Carnaval in Helmond

Alles over Keiestad: carnaval vieren in Helmond

Helmond is een bijzondere Brabantse carnavalsstad. Anders dan veel andere Brabantse carnavalssteden, heeft het namelijk geen eenduidige carnavalsnaam. Je hoort in Helmond zowel Kattegat als Keiebijtersstad en Keiestad voorbijkomen.

Meest recent is het gebruik van Keiestad, dat relateert aan het industriële verleden van Helmond. De (voormalige) naam Kattegat, komt van bijnamen die Helmonders hebben als kattenmeppers, vlooiebijters of keiescheiters.

Waarom Keiestad?

De naam Keiestad is gerelateerd aan het (voormalige) industriële karakter van Helmond, maar waarom dan specifiek aan keien? Indebuurt Helmond deed navraag bij Lex Coolen van de Keiebijters. Hij vertelt hen dat Helmond een echte textielstad was, met fabrieken met veel weefgetouwen. De draden moesten goed gecontroleerd worden door de weefgetouwen. Het makkelijkste was daarom om de draden nat te maken, zoals je bij het puntje van een draad doet als je het door het oog van een naald wilt halen. Daar gebruikten de arbeiders destijds hun eigen spuug voor.

Om genoeg speeksel te kunnen blijven produceren, hadden de medewerkers vaak kiezels in hun mond. Lex Coolen vertelt aan Indebuurt Helmond dat Keiebijter een combinatie is van de bijnamen van Helmonders (zie hierboven) en het kiezelbijten vanuit de fabrieken.

Omdat Keiebijters specifiek gerelateerd is aan de carnavalsvereniging, maar íedere Helmonder carnaval kan vieren, kiest men nu vaak voor Keiestad. Stád, want Helmond is geen gat 😉

De Keiebijters

De carnavalsvereniging in Helmond heet dus de Keiebijters. Kleuren die je terug ziet komen tijdens het Helmondse carnaval zijn zwart, geel, groen, wit, rood en blauw. Deze kleuren zie je onder andere terugkomen in sjaals, scepters en in uitingen. Het rood en wit van de Helmondse vlag spelen de hoofdrol op de website en in het logo van de Keiebijters.

Kokerborrel

Half november wordt er een Kokerborrel georganiseerd. Tijdens de borrel wordt de naam van de nieuwe Prins in de loden koker gedaan. Vanaf dan kan men Hints- & Prinseroaje. Ook wordt tijdens de Kokerborrel de verkiezing voor de Helmondse Carnavalskraker van het jaar gehouden. De winnaar krijgt de wisseltrofee, maar brengt ook aan het begin van iedere KeieKletsavond zijn winnende kraker ten gehore. Meer over de KeieKletsavonden lees je hieronder.

Bekendmaking prins briek

De Stadsprins, die altijd de naam ‘Briek’ draagt, wordt ieder jaar gekozen door de Keijebijters. De bekendmaking van de nieuwe Prins Briek is ieder jaar weer een groot festijn in Helmond. Begin januari verzamelen alle Carnavalsfans zich bij het Kasteel van Helmond. Na de bekendmaking en het verwelkomen van de nieuwe Prins Briek, staat ’s avonds traditiegetrouw de eerste KeieKletsavond op het programma.

kasteel helmond

Hil helmond zingt

Hil Helmond zingt is een bekend evenement, dat de week vóór carnaval plaatsvindt. Het is daarom dé opwarmer voor carnaval in Helmond. Tijdsens het zangfestijn op zondagmiddag komen Nederlandse en Duitse meezingers, smartlappen, kinderliedjes en tranentrekkers voorbij. Het is dus een waar Helmonds volksfestijn!

Opgraven van de kei

Op zaterdag wordt het stadscarnaval in Helmond geopend en wordt de sleutel overhandigd. Daarna wordt traditiegetrouw ook de “stadskei” opgegraven. In onderstaand filmpje ‘van vruuger’ kun je goed zien hoe deze traditie in elkaar steekt 😉

Prijsbloaze

Net zoals in veel andere carnavalssteden in Brabant, hebben ook de dweilorkesten een belangrijke rol in Helmond. Op carnavalsmaandag klinkt uit alle hoeken van het Helmondse centrum muziek: verschillende dweilorkesten uit de stad, maar ook uit de regio, zetten dan hun beste beentje voor. Het prijsbloaze wordt afgetrapt op het Mizunallenplein, dat tijdens alle carnavalsactiviteiten in Helmond een belangrijke rol speelt.

Keiebijters kletstoernooi/KeieKletsavond

Het meest bekende evenement in Helmond dat populair is tijdens carnaval in Brabant, is het Keiebijters Kletstoernooi. Tijdens deze wedstrijd dingen verschillende tonproaters mee naar de Zilveren Narrenkap. Het toernooi wordt ieder jaar uitgezonden door Omroep Brabant.

Kei-Oranjebal

Het Kei-Oranjebal, een samenwerking tussen de Keiebijters en caranvalsvereniging De Oranjebuurt, vindt plaats op zaterdag 18 februari in de Traverse in Helmond.

Carnavalsoptocht op zondag

Op carnavalszondag vindt het grootste evenement in Keiestad plaats, want dan trekt de grote optocht door Helmond. Tijdens de optocht trekken grappige gekleurde gezelschappen en de mooiste carnavalswagens van de regio voorbij. Naar eigen zeggen is de optocht in Helmond óók de Grootste Optocht van het Zuiden 😉

Op dinsdagavond wordt de kei om 23:11 weer begraven en komt carnaval in Helmond tot een einde.

Carnaval Helmond 2023

Carnaval in Helmond vindt in 2023 plaats van zaterdag 18 februari t/m dinsdag 21 februari.

Carnaval vieren in Helmond?

Je bent van harte welkom! Als je dan ook nog weet wat een tonproater is of nog beter; wie de KeieKletsavond heeft gewonnen, ben je hélemaal binnen 😉 Bekijk alle grote carnavalsevents in onze agenda.

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En heb je zin om vaker vette carnavalscontent te lezen? Schrijf je gratis in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel komen te liggen?

Ik schrijf me in