Vastelaovend in Venlo

Vastelaovend in Venlo

Venlo heet tijdens carnaval, ofwel Vastelaovend in Limburg, ook wel ‘t Jocus Riék of ’t stedje van lol en plezeer. Vastelaovend in Venlo wordt georganiseerd door Jocus, de carnavalsvereniging. De centrale kleuren in Venlo zijn rood-geel-blauw (de Venlose vlag) en het Venlose dialect speelt een belangrijke rol.

Jocus staat voor scherts, grap, gekheid en plezier en het is de oudste nog bestaande carnavalsvereniging van Nederland, die opgericht werd in 1842. Het symbool is een haan.

De kleding, “pekskes”, van de carnavalsvierders zijn uitbundig en bij voorkeur zelfgemaakt. Je ziet in Venlo prachtige mooie hoeden, bloemen en geschminkte gezichten voorbijkomen. Veel mensen dragen iedere dag een andere outfit. Populaire/trendy carnavalsoutfits die je bijvoorbeeld in Brabant en elders in het land voorbij ziet komen, zie je hier in ieder geval níét terug 😉

Elfvanelf

Op elf elf (Elfvanelf) wordt de Venlose Vastelaovend om 11.11 uur afgetrapt met elf kanonsschoten, het zogenaamde ‘Inscheete’. Er vindt daarna een groots dagprogramma plaats voor het Stadhuis.

Ongeveer een maand daarvoor vindt de Opus Jocus Leedjesaovend plaats, waar de lokale hits van het jaar worden gepresenteerd, nadat er eerst een voorselectie heeft plaatsgevonden. Tijdens elf elf wordt ook de nieuwe Jokus-cd gepresenteerd en een broche: ‘D’n Opstaeker. Ook vindt er in Venlo altijd een grootste pronkzitting plaats.

Venlo stadhuis elfvanelf

Vorst

In Venlo maakt men onderscheid in een vorst en een stadsprins. Het bestuur van de vereniging wordt gevormd door de Raad van Elf. Aan het hoofd van het bestuur staat de voorzitter, die alleen tijdens het carnaval Vors Joeccius XI wordt genoemd.

Opvallend zijn de witte kragen die de leden van de raad van elf dragen. De vorst draagt een driedubbele witte kraag en is altijd ‘de 11e’. De Raad van Elf wordt ondersteund door een Chef de Protocol en een Ceremoniemeester (Sirremoniemeister). De organisatie bestaat verder uit de Hofkapelde Prinsekapel,de Prinsegarde en de Dansgarde.

Stadsprins en Hofbal

Tijdens Vastelaovend draait het voornamelijk om de Stadsprins en zijn adjudanten. De Vors mag alleen bepalen wie de nieuwe Stadsprins wordt en vraagt diegene in het najaar.

De stadsprins wordt op het Hofbal, zaterdag 2 weken voor carnaval, bekendgemaakt samen met twee adjudanten, die hij zelf mag kiezen. Al maanden voorafgaand aan het Hofbal speculeren Venlonaren over wie de Prins gaat worden en is dat “het grote stadsgeheim”.

Boètegewoeëne Boètezitting

Een superbekend evenement in Venlo is de Boètegewoeëne Boètezitting, die bezocht wordt door veel Limburgers, maar ook trekken veel mensen van “boven de rivieren” er al jaren naartoe. Afgeladen volle treinen met carnavalsvierders bezoeken dan de “Zoepkoel” en andere podia door de hele stad, waar zangers/zangeressen, bands en joekskapellen (muziekkorpsen) optreden.

Op de Kwartelenmarkt in Venlo speelt zich op carnavalszaterdag de Blauwe Zaoterdaag af, met vermaak uit Venlo en directe omgeving. Als je daarbij wilt zijn, moet je voor een blauwe neus zorgen.

kwartelenmarkt venlo Blauwe Zaoterdaag

Venlose vastelaovesmuziek

In Venlo hossen mensen niet. In plaats daarvan deinen de mensen in Venlo mee op de vastelaovesmuziek. Venlo heeft zélfs een eigen Carnavalstop 555. Het nummer Veur altiéd eine Venlonaer staat al sinds 1994 op de eerste plaats. Ook de hit Och waas ik maar beej mooder thoés gebleve is populair evenals Sjiengeleboem van Sef Hendrikx: hét vlaggenschip van de Venlose Vastelaovesmuziek. Je hoort in Venlo dus géén nationale carnavalshits 😉 Een regionale act uit Venlo die de laatste jaren heel goed scoort, is W-Dreej.

Grote optocht maandag

De prins trekt op maandag met een grote carnavalsoptocht (de Groëten Optoch) door de stad. Daarnaast zijn er ook een boerenbruiloftoptocht en een kinderoptocht. De mooiste traditie voor veel Venlonaren is vastelaovesdinsdag. Dan is de boerenbruiloft (De Boerebroélof). Ieder jaar mag een ander bedrijf, vereniging, gezelschap of buurt de rollen vervullen. ‘s Avonds wordt Vastelaovend afgesloten en wordt de muts van de Stadsprins afgezet.

Jocus Museum

Tussen elf elf en Vastelaovend (met uitzondering van de decembermaand), kun je in de historische binnenstad van Venlo ‘t Jocus Museum bezoeken. Je leert daar alles over de Venlose Vastelaovend en over Jocus als oudste Vastelaovesvereniging.

Vastelaovend vieren in Venlo?

Je bent van harte welkom, maar probeer je wel te verdiepen in de tradities. Venlo speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in carnavalsfilms, zoals bijvoorbeeld Nao ’t Zuuje, van het gelijknamige nummer van Lex Uiting (het staat ook in de top2000).

Lex Uiting was destijds Stadsprins van Venlo en de film geeft een goed kijkje in de Venlose Vastelaovend. O ja, je kunt thuis ook alvast het Tilburgse carnavalsdrankje Schrobbelèr proberen, dat ook in Venlo gretig aftrek vindt 😉

Benieuwd welke grote carnavalsevents je kunt bezoeken? Bekijk de carnavalsagenda.

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? Schrijf je gratis in als Goudgeel Member en ontvang leuke carnavalspost in je inbox. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Volg sowieso ons WhatsApp-kanaal en lees als eerste het leukste carnavalsnieuws.

Ik schrijf me in