Carnaval in België

Carnaval in België

Het is zeker de moeite tijdens carnaval eens de grens over te steken. De Gilles van Binche, de Blanc Moussis, de Harlekijnen, de Aalsterse stadsreuzen en een popverbranding op woensdag: al deze types/tradities kom je tegen tijdens Belgisch carnaval.

Let op: reis niet af naar Gent of Antwerpen: daar wordt geen carnaval gevierd 😉

carnaval in belgie tradities

Carnaval in Binche: wereldberoemd

Het carnaval van Binche is wereldwijd bekend en je moet het eigenlijk minstens één keer meegemaakt hebben. Het ruim 600 jaar oude carnaval staat sinds november 2003 officieel op de werelderfgoedlijst van Unesco en volgens de archieven gaat het gebruik terug tot 1395.

Wandel rond op het ritme van het tromgeroffel, het klakken van de klompen en het rinkelen van bellen. Tijdens deze “folklore” geven meer dan 900 Gilles het beste.

Gilles kom je trouwens alleen tegen in het Belgische carnaval: het zijn anonieme “folkloristische personages” die naar buiten komen op de dag voor Aswoensdag. 

In Binche vind je trouwens ook een carnavalsmuseum: het Musée International du Carnaval et du Masque.

Gilles carnaval in belgie
Gilles zijn figuren die je alleen in het Belgisch carnaval tegenkomt

Vreugdevuren van Bouge/Namen

Bekend zijn ook de vreugdevuren van Bouge, waar tegelijkertijd Zeven Vuren worden aangestoken volgens een oude traditie. Wil je geen last hebben van bedriegers en heksen? Dan moet je volgens de legende zeven vuren tegelijk zien. 

In Bouge wordt het vreugdevuur altijd ontstoken op de eerste Vastenzondag na carnaval. Ook elders in de Ardennen zijn rond de carnavalsperiode vreugdevuren te zien.

vreugdevuren bouge namen carnaval belgie

Waar in België vier je nog meer carnaval?

Verder vier je Belgisch carnaval in Blankenberge, Nijvel, Cwarmê (carnaval) van Malmedy, Aalst, Stavelot, Carnaval van Marche-en-Famenne en in de Oostkanons. Ninove is een van de mooiste van Vlaanderen en Pat’Carnaval in Bastenaken (Bastogne) is een must-see.

Bijzonder is ook het Carnaval van Fosses-la-Ville. In Fosses-la-Ville spelen de Chinels een hoofdrol tijdens Laetare Zondag. Deze “hansworsten” dansen door de straten en blijven onbeweeglijk stil staan telkens als de muziek stopt. 

Wauw! Ontzettend veel Belgische carnavalscultuur te ontdekken dus. Veel plezier!

Een leuk carnavalsfeest bezoeken?

Bekijk in de carnavals-agenda welke grote events er plaatsvinden. Wil je weten wat er in jouw buurt georganiseerd wordt door de carnavalsvereniging? Bekijk dan de pagina In jouw buurt.

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in