Carnaval in Boeskoolstad

Boeskoolstad: carnaval vieren in Oldenzaal

Oldenzaal (Boeskoolstad) is de meest bekende carnavalsstad van Twente en het vertoont veel gelijkenissen met het Rijnlands carnaval. Boeskool is de Twentse benaming voor wittekool, een product waar Oldenzaal vroeger bekend om stond. Oldenzaal wordt ook wel ‘Stedke van plezeer’ of ‘de glimlach van Twente’ genoemd.

Er zijn verschillende carnavalsverenigingen waarvan de Kadolstermennekes (winterkoninkjes) de grootste is. Zij organiseren diverse ‘kadolsterfeesten’. De kleuren van carnaval in Oldenzaal zijn voornamelijk blauw en geel, de kleuren van de Kadolstermennekes.

Stadsprins, sik en Leedkesfestival

Op of rondom 11-11 vindt het afscheid van de oude Stadsprins plaats, tegelijkertijd met het Leedkesfestival. De winnende carnavalskraker is voor het komende carnavalsseizoen het carnavalslied van het jaar. Het Twentse dialect speelt een belangrijke rol tijdens carnaval in Twente.

De Stadsprins, die gekozen wordt door de Kadolstermennekes, moet traditioneel ja zeggen tegen de president van de vereniging, die in het bestuur van de carnavalsvereniging zit. De Stadsprins mag zelf iemand kiezen die hem vergezelt. Diegene heet Sik. De Stadsprins wordt de eerste zaterdag van januari bekendgemaakt.

Boeskoolstad heeft ook een traditionele Raad van Elf en (oud)prinsengarde.

BoesCabaal

BoesCabaal is ooit begonnen als een kleine blaaskapellenwedstrijd (“toeten en bloazen”), maar inmiddels is het uitgegroeid tot een grootschalig evenement, waar duizenden carnavalsvierders uit heel Nederland op af komen. Carnavalsfans van alle leeftijden genieten van een “onmeunig mooien carnavalsdag” als opmaat naar “de dree dolle dagen”. Een bekend event voor carnavalsverenigingen in heel Twente, is de Bokkenzitting.

boeskoolstad events 2023

Kadolstergala

De Kadolstergala’s zijn pronkzittingen waar veel lokaal talent optreedt, waaronder tonproaters. Plaatselijke beroemdheden en gebeurtenissen worden door deze tonproaters op de hak genomen. Ook is er veel zang, dans en muziek. Er vinden meerdere gala’s plaats, zodat iedereen de artiesten kan bewonderen.

Grote Twentse carnavalsoptocht

Op zaterdag vindt de intocht en sleuteloverdracht plaats. De Prins en Sik komen op een grote wagen door de stad en kunnen in de avond tijdens de receptie gefeliciteerd worden.

Op carnavalszondag de grote Twentse carnavalsoptocht plaats, die ruim 100.000 bezoekers naar Boeskoolstad trekt. Meerdere (optocht)verenigingen, kleine clubs en vriendengroepen doen met grote praalwagens en kleinere acts mee aan deze schitterende optocht.

Rosenmontag en kinderoptocht

Rosenmontag is een term die komt vanuit carnaval in Duitsland, omdat carnaval vanuit Duitsland is overgebracht naar Boeskoolstad. Op Rosenmontag trekt elk jaar de grote kinderoptocht door Oldenzaal.

Verbranden bok

Carnaval in Oldenzaal eindigt door het verbranden van een bok aan de voet van de Plechelmustoren. Het bokverbranden is een ritueel met een symbolische betekenis. Vóór het bokverbranden geeft de Stadsprins de sleutel weer terug aan de burgemeester.

Daarna worden “de dree dolle dagen” definitief afgesloten met de alleszeggende Twentse tekst “goodgoan”. Daarmee wordt bedoeld dat iedereen volgende jaar “weerum mot kommen”!

Carnaval in Boeskoolstad in 2023

Carnaval in Oldenzaal vindt in 2023 plaats van zaterdag 18 t/m dinsdag 21 februari. Je bent van harte welkom, maar de Boeskolers waarderen het altijd als je je verdiept hebt in de gebruiken en tradities 😉

Wil je ook een mooi carnavalsfeest meemaken? Bekijk in onze carnavalsagenda waar je kunt feestvieren.

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En heb je zin om vaker vette carnavalscontent te lezen? Schrijf je gratis in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel komen te liggen?

Ik schrijf me in