Carnaval 2024 in Brabant: wanneer en wat is er te doen?

Carnaval in Brabant

Brabant is naast Limburg de grootste carnavalsprovincie van Nederland. In Brabant kun je in elk dorp of stad carnaval vieren. Brabants carnaval is één, maar ook weer niet. Elk dorp, stad, vereniging of vriendengroep heeft weer eigen tradities, kleuren en een eigen carnavalsvlag.

Wanneer is het carnaval in Brabant in 2024?

In 2024 is het in Brabant officieel carnaval van zondag 11 februari t/m dinsdag 13 februari. Officieel, want carnaval wordt tegenwoordig flink uitgesmeerd. Zo is het sowieso zaterdag de 10e al flink feest, maar in veel steden begint carnaval al op vrijdag 9 februari. Echte Brabantse carnavalsfans sluiten af op woensdag 14 februari. Dat betekent woensdag lékker met je liefje nog een kleintje pils drinken dus 😉

Roeptoetgat: Omroep Brabant carnaval

Omroep Brabant (mediabedrijf) is onlosmakelijk verbonden met Carnaval in Brabant. Vanaf 2023 noemt Omroep Brabant zich tijdens carnaval Roeptoetgat en het bekende motto blijft Fijnfisjenie. Carnaval in Brabant wordt traditiegetrouw aftetrapt met het event 3 Uurkes Vurraf in Eindhoven, op vrijdag 9 februari vanaf 15.00 uur.

Bekende presentatoren, die ook vaak te vinden zijn in het Fijnfisjenie Café, zijn Christel de Laat en Jordy Graat. Dit café opent ook op zaterdag 10 februari de deuren.

Ook doen veel regionale omroepen in Brabant verslag op tv, internet en radio. Meer over Roeptoetgat is te vinden op de website Roeptoetgat.nl maar ook kun je op de website van Omroep Brabant/carnaval veel informatie vinden over carnaval.

Programma Roeptoetgat 2024

Het programma van Roeptoetgat (Ziggo kanaal 30, buiten Brabant op 712 en KPN kanaal 507 of via de gratis app Brabant+) ziet er dit jaar zo uit. Genoeg te beleven dus voor Jan & Alleman!

Vrijdag 9 februari

 • 13.00-15.00 uur: 2 Uurkes Vurgloeie
 • 15.00-18.00 uur: 3 Uurkes Vurraf

Zaterdag 10 februari

 • 00.37 uur: herhaling 3 Uurkes Vurraf.
 • 06.30 uur: Hoogtepunten 3 Uurkes Vurraf en Carnavalshart.
 • 13.30 uur: Optocht Eindhoven (live)
 • 15.00-17.25 uur: Fijnfisjenie Café (live)
 • 17.46-19.24 uur: Fijnfisjenie Café (live)
 • 19.30-21.45 uur: Optocht Standdaarbuiten (live)
 • 21.45 uur: hoogtepunten Fijnfisjenie Café

Zondag 11 februari:

 • Nacht en ochtend: hoogtepunten Fijnfisjenie en Carnavalshart
 • 11.30-13.25 uur: optocht Roosendaal
 • 13.30-16.00 uur: Optocht Tilburg (live)
 • 16.00-17.24 uur: Fijnfisjenie Café (live)
 • 17.46-20.24 uur: Fijnfisjenie Café (Live)
 • 20.45 uur: hoogtepunten Fijnfisjenie

Maandag 12 februari

 • 00.35 uur: herhaling 3 uurkes Vurraf, hoogtepunten Fijnfisjenie Café en Carnavalshart
 • 14.00-16.00 uur: optocht Prinsenbeek
 • 16.00-17.35 uur: Fijnfisjenie Café (live)
 • 17.50-19.55 uur: Fijnfisjenie Café (Live)
 • 20.09-22.50 uur: Kruikenstad in koor (live)
 • 22.50 uur: Hoogtepunten Fijnfisjenie Café

