Alles over Lampegat

Lampegat: carnaval vieren in Eindhoven

Lampegat, ofwel Eindhoven, is een bekende stad tijdens carnaval in Brabant. Lampegat is ontstaan rond de jaren ’60 en verwijst naar lamp, vanwege Philips, natuurlijk een belangrijk bedrijf voor Eindhoven. De bekende uitspraak “Eindhoven de gekste” wordt tijdens carnaval ook wel verbasterd tot “Lampegat de Gekste”.

Tradities in Lampegat

De carnavalskleuren in Lampegat zijn oranje-blauw-oranje. Dat is zo omdat een toenmalige secretaris een vaandel in oranje-blauw-oranje maakte, van afvalstukken uit de zeefindustrie.

Carnavalsvierders in Eindhoven noemen zichzelf ook wel Lampegatters of Lampegatterinnekes. In Eindhoven drinkt men naast bier veel Schrobbelèr en ook worden er veel traditionele Brabantse worstenbroodjes gegeten. De echte Lampegatter heeft doorgaans een traditionele kiel of jas aan met emblemen. In Lampegat zeg je “Salaai” in plaats van Alaaf.lampegat kleuren oranje blauw oranje

Elluf Elluf in Lampegat

Ver voor carnaval barst het in Eindhoven al van de activiteiten. Op Elluf Elluf ontsteekt men het “lempke” op Stratumseind, waarna een een feestende optocht met kapellen, Lampegatters en Lampegatterinnekes verschillende kroegen en pleinen in het Lampegat bezoekt.

Ook is er nog het Lampegats Liedjes Fist in januari. De jury kiest dan samen met het publiek het Lampegats-carnavalsnummer voor dat jaar.

Stadsprins Lampegat en Federatiebal

Lampegat kent een Stadsprins (ook wel Zijne Dorstlustige Hoogheid). Al in oktober wordt deze gezocht, maar pas op het Federatiebal, in het Eindhovense Parktheater, wordt deze bekendgemaakt. Dit evenement vindt plaats op de zaterdag vóór carnaval. De oude prins gaat als ‘pieleke’ verder en moet zijn steek inleveren.

Lampegatters vragen zich ondertussen af “Wie is toch die neije?”. Rondom de bekendmaking vindt er in het Parktheater een heel gezellig feest plaats vól glitter en glamour en met prachtig verklede bezoekers en live-orkesten.

De Stadsprins wordt elk jaar bijgestaan door zijn zelfgekozen gevolg van twee hofdames en twee adjudanten. De begeleiding van de Stadsprins wordt uitgevoerd door de “Commissie Protocollaire Zaken”, die bestaat uit Chef protocol, de Asessor, D’n Urste burger en Veldwachter. Ook zijn traditiegetrouw de hoftapper, hofbrouwer, hofapotheker, hoffotograaf, hofontwerper, hofstationschef en de hofarts aanwezig. De Stadsprins en gevolg verblijven in Hotel Pullman Eindhoven Cocagne.

D’n Vurtocht en d’n optocht in Lampegat

D’n Vurtocht op zaterdagochtend is de start van carnaval in Lampegat. De stadsprins wordt dan ontvangen op Station Eindhoven Centraal (de Lampegatse Hoofdstatie). Na de ontvangst door de NS neemt de Stadsprins (op het podium voor de Lampegatse Statie) het optochtdefilé af en krijgt hij de sleutel van de stad. Voor en na deze overdracht treden veel artiesten op op het plein.

Daarna, om 13.11 uur, start de grote optocht (D’n optocht), met prachtige praalwagens, voorafgegaan door de kinderoptocht, om 12.41 uur. De optocht in Lampegat is één van de grotere optochten van Nederland, die garant staat voor een bomvolle, feestelijke binnenstad op zaterdag. Absoluut de moeite waard!

Eindhoven Lampegat

Activiteiten tijdens carnaval in Lampegat

Tijdens het Lampegats Markiezenbal op de Malle Maandag Middag worden de Markies en Markiezin gekozen, ook wel de jeugdraad. Zij hebben daarvoor een groot aantal geschiktheidstesten ondergaan. Op dinsdag is er de boerenbruiloft, waarna carnaval uiteindelijk om 23.11 wordt afgesloten en het Lempke weer wordt gedoofd.

Verenigingen en kapellen in Lampegat

Carnaval wordt geleid door de Stichting Federatie Eindhovens carnaval en er zijn ongeveer 20 carnavalsverenigingen en 18 blaaskapellen bij aangesloten. Er is zélfs een PSV-carnavalsvereniging.

Ieder jaar kent carnaval in Lampegat een ander motto, dat bekend wordt gemaakt op Elluf Ellfuf. Al sinds 1964 zie je dit motto terug op medailles van de Stadsprins, is het een inspiratiebron voor het Lampegats carnavalslied en het thema van de optocht. Het motto wordt door een deskundige jury gekozen uit inzendingen van Lampegatters.

Lampegat carnaval 2023

Carnaval 2023 vindt in Lampegat plaats van zaterdag 18 t/m dinsdag 21 februari. Motto is “Lampegat kei skôn”. Net zoals in veel carnavalsdorpen en – steden barst het feest op vrijdag al los.

D’n schuur

In 2023 komt er een nieuwe carnavalstent op het plein bij de Paterskerk. De tent heet D’n schuur en zal ook deze uitstraling meekrijgen. Op zondag is er kindercarnaval en op maandag “Lampegat Pride”; een inclusief feest met een roze tintje en een optreden van Karin Bloemen. De tent biedt nadrukkelijk een podium aan carnavalsverenigingen uit de wijken. Ook op de Markt, het Stadhuisplein en het Wilhelminaplein staan traditiegetrouw weer feesttenten.

Carnaval vieren in Lampegat?

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Iedereen is welkom in Lampegat, maar het wordt natuurlijk wel gewaardeerd als je je een beetje hebt verdiept in de tradities 😉

Carnaval in Lampegat wordt gevierd op de Markt, Stratumseind, Wilhelminaplein, Stadhuisplein en veel andere plaatsen waar verschillende grote feesttenten staan. Bekijk in onze carnavalsagenda welke leuke evenementen je allemaal kunt bezoeken.

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in