Vastelaovend in Remunj

Vastelaovend in Remunj

Carnaval is niet weg te denken uit Roermond. Bijzonder aan Vastelaovend in Remunj, is dat het meerdere prinsen heeft, omdat het Roermondse carnaval georganiseerd is rondom wijkgebonden Vastelaovendverenigingen. De grootste vereniging is de binnenstad (D’n Uul/’t Uuleriek). Alle verenigingen hebben in hun eigen wijken en dorpen activiteiten, in cafeetjes en in de buitenlucht.

De kleuren in Remunj zijn die van Vastelaovend in Limburg: rood, geel en groen. D’n Uul heeft ook de blauwe en witte kleur van de Limburgse vlag, evenals hun logo toegevoegd aan de carnavalsvlag.

Net zoals elders tijdens Vastelaovend in Limburg draagt men in Roermond prachtige zelfgemaakte outfits en zie je schitterend geschminkte gezichten, pruiken en andere accessoires voorbijkomen.

De 11devande11de in Roermond

Vastelaovend start in Roermond op elf elf. De Stadsgarde Faubourg St. Jacques schiet dan het Vastelaovesseizoen met kanonschoten uit de startblokken (Insjete) en dezelfde dag gaat “de boks op greun”.

Vanaf 2022 vindt ook de gezamenlijke, grootse start van de 11devande11de in Limburg plaats op het Stationsplein in Roermond. Deze wordt traditiegetrouw georganiseerd door de Sjeng Kraft Kompenei.

Prinsen en Bacchus

Uiteindelijk heeft Roermond ongeveer 15 verenigingen en dus 15 prinsen. Een bijzondere verschijning daartussen is Bacchus, de Romeinse god van drank en plezier. Deze komt voort uit “de Bacchusklup”. De prins ziet eruit als Bacchus: met een witharige pruik, een rode neus en een krans in het haar. Op dinsdag wordt de Bacchus verdronken. Daarover lees je hieronder meer.

Bacchus vastelaovend remunj

Prinsentreffen en Sjtasiefestasie

In de week voorafgaand aan Vastelaovend, vindt op dinsdagavond in de Oranjerie een groots Prinsentreffen plaats, met prinsen uit heel Nederland en zélfs uit het buitenland. Vervolgens wordt op de vrijdag voor scholieren de Sjolefestasie gehouden op het Stationsplein.

Op de zaterdag voor Vastelaovend vindt in het Stadhuis jaarlijks de machtsoverdracht plaats. Daarbij draagt het stadsbestuur de sleutel van de stad – en daarmee de macht – over aan de verzamelde prinsen.

Ook vindt op zaterdag het bekende evenement de de Sjastifestatie plaats: een groots feest vol live muziek en een overvol plein met prachtig uitgedoste Vastelaovesvierders.

sjolefestasie remunj roermond carnaval vastelaovend

Lokale muziek en Big Benny

Net zoals elders in Limburg, speelt de muziek een grote rol. Als aanvulling op de Sjastifestatie – waar vooral regionale artiesten optreden – en de Remunjse Geis, – een nostalgische Vastelaovesviering -, vindt in Roermond op carnavalszaterdag het Remunjs Vastelaoves Meziek Sjpektakel plaats, waar lokale artiesten en aanstormend talent optreden.

In Remunj is Big Benny bijvoorbeeld een bekende lokale artiest.

Grote optocht

Er is één gezamenlijke activiteit waar alle verenigingen aan deelnemen en dat is de carnavalsoptocht (Vastelaoves optoch Remunj) door de binnenstad op maandagmiddag. Van carnavalsvrijdag t/m carnavalsdinsdag is er ook een Vastelaoveskermis te vinden op het Munsterplein, waaraan veel carnavalsvierders een bezoekje brengen.

Bacchus verzoepen

Een steeds groter wordende activiteit is het “Bacchus verzoepen” op dinsdagmiddag. Daarbij wordt de Bacchus (een aangeklede pop) vanaf de Roerbrug in de rivier gegooid. Het einde van Vastelaovend wordt vaak om twaalf uur ‘s nachts afgesloten wordt met de “Waever-dans”.

Ook gaan de diehards op aswoendag nog naar de de kerk om een askruisje te halen. Daarna gaat men naar de kroeg waar haring met ui en roggenbrood gegeten wordt, het zogenaamde “Hering sjille”. Uiteraard wordt dit weggespoeld met nog een klein slokje bier 😉 Daarna gaat men weer vasten en aftellen tot het weer de 11devande11de is.

haringhappen aswoensdag carnaval

Festilaovend

Een nieuw evenement, bij de Weerd aan de Maasplassen in Roermond, is Festilaovend. Het evenement combineert de zomerse festivalsfeer met het gevoel van Vastelaovend. Er zijn verschillende Vastelaoves-areas, je kunt er een nieuw pekske kopen, er is een heuse schminkservice en je vindt er de beste Limburgse en Duitse bands, artiesten, buutereedners en dj’s. Op dit evenement in juli komen veel Limburgse Vastelaovesvierders af.

Vastelaovend 2023 in Remunj

In 2023 vindt de Vastelaovend in Remunj plaats van zaterdag 18 t/m dinsdag 21 februari, gevolgd door het “hering sjille” op woensdag. Ook vinden voorafgaand aan Vastelaovend dus nog het Prinsentreffen en de Sjoolefestatie plaats.

Vastelaovend in Remunj bezoeken?

Doen, je bent uiteraard van harte welkom! Het wordt wél gewaardeerd als je je verdiept hebt in de tradities en uiteraard moeite doet voor je carnavalspekske. Ga je specifiek deelnemen aan Vastelaovend via een bepaalde wijk/vereniging? Bekijk dan zeker even hun socials en website 😉

Bekijk in onze carnavalsagenda welke grote carnavalsevents je allemaal kunt bijwonen dit jaar.

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? Schrijf je gratis in als Goudgeel Member en ontvang leuke carnavalspost in je inbox. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Volg sowieso ons WhatsApp-kanaal en lees als eerste het leukste carnavalsnieuws.

Ik schrijf me in