Carnaval in Duitsland

Carnaval vieren in Duitsland

In verschillende delen van Duitsland, zoals in het Rijnland (Nordrhein Westfalen), ongeveer tussen Düsseldorf en Bonn wordt carnaval (Fastelovend) gevierd. Dat begrip stamt af van vastenavond: de avond voor het vasten begint (lees hier meer over op de pagina wat is carnaval).

In Frankfurt noemen ze het trouwens ‘Fassenacht’, in München noemen ze het ‘Fasching’ en in Freiburg ‘Fastnacht’. Ook goed te weten: Alaaf is in Duitsland “Helau”.

In Nederland hebben we veel van het Rijnlandse carnaval overgenomen: buutreedners, zittingen, optochten, verkleden, maar ook prins carnaval en gevolg. Duitse carnavals-artiesten en carnavalskrakers en -schlagers zijn niet weg te denken uit de Duitse carnavalscultuur en veel hits worden vaak gecoverd in Nederland. Kortom: Duitsland is voor Nederland een waar carnavalsvoorbeeld.

Optocht carnaval Duitsland

Rosenmontag in Keulen

De optochten vinden meestal op Rosenmontag plaats. Bekende carnavalssteden zijn Duisburg, Krefeld, Mainz, Aken, en Düsseldorf.

Keulen is de grootste en meest bekende carnavalsstad, waar een groots straatcarnaval wordt gevierd. Het is er een compleet gekkenhuis en niet-carnavalsvierders vluchten daarom het liefst de stad uit tijdens carnaval. Er is trouwens ook een carnavalsmuseum in Keulen: het Kölner Karnevalsmuseum.

De grote optochten in Keulen en Munster worden vaak op de Duitse tv uitgezonden en deze worden van oudsher ook goed bekeken in Nederland. Misschien herinner je het nog wel van vroeger: die gigantische hoeveelheden snoep en gadgets die van de wagen werden gegooid en die jij maar al te graag op zou vangen 😉

Rosenmontag Duitsland Keulen

Carnaval in Frankfurt

Onder carnaval in Duitsland is ook carnaval in Frankfurt immens populair. Het wordt er groots gevierd met parades, feesten, processies, praalwagens, zelfgemaakte kostuums en een optocht waar wel een half miljoen mensen op afkomen.

De carnavaltradities van Frankfurt Rhein-Main zijn diep geworteld in de regio en het staat ook wel bekend als het “vijfde seizoen van het jaar”, ook wel bekend als Shrovetide. Het wordt gevierd tot het begin van de lente, tot aan Pasen.

Het woord shrove is afgeleid van het Engelse woord shrive, dat “kwijtschelding verkrijgen” voor zonden betekent, door biechten en boete doen. Dat deden Christenen aan het begin van de vastentijd. Vastenavond, de dag voor Aswoensdag, is bij velen ook bekend onder de Franse naam, Mardi Gras: “vette dinsdag”.

Weiberfastnacht

De start van carnaval in het Rijnland is onlosmakelijk verbonden met Weiberfastnacht. Het heet ook wel Weiber Fasching (vrouwencarnaval), Wievervastelovend, Altweiber of unsinniger Donnerstag en het vindt plaats op de donderdag voorafgaand aan carnaval (de donderdag voor Aswoensdag), vanaf 11.11 uur.

De vrouwen vieren uitbundig feest en als ze de kans daartoe krijgen, knippen ze met een schaar de stropdas van mannen af. Een hele toffe traditie! 😉

Weiberfastnacht Duitsland

Een leuk carnavalsfeest bezoeken?

Bekijk in de carnavals-agenda welke grote events er plaatsvinden.

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in