Wetenschappelijk onderzoek carnavalsoptochten

Laatst bewerkt op: 17 januari 2024

Wetenschappelijk onderzoek naar sociale waarde van carnavalsoptochten

Stijn van Helmondt (23) is socioloog en volgt momenteel de Research Master ‘Social and Cultural Science’ aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij komt uit Leersum (Utrecht) en samen met zijn vriendin uit Zundert (Brabant) zijn ze allebei gepassioneerd corsobouwers. Al van kleins af aan zit het gezamenlijk bouwen van een mooie optochtwagen in zijn bloed. Stijn wil vanuit zijn opleiding en zijn passie onderzoeken of voorbereiding voor en deelname aan een corso- of carnavalsoptocht – twee vormen van cultureel erfgoed -, bijdragen aan gevoelens van sociale cohesie.

Relevant en baanbrekend

Stijn: “Ik heb bijna een maand literatuuronderzoek gedaan, maar er is helaas weinig tot geen wetenschappelijk onderzoek naar carnaval. Het onderzoek dát gedaan is, gaat veelal over het Braziliaans carnaval. Eerder onderzoek naar (culturele) evenementen is voornamelijk gericht op de economische waarde. Mijn onderzoek onderscheidt zich hierin, doordat ik onderzoek doe naar de sociale waarde. Dat maakt mijn onderzoek extra relevant en baanbrekend.”

Iedereen mag de vragenlijst invullen

Stijn vervolgt: “Niet alleen deelnemers aan een carnavalsoptocht (wagenbouwers, loopgroepen, duo’s, etc.) of voormalige deelnemers vraag ik om deel te nemen: ik roep iedereen, ook niet-deelnemers, op de vragenlijst in te vullen. Daarin vraag ik bijvoorbeeld ook of en hoe lang je eventueel al actief bent binnen de carnavalswereld. Zo kan ik op basis van een zo uitgebreid      mogelijke dataset verschillende zaken onderzoeken. Uiteindelijk wordt het een combinatie van kwantitatief onderzoek, aangevuld met interviews (kwalitatieve input).”

Het belang van carnaval voor overheden

Stijn: “Wordt mijn hypothese eventueel bevestigd, dan wil ik op basis hiervan verder onderzoek gaan doen naar carnaval als vorm van (internationaal) cultureel erfgoed. Als er op basis van wetenschappelijk onderzoek namelijk bewezen kan worden dat carnaval als cultureel erfgoed bijdraagt aan de sociale cohesie van de gemeenschap, kan het belang van carnaval beter benadrukt worden, bijvoorbeeld in gesprekken met overheden.”

Deelnemen en resultaten onderzoek

Stijn sluit af: “De resultaten van mijn onderzoek zijn vanaf begin januari 2025 ook op deze website te vinden. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Carnavalsfan.nl als je hiervan op de hoogte wilt blijven. Ik zou het geweldig vinden als zo veel mogelijk carnavalsvierders willen meewerken door het invullen van mijn survey.”

Deel dit item:

Liefde voor carnaval: fan-verhaaltjes

Bekijk alles
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal