Carnaval in Oeteldonk

Oeteldonk: carnaval vieren in Den Bosch

Als je carnaval in Brabant onder de loep neemt, dan is Oeteldonk (Den Bosch) één van de meest bekende en bijzondere carnavals-steden en mét een speciale handleiding.

Het dorp Oeteldonk, het carnaval en alle daarbij behorende tradities worden al 133 jaar in stand gehouden. In Oeteldonk zul je bijvoorbeeld geen dansmariekes en fazantenveren tegenkomen of het woord Alaaf horen. Hoor je het wel? Dan weet je meteen dat je hier niet met een rasechte Oeteldonker te maken hebt 😉

Oeteldonk emblemen

Wat is wel traditie in Oeteldonk? Een boerenkiel, versierd met kikkers en rood-wit-gele accenten: de kleuren van Oeteldonk. De mannen worden boeren, de vrouwen worden Durskes. Ze dragen blauwe boerenkielen met Oeteldonk-emblemen en kikkers.

Daaroverheen dragen Oeteldonkers vaak een warme, gebreide sjaal in rood, wit en geel. De Snellestraat bijvoorbeeld, is een authentiek, iconische feest-straatje, waar je veel van dit soort outfits tegenkomt.

Oeteldonkers zijn supertrots op hun carnavals-stad en bovenal erg creatief. Daarom hoor je in Oeteldonk overal muziek die geschreven is voor en door Oeteldonkers en dus geen platte carnavalskrakers.

Carnaval Oeteldonk Den Bosch

Waar komt de kikker als symbool vandaan?

We helpen meteen even het grootste misverstand uit de wereld. Een oetel is namelijk géén kikker. Tijdens carnaval verandert de stad den Bosch in een dorp en Oeteldonk stamt vrijwel zeker af van een stuk grond dat in Boxtel lag en De Oetendonken heette. 

Nu horen we je zeggen: “Maar die kikkers zie je wél overal terug in Oeteldonk?” Klopt. De kikker komt volop voor, maar dat heeft meer te maken met het feit dat Den Bosch tussen moerassen heeft gelegen. De kikker werd vroeger vaker als symbool gebruikt.

Kikker Oeteldonk jasje

Prins Amadeiro en het pronkjuweel

Oeteldonk viert carnaval omdat de vorst, Prins Amadeiro XXVI, samen met zijn adjudant een driedaags bezoek brengt aan Oeteldonk: zijn ‘Pronkjuweel’. Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd, de burgervaojer van Oeteldonk, ofwel de burgervaojer (burgemeester) treedt tijdens het feest op als gastheer, samen met zijn wethouder, Kees Minkels.

Intocht Oeteldonk op zondag

De intocht en optocht zijn grote evenementen in Oeteldonk. Prins Amadeiro en Zijn adjudant worden elk jaar op Carnavalszondag om 11.11 uur onthaald op Oeteldonk Centraol.

Na de vaste dosis formaliteiten gaat de stoet naar het stadhuis en dan is De Intocht officieel begonnen. Een belevenis op zich met vrij deelname, maar géén praalwagens of gemotoriseerd verkeer.

Er is, zoals carnaval betaamt, wel alle ruimte voor ludieke, humoristische en creatieve uitingen. Amadeiro wordt langs de kant toegejuicht door honderdduizenden Oeteldonkers en gasten. Op het stadhuis volgt de officiële ambtsketenoverdracht.

Daarna onthult Prins Amadeiro, midden op de Markt, boer Knillis op zijn sokkel. Boer Knillis is de “vermeend stichter” van het dorp Oeteldonk. Nadat hij onthuld is begint het feest pas echt.

Optocht Den Bosch op carnavalsmaandag

Oeteldonk verwelkomt jaarlijks zo’n 100.000 Oeteldonkers en liefhebbers die komen kijken naar de Grote Optocht: het hoogtepunt op carnavalsmaandag. De optocht trekt al sinds 1882 door de straten. Rijendik publiek kijkt naar een lange stoet van praalwagens, muziekgroepen, loopgroepen en andere deelnemers.

Kleuren oeteldonk vlag wimpel

Carnavalsmuseum

Er is zelfs een carnavalsmuseum in den Bosch. Het Oeteldonks Gemintemuzejum kun je vinden in het herbouwde poortgebouw van het middeleeuwse Zusters van Orthenklooster aan De Binnendieze. Je komt er alles te weten over Carnaval in Brabant en de rest van de wereld. Let op, tijdens carnaval is het museum gesloten: dan gaat feesten voor.

Je bent welkom

Uiteraard! Ieder jaar komen er zo’n 140.000 toeristen naar Oeteldonk. Oeteldonkers laten anderen graag van hun Pronkjuweel meegenieten, maar ze hopen wél dat je de tradities en je mede-feestvierders respecteert. Zo blijft het feest uniek en kan iedereen er nog jarenlang van genieten.

D´n Elfde in Oeteldonk

In 2023 vindt de elfde van d´n elfde in Oeteldonk plaats op een vrijdag. Exact om 11.11 uur wordt hier dan het carnavalsseizoen geopend. Veel carnavalsvierders verzamelen zich dan in het centrum van Den Bosch en de parade stroomt vol met échte Oeteldonkers. De klokken van de Sint Jan luiden en het volkslied wordt gezongen. Bekende straten voor carnavalsfans zijn de Karrestraat, Torenstraat en de Korte Putstraat.

Oeteldonk 2024

In 2024 vindt carnaval in Oeteldonk officieel plaats van zaterdag 10 februari tot en met dinsdag 13 februari. Onofficieel wordt carnaval al voor zaterdag 10 februari gevierd. Ook kun je in Oeteldonk Aswoensdag vieren.

Een leuk carnavalsfeest bezoeken?

Bekijk in de carnavals-agenda welke grote events er plaatsvinden.

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in