Zwanger carnaval vieren? Lees de tips!

Laatst bewerkt op: 19 januari 2024

Zwanger carnaval vieren: zo fix je het

Stel: je bent een echte carnavalsfan én je bent zwanger. Hoe kun je carnaval, natuurlijk je favoriete feestje, het beste combineren met het kleine wondertje in je buik? We vroegen het Esther Heessels, Carnavalsfan en échte Brabo. Ze woonde eerder in Oeteldonk (Den Bosch) en momenteel in Kruikenstad (Tilburg).

Dit jaar vierde ze al zwanger d’n elfde van d’n elfde en tijdens carnaval 2024 is ze meer dan 7 maanden zwanger. Volgens Esther voegt haar groeiende buik (met de juiste voorbereiding) zelfs een éxtra dosis vreugde toe. Wil je ook zwanger carnaval gaan vieren? Laat je niet tegenhouden en lees de tips:

Passende carnavalskleding

Esther vertelt: “Als aanstaande mama is het natuurlijk superbelangrijk dat je carnavalskleding draagt die niet alleen leuk en feestelijk is, maar ook comfortabel en zwangerschapsvriendelijk. Denk bijvoorbeeld aan kleurrijke en vrolijke kleding waar je buik mooi in past, zoals bijvoorbeeld een zonnetje, maantje of een sneeuwpop. Ook leuk: een supermom-outfit (want dat ben je immers nu al 😉), als avocado gaan of versier je buik als het kleinste Matroesjka-poppetje en ga zelf ook zo gekleed.”

matroesjka tip carnavalskleding zwangere vrouw

“Heb je niet zoveel tijd of geld voor een outfit? Trek dan je “tokkiekleding” uit de kast (bijvoorbeeld een grote bontjas en grote kettingen) en ga verkleed als zwangere jij, maar dan in de foute variant, haha. Uiteindelijk is het natuurlijk fijn als een outfit er fantastisch uitziet, maar geloof me: comfort gaat echt boven uitstraling. Dat geldt ook voor comfortabele schoenen. Die hakken laat je gewoon lekker in de kast.”

Alcoholvrije drankjes en water

Esther vervolgt: “Normaal nam ik altijd een veldflesje Schrobbelèr mee, maar dat vervang ik dit jaar door een flesje water. Voldoende hydratatie is heel belangrijk als je zwanger bent, dus regelmatig een slok nemen helpt me energiek te blijven en het voorkomt uitdroging. Het liefst zou ik natuurlijk ook biertjes drinken, maar dat kan helaas niet. Er bestaan tegenwoordig gelukkig genoeg alcoholvrije wijnen en biertjes die je gewoon in de supermarkt kunt halen. Radler 0.0 is toch wel een van mijn favorieten, maar ben je meer van de mixdranken? Denk dan eens aan een 0.0 Gin Tonic: die is haast niet van het echt te onderscheiden.

Of ga voor mocktails, alcoholvrije cocktails: die zijn ook nog eens megagoed tegen de dorst. Wist je trouwens dat er in sommige steden een alcoholvrije slijterij te vinden is? Geniaal! Voor wat betreft het ongezonde eten tijdens carnaval: daar ga ik niet per se van afwijken. Wel neem ik misschien een banaantje en extra koekje mee als tussendoortje, voor als ik ineens trek krijg. En anders is de supermarkt vaak om de hoek.”

Mocktail drinken is een goede tip voor zwangere vrouwen die carnaval vieren

Intieme carnavalsevents en optochten

Esther: “Voorheen ging ik altijd vijf dagen op stap, maar nu ga ik alleen in het weekend Kruikenstad in. Ook ga ik pas wat later op de dag. Door te kiezen voor meer intieme feestlocaties kun je de energie van carnaval absorberen zónder je overprikkeld te voelen. Er zijn genoeg carnavalsevents die je comfortabel kunt bijwonen. Denk bijvoorbeeld aan gezellige zitgedeeltes bij muziekfestivals. Daarnaast is de carnavalsoptocht kijken natuurlijk een perfectie activiteit. Dit kan vanaf een rustige, comfortabele plek langs de route, maar er zijn vaak ook genoeg mensen die een box en partytentje voor het huis zetten en waar ondertussen een gezellig feestje gevierd wordt.

Neem voor de zekerheid bijvoorbeeld een campingstoeltje mee, zodat je altijd zelf kunt kiezen wanneer je wilt staan, zitten of dansen. Raak je overprikkeld? Zoek dan een rustigere locatie op of ga gewoon lekker naar huis. Ook een leuke alternatieve activiteit: organiseer een carnavalsbrunch voor je vrienden bij jou thuis. Voor hen een uitgelezen kans om uit te brakken en jij kunt lekker eten in je eigen huisje.”

zwanger carnaval vieren kruikenstad tips

Er is maar één wc – en we moeten met z’n twee

Esther: “Ook vind ik het een fijne gedachte dichtbij een wc in de buurt te zijn, want zwangere vrouwen moeten nu eenmaal vaker naar de wc. De rijen bij de dames zijn vaak lang, dus zorg ervoor dat je op tijd gaat. Ik weet zeker dat andere dames er begrip voor hebben als je je buik laat zien en vriendelijk vraagt of je even voor mag.”

Dansmoves als zwangere carnavalsfan

Esther: “Hossen en springen – en ook handstanden en the worm-bewegingen -, zijn helaas niet echt zwangerschaps-moves, maar er zijn genoeg alternatieve moves die je toch in de feeststemming houden. Denk aan zwaaien, deinzen of kinderdansjes. En ken je ook het “zittende treintje” van carnavallers? Altijd leuk om aan mee te doen of om zelf in te zetten!”

Wat krijgt een ongeboren baby mee van carnaval?

Esther: “Wat ik zelf ook interessant vond om te weten, is wat een ongeboren baby nu eigenlijk meekrijgt van al het feestgedruis tijdens carnaval. Vanaf week 21 kan je baby blijkbaar al geluiden van buitenaf opvangen. Luide of scherpe geluiden tijdens carnaval kunnen dus door de baarmoederwand heen komen. Sommige baby’s reageren hierop door te schoppen of te bewegen, waar het andere baby’s juist kalmeert. Hier hoef je je in ieder geval dus niet door tegen te laten houden.”

Foto Esther en vriend carnaval in Kruikenstad Tilburg
Foto van Esther en haar vriend

Elk magisch moment vastleggen

Esther sluit af: “Het meest belangrijke is natuurlijk selfcare. Een baby heeft baat bij een moeder die zich goed voelt en goed voor zichzelf zorgt en voelt dat aan. Ik heb er in ieder geval echt superveel zin in. De komende weken ga ik de danspasjes alvast oefenen, de 0.0 mocktails voorproeven en mijn outfit klaarleggen. O ja, ik zorg natuurlijk ook voor genoeg geheugen op mijn telefoon, zodat ik elk magisch moment vast kan leggen. Deze carnaval wordt een viering van leven, liefde en de komst van een nieuw familielid. Eentje om nooit te vergeten dus. Alaaf!”

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal