Carnaval in Brabant

Carnaval in Brabant

Brabant is naast Limburg de grootste carnavalsprovincie van Nederland. In Brabant kun je in elk dorp of stad carnaval vieren. Brabants carnaval is één, maar ook weer niet. Elk dorp, stad, vereniging of vriendengroep heeft weer eigen tradities, kleuren en een eigen carnavalsvlag.

Brabantse carnavalsevents 2023

Carnaval in Lampegat, Kruikenstad of Oeteldonk

In Brabant vier je bijvoorbeeld carnaval in steden als Den Bosch (Oeteldonk), Eindhoven (Lampegat), Tilburg (Kruikenstad), Helmond (Keiestad), Breda (Kielegat), Rosendaal (Tullepetaonestad), Bergen op Zoom (Krabbengat), waar de sociale verhoudingen worden omgedraaid en prins carnaval de baas van de stad wordt.

In Bergen op Zoom heet carnaval geen carnaval, maar vastenavend. Dat lijkt dan weer op het Limburgse Vastelaovend. Volg je ‘m nog? 😉 Juist, de Brabantse carnavalscultuur is super-veelzijdig.

Misschien komen ook Kaaiendonk, Kattegat en Tullepetaonestad je bekend voor. Dat is nog lang niet alles: bekijk op deze kaart van de provincie Noord-Brabant eens alle namen van carnavalsdorpen- en steden.

Een groot bekend evenement in Noord-Oost-Brabant is bijvoorbeeld ook de Cuijkse (Kuukse) Elf Kroegentocht en in Boxmeer vinden de Metworstrennen plaats: een eeuwenoude paardenrace.

Carnaval in brabant breda kluntocht

Wanneer is het carnaval in Brabant?

Vanaf d’n Elfde van d’n Elfde, als de prins bekend wordt gemaakt, is er al veel te doen. Liedjesavonden, tonpraters, zittingsavonden, prinsen-recepties met de Raad van Elf, Foekepot, dansmariekes en nog veel meer. Tel je de voorbereidingen op d’n Elfde van d’n Elfde mee? Dan begint men eigenlijk al in de zomer 😉

Het carnaval zoals we dat kennen vindt plaats op de zevende zondag voor Pasen en duurt t/m dinsdag, maar tegenwoordig start het feest vaak al op vrijdag en duurt het t/m woensdag. Op de pagina wat is carnaval kun je lezen waarom dat zo is.

In Brabant vinden naast veel feestjes en zelfs een groot Karnaval Festival, veel (verlichte) optochten plaats. Alsof dat nog niet genoeg is: halverwege de vastentijd, in de periode tussen carnaval en Pasen, worden er op verschillende plaatsen halfvasten-optochten georganiseerd, bijvoorbeeld in Oss en het dorp Zeeland. 

Roeptoetgat: carnaval bij Omroep Brabant

Omroep Brabant (tv en radio) is onlosmakelijk verbonden met Carnaval in Brabant. Vanaf 2023 noemt Omroep Brabant zich tijdens carnaval Roeptoetgat en de bekende slogan blijft Fijnfisjenie. Meer over Roeptoetgat is te vinden op de website Roeptoetgat.nl.

Op de vrijdag vóór carnaval wordt door Omroep Brabant traditiegetrouw het startsein gegeven voor carnaval met 3 Uurkes Vurraf. Een mega-muziekfeest met veel bekende artiesten die hun beste carnavalsnummers laten horen.

Ook het Keiebijters Kletstoernooi is bekend: een toernooi voor buutreedners en tonproaters (een soort cabaretiers). Omroep Brabant viert carnaval met het Brabantse carnavalsmotto #Fijnfisjenie! Ook doen veel regionale omroepen in Brabant verslag op tv, internet en radio.

Carnaval in Brabant gezelligheid

Carnavalswinkels en carnavalskleding

In Brabant vind je verschillende carnavalswinkels. Zo is P.W. Hoofs de grootste carnavalswinkel van Nederland, maar ook Van Doorn en bijvoorbeeld Coppens zijn bekende carnavalswinkels. In ieder gemeente vind je er wel een. Natuurlijk kun je tegenwoordig uiteraard ook online bestellen.

Carnavals-artiesten

In Brabant komen artiesten als Snollebollekes, Peter Selie, Partyfriex, Vieze Jack, Lamme Frans, het Feestteam, Immer Hansi of regionale/provinciale artiesten als Veul Gère vaak voorbij. Alle grote Brabantse artiesten komen vaak voorbij tijdens drie Uurkes Vurraf, de aftrap van carnaval in Brabant door Omroep Brabant.

Eten tijdens carnaval in Brabant

Brabant mag dan bourgondisch en veelzijdig zijn: tijdens carnaval in Brabant worden er 3,4,5 (sommige vier wel 6 dagen feest) veel worstenbroodjes gegeten, maar ook boerenkool, nasi, bami, friet en snacks worden veelvuldig naar binnen gewerkt. Dranquilo is even niet aan de orde. Biertjes en sterke drank (bijvoorbeeld Schrobbelèr) zijn “aan de orde van de dag”.

Alaaf! (behalve in Oeteldonk, daar zeg je dan weer geen Alaaf).

Friet en snacks carnaval brabant

Kan ik carnaval in Brabant vieren?

Gasten zijn altijd welkom. Brabanders zijn super-gastvrij en trots op hun feest. Maar, houd je wel aan de normale fatsoensregels. Carnaval staat niet voor vreemdgaan en asociaal zuipen. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de carnavalsvlag- en kleuren van het dorp/stad waar je carnaval gaat vieren. Kei leuk als je hier aandacht aan schenkt!

Ook leuk te melden: is het geen carnaval? In Den Bosch en Oosterhout kun je carnavalsmusea bezoeken.

Carnaval 2024 in Brabant

In 2024 vindt carnaval in Brabant plaats van zaterdag 10 t/m dinsdag 13 februari. In veel steden wordt carnaval uitgesmeerd tot een zes- of soms zelfs zevendaags festijn.

Brabantse Carnavals-agenda

Bekijk in onze Brabantse carnavals-agenda welke grote events er plaatsvinden tijdens carnaval in Brabant. Op zoek naar evenementen in een specifieke stad of streek? Zoek in het menu via ‘Carnaval in Brabant’ naar jouw stad of streek.

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in