Vastelaovend in Limburg
 

Wat is Vastelaovend?

In Limburg wordt carnaval ook wel Vastelaovend genoemd, afgeleid van vastenavond, vernoemd naar de vastentijd.

Carnaval (lees daar meer over op de pagina wat is carnaval), staat namelijk van oudsher voor de laatste keer feesten voor de vastentijd begint. Aswoensdag, de dag na carnaval, is de eerste dag van die vastentijd van veertig dagen, die stopt op Pasen. Hoewel velen niet meer vasten, maakt ook Limburg nog steeds dankbaar gebruik van deze katholieke carnavalstraditie 😉

Hoe viert Limburg Vastelaovend?

Limburg kleurt voor een paar dagen ‘roed, geel en greun’: de traditionele carnavalskleuren. In veel andere carnavals-steden en dorpen in Nederland, worden namen vaak veranderd. In Limburg blijft het bij Limburgs dialect, zoals Mestreech (Maastricht) of Vallekeberg (Valkenburg). Venlo heeft daarentegen wel weer een naam: Jocus Riék.

Daar waar carnaval overal natuurlijk bol staat van de tradities, is carnaval in Limburg misschien nog traditioneler. Je ziet er vaak prachtige kostuums en schitterend geschminkte mensen: meer zoals het Venetiaans carnaval.

Dames roed geel greun limburg geschminkt

Limburgse carnavalsartiesten en het LVK

In Limburg is carnaval niet los te zien van Limburgse carnavalsartiesten en -nummers. Veel meer dan elders waar carnaval wordt gevierd, is de de liedjescultuur belangrijk.

De verschillende concoursen en festivals zijn een echte beleving. Superbekend in Limburg is bijvoorbeeld het LVK, het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer: een groots festijn waar elk jaar 1 Limburgs carnavalsnummer van het jaar wordt gekozen. Zo is er ook het Tiener Vastelaovend Konkoer (TVK) en het Kinjer Vastelaoves Leedjes Festival (KVL). 

Limburgse carnavalshits en -artiesten

In Limburg hoor en zie je onder andere Beppie Kraft, Christel & Quinn, Gwen, Pruuf Mar, Spik & Span en Ziesjoem voorbijkomen.

Bekende carnavalshits en carnavals-schlagers, zijn bijvoorbeeld:

  • Vandaag en doot’s gek van W-dreej
  • 1000 Sterre van Bjorn & Mieke
  • Paaf alaaf en Vrunj tot de allerleste runj van Spik & Span
  • Wie d’r Herrgot Limburg hat gemaak van Frans Croonenberg
  • Kampioene van de Nach van Spik en Span
  • Dat zit bie ös in de femilie van Kartoesj
  • Heej bliëf ik plekke van de Toddezek
  • Laot de zon in dien hart en De nach is nog zoe laank van Beppie Kraft
  • Sjiek Is Miech Dat en E Bitsje Amore van Fabrizio
  • Sjiengeleboem, geschreven door Sef Hendrickx (het vlaggenschip van de Venlose vastelaovesmuziek)

De Philharmonie Zuid-Nederland voert jaarlijks de meest populaire nummers op tijdens de jaarlijkse Vastelaovendconcerten.

Tijdens carnaval in Limburg hoor je verder ook veel Duitse hits en een aantal Brabantse.

Waar in Limburg vier je Vastelaovend?

De Boètegewoëne Boètezitting in Venlo is sinds 1992 de opening van de Limburgse Vastelaovend. Ook in Maastricht en Valkenburg (het Auw Wievebal op donderdag), in Sittard (kanon van het balkon tijdens de Zittesje vastelaoves-6-daagse) en in Gulpen (de Gulpener Vastelaoves Finale: het traditionele slot van Vastelaovend), kun je groots Limburgs carnaval vieren. Op al deze feesten, maar ook in de kroegen in dorpen en steden, zul je Limburgse Vastelaoves-artiesten door de speakers horen schallen.

Ook kun je in Limburg naar talloze optochten met prachtige praalwagens gaan kijken. Tijdens halfvasten in Limburg, vinden veel Einzelgängeroptochten plaats: deze vormen van oudsher het kloppend hart van de Limburgse vastelaovesoptochten. Er doen maximaal 111 einzelgängers, éénlingen (faatse) mee. Een bijzonder gezicht.

Schmink carnaval vastelaovend limburg

L1 Limburg tijdens carnaval

In Limburg doen De Limburger en L1 Limburg (onder de noemer L11 alaaf) uitgebreid verslag van carnaval via radio en tv. Ook doen veel regionale omroepen verslag van Vastelaovend.

Nonnevotten en Limburgse carnavalsposter

Van sjoenkele tot peperkaok, schlagers, zaate hermeniekes, 4 uur durende optochten met de sjoonste wagens en sjpek mit ei: je hoort en ziet het allemaal voorbij komen. Ook prinsen, prinsessen, buutreedners, de Raad van Elf, narren, dansgardes, einzelgängers en ga zo maar door.

Heb je ook ooit van een Nonnevot gehoord? Een Nonnevot (de vorm van een Zeeuwse bolus) is een typisch Limburgs gebakje, gevouwen in een knoop, dat veel Limburgers traditioneel eten met Vastelaovend. Ook verschijnt er sinds 2006 ieder jaar een poster ‘Vastelaovend in Limburg’.

Roed geel greun vastelaovend in limburg

Kan ik carnaval vieren in Limburg?

Gasten zijn altijd welkom in Limburg. Let wel: Vastelaovend is geen vreemdgaan en zuipen. Bekende Limburgse carnavals-artieste Beppie Kraft zei ooit: “Wij leren onze kinderen: als je dronken bent, is het feest voorbij.” En zo is het. Verdiep je in de tradities van het Limburgse dorp/stad of event waar je carnaval gaat vieren. Bananenpak? Liever niet 😉

Een leuk Vastelaoves-feest bezoeken?

Bekijk in de carnavals-agenda welke grote events er plaatsvinden. Wil je weten wat er in jouw buurt georganiseerd wordt door de carnavalsvereniging? Bekijk dan de pagina In jouw buurt.

Carnaval in jouw inbox!

Doe 'ns lief, schrijf je in


Heb jij ook altijd zin in carnaval?
En heb je zin om vaker VETTE carnavalscontent te lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang exclusief onze e-mails.

Ik schrijf me in