Dinsdag 13 februari

 • Nacht/ochtend: hoogtepunten Fijnfisjenie Café en Carnavalshart
 • 12.00-14.00 uur: Optocht Breda
 • 14.15-16.15 uur: Optocht in Bergen op Zoom
 • 16.15-17.25 uur: Fijnfisjenie Café (live)
 • 17.50-20.25 uur: Fijnfisjenie Café (live)
 • 20.50 uur: hoogtepunten Fijnfisjenie Café

Woensdag 14 februari (Aswoensdag):

 • 00.38 uur: Kruikenstad in Koor (herhaling) en hoogtepunten Fijnfisjenie Café

carnaval Omroep Brabant Roeptoetgat

Carnaval in Lampegat, Kruikenstad of Oeteldonk

In Brabant vier je bijvoorbeeld carnaval in steden als Den Bosch (Oeteldonk), Eindhoven (Lampegat), Tilburg (Kruikenstad), Helmond (Keiestad), Breda (Kielegat), Rosendaal (Tullepetaonestad), Bergen op Zoom (Krabbengat), waar de sociale verhoudingen worden omgedraaid en prins carnaval de baas van de stad wordt.

In Bergen op Zoom heet carnaval geen carnaval, maar vastenavend. Dat lijkt dan weer op het Limburgse Vastelaovend. Volg je ‘m nog? 😉 Juist, de Brabantse carnavalscultuur is super-veelzijdig. Misschien komen ook Kaaiendonk, Kattegat en Tullepetaonestad je bekend voor. Dat is nog lang niet alles: bekijk op deze kaart van de provincie Noord-Brabant eens alle namen van carnavalsdorpen- en steden.

Carnavalskleding in Brabant

Naast het dragen van reguliere carnavalskleding (en -trends), is het in grote Brabantse carnavalssteden gebruikelijk om jasjes, sjaals en handschoenen te dragen in de kleuren van de carnavalsstad. Opvallend is de carnavalskleding in Bergen op Zoom (Krabbegat): daar draagt men oude spullen, zoals een boerenkielen, (nep)bontjassen, rokken, gordijnen en rode zakdoeken.

Ook in Oeteldonk ga je net wat anders verkleed dan in andere steden: hier draag je een zwart jasje met kikkers en emblemen, aangevuld met accessoires in de kleuren rood, wit en geel. Ga je ‘lollig’ verkleed als banaan of slappe pudding? Dan kom je de kroegen vaak niet eens binnen.

carnavalskleding in Brabant

Ga je voor een reguliere carnavalsoutfit die niet aan een stad gebonden is? In Brabant vind je verschillende grote carnavalswinkels die je kunt bezoeken. Natuurlijk kun je tegenwoordig ook online Brabantse carnavalskleding bestellen.

Carnavalsliedjes in Brabant

In Brabant komen artiesten als Snollebollekes, Peter Selie, Partyfriex, Vieze Jack, Lamme Frans, het Feestteam, Immer Hansi of regionale/provinciale artiesten als Veul Gère vaak voorbij. Alle grote Brabantse artiesten en nieuwe hits komen vaak voorbij tijdens 3 Uurkes Vurraf.

Fijnfisjenie van Lamme Frans is misschien wel één van de meest bekende Brabantse carnavalsliedjes geworden, net zoals bijvoorbeeld De Gròzzie van Mèn Buurvrouw (Derin, deruit) van Veul Gère. Begin januari worden veel nieuwe hits van Brabantse carnavalsartiesten gepresenteerd tijdens het feest ‘Polonaise’ in Eindhoven.

Luister hier de nieuwste carnavalshits voor 2024, waar uiteraard ook weer veel hits van Brabantse artiesten tussenstaan:

Hoe ziet Brabants carnaval er door het jaar heen uit?

