers nóg creatiever door noodgedwongen bezuinigen

Carnaval 2023 gaat weer door als vanouds, of toch niet. Veel bouwclubs moeten flink bezuinigen op hun wagen voor de carnavalsoptocht.

Voornaamste redenen zijn de gestegen energie- en materiaalkosten, géén gewonnen prijzengeld en afgehaakte bouwers. Naast bezuinigingen, kiezen veel bouwers ook voor creatieve oplossingen als herbruik van poppen en materialen.

Herbruik van materialen

Materialen als staal, ijzer, hout,  lijm, schuim en verf zijn flink in prijs gestegen. Daarom worden er bepaalde onderdelen herbruikt of worden er, bijvoorbeeld bij industrie- en transportbedrijven, onderdelen geritseld.

Toch lijken maar weinig wagenbouwers zich hierdoor te laten tegenhouden. De wagen wórdt gebouwd. Frietpan aan, biertje in de hand, warm gekleed, muziekje op en gáán met die banaan: er wordt, zoals carnaval betaamt, volop genoten van de voorpret.

Toekomst en duurzaamheid van wagenbouwen

Hoe ziet wagenbouwen er in de toekomst uit? Er zijn verschillende initiatieven. Stichting Carnaval Roosendaal (Tullepetaonestad) gaat bijvoorbeeld met hulp van de gemeente een fonds oprichten om de bouwclubs te steunen. In Sittard bestaat al sinds de jaren ’70 een optochthal, waar verschillende clubs gezamenlijk wagens bouwen.

Sowieso speelt een duurzame carnaval een steeds belangrijkere rol, ook binnen het wagenbouwen. Thema’s als led-verlichting, het verbod van niet afbreekbare materialen, 3D-printen en de zoektocht naar vernieuwende materialen liggen al langer op tafel bij gemeentes, carnavalsverenigingen en stichtingen. Het (noodgedwongen) herbruiken van materialen dit jaar, past wat dat betreft wel goed bij een meer duurzame carnaval.

In Nijmegen (Knotsenburg), is de optocht op carnavalszondag voor het eerst uitstootvrij. Je ziet daar vooral loopgroepen en bijna geen wagens. Het gebrek aan bouwruimte is hiervoor de reden. Toch wordt van de nood een deugd gemaakt. Het doel is nu dat de optocht emissievrij is, dus zonder uitstoot. De wagens die meedoen, mogen niks uitstoten.

Ook prachtige carnavalswagens bekijken?

Natuurlijk hebben we de prachtige optochten gemist, maar juist dit jaar is het een perféct jaar om je waardering voor de wagenbouwers te laten blijken door te gaan kijken naar de optochten. Wij geloven niet dat optochten minder mooi zijn door de bezuinigingen, maar juist éxtra speciaaal.

Bekijk in onze carnavals-agenda de grote optochten die je dit jaar door heel het land kunt bewonderen.

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En heb je zin om vaker vette carnavalscontent te lezen? Schrijf je gratis in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel komen te liggen?

Ik schrijf me in