Vanaf d’n Elfde van d’n Elfde, als de prins bekend wordt gemaakt, is er tot aan carnaval al veel te doen. Denk bijvoorbeeld aan liedjesavonden, tonpraters, zittingsavonden, prinsen-recepties met de Raad van Elf, Foekepot, dansmariekes en nog veel meer. Tel je de voorbereidingen op d’n Elfde van d’n Elfde mee? Dan begint carnaval eigenlijk al in de zomer 😉

Het carnaval zoals we dat kennen vindt plaats op de zevende zondag voor Pasen en duurt t/m dinsdag, maar tegenwoordig start het feest vaak al op vrijdag en duurt het t/m woensdag. Op de pagina wat is carnaval kun je lezen waarom dat zo is.

Halverwege de vastentijd, in de periode tussen carnaval en Pasen, worden er op verschillende plaatsen halfvasten-optochten en -feestjes georganiseerd, bijvoorbeeld in Oss. 

Carnaval in brabant breda kluntocht

Wat zijn bekende Brabantse carnavals-events?

De carnavalsevents in Brabant zijn heel divers en bieden wat dat betreft voor ieder wat wils. Op de vrijdag vóór carnaval wordt door Omroep Brabant dus traditiegetrouw het startsein gegeven voor carnaval met 3 Uurkes Vurraf in Eindhoven. Een mega-muziekfeest met veel bekende artiesten die hun beste carnavalsnummers laten horen.

Ook het Keiebijters Kletstoernooi is bekend: een toernooi voor buutreedners en tonproaters (een soort cabaretiers). In Brabant vindt er zelfs een groot Karnaval Festival plaats. Een groot bekend evenement in Noord-Oost-Brabant is bijvoorbeeld ook de Cuijkse (Kuukse) Elf Kroegentocht en in Boxmeer vinden de Metworstrennen plaats: een eeuwenoude paardenrace.

Brabantse carnavalsoptochten

Wil je liever niet feesten, maar gewoon lekker langs de kant toekijken? Ook dat kan in Brabant. In Brabant vinden er verschillende mooie lichtjesoptochten plaats (zoals in Berghem, Boxmeer en Standaardbuiten), maar ook kun je in grote carnavalssteden als Den Bosch, Tilburg en Roosendaal prachtige optochten bekijken. Thuis meekijken? Een aantal van deze optochten wordt live uitgezonden door Omroep Brabant.

Carnaval in Brabant gezelligheid

Eten tijdens carnaval in Brabant

Brabant mag dan bourgondisch en veelzijdig zijn: tijdens carnaval in Brabant worden er 3,4,5 (sommige vier wel 6 dagen feest) veel worstenbroodjes gegeten, maar ook boerenkool, nasi, bami, friet en snacks worden veelvuldig naar binnen gewerkt. Dranquilo is even niet aan de orde. Biertjes en sterke drank (bijvoorbeeld Schrobbelèr) zijn “aan de orde van de dag”.

Alaaf! (behalve in Oeteldonk, daar zeg je dan weer geen Alaaf).

Friet en snacks carnaval brabant

Kan ik carnaval in Brabant vieren?

Gasten zijn altijd welkom. Brabanders zijn super-gastvrij en trots op hun feest. Maar, houd je wel aan de normale fatsoensregels. Carnaval staat niet voor vreemdgaan en asociaal zuipen. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de carnavalsvlag- en kleuren van het dorp/stad waar je carnaval gaat vieren. Kei leuk als je hier aandacht aan schenkt!

Ook leuk te melden: is het geen carnaval? In Den Bosch en Oosterhout kun je carnavalsmusea bezoeken.

Brabantse Carnavals-agenda

Bekijk in onze Brabantse carnavals-agenda welke grote events er plaatsvinden tijdens carnaval in Brabant. Op zoek naar evenementen in een specifieke stad of streek? Zoek in het menu via ‘Carnaval in Brabant’ naar jouw stad of streek.

Deel dit item:

Liefde voor carnaval: fan-verhaaltjes

Bekijk alles
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal