Vastelaovend in Zitterd

Vastelaovend in Zitterd

Carnaval in Sittard wordt georganiseerd door carnavalsvereniging Marotte en Zitterd heet tijdens Vastelaovend in Limburg ook wel het Marotteriek. Het programma van de ‘Zittesje Vastelaovend’ bestaat uit tradities en fantastische evenementen en Sittard staat ook wel bekend om de Zittesje Vastelaoves-6-daagse, omdat er maar liefst 6 dagen (!) carnaval wordt gevierd.

De carnavalskleuren in Sittard zijn net zoals in de rest van Limburg rood, geel en groen. Men is gekleed in prachtige kostuums en draagt mooie hoeden, verentooien en corsages. Er wordt net zoals elders in Limburg écht werk van carnavalskleding gemaakt.

Een Marotte is een houten stok met een kop erop, maar het carnavalslogo van De Marotte is een papegaai met de Limburgse carnavalskleuren in de vacht. De Pappegey is ook de naam van de Sittardse Vastelaoves-krant en als je tot “Ridder in de Orde van De Pappegey” benoemd wordt in Sittard, beteken je veel voor de Sittardse (Vastelaoves-)cultuur.

Vastelaovend in zitterd pappegey

Stadsprins en Alaaf-trap

In Sittard vind je verschillende carnavalsverenigingen die ieder hun eigen tradities kennen en een eigen Raad van Elf en Prins hebben. Ook heeft “de Senaat”, die morele en vooral financiële ondersteuning biedt, een belangrijke rol in Sittard.

Het meest belangrijke figuur tijdens Vastelaovend is de Stadsprins, die op of rondom 11-11 bekend wordt gemaakt tijdens de Alaaf-trap op de Markt, een nieuw evenement sinds 2022. De Marotte heeft “een Wieze Raod”, waarin Vorst Marot een belangrijke rol speelt.

De nieuwe Prins/Hoogheid wordt tijdens de Alaaf-trap vermomd als Pappegey en zittend in de spotlights op een troon naar de Markt gereden. De prins wordt in het begin van het nieuwe jaar tijdens de Plök & Vaerezitting officieel geïnstalleerd door Vorst Marot en daags erna staat de prinsenreceptie op het programma.

markt zitterd vastelaovend sittard marotteriek

Marotteschlager

Ook in Sittard is, net als elders in Limburg, de liedjescultuur van groot belang. Sittard organiseert ieder jaar een Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer. Tijdens deze liedjesavond wordt de “Marottesjlager” gekozen. De tekst van het liedje moet in Sittards dialect geschreven en gezongen zijn.

Vier van de elf beste liedjes krijgen een professionele studio-opname en worden officieel uitgebracht. De winnaar mag daarnaast de “Thei Hunnekens-wisseltrofee” in ontvangst nemen. Het ZKV vindt altijd eind augustus plaats.

Veel liedjes uit Sittard nemen ook deel aan het LVK, de grootste liedjeswedstrijd van Limburg. Er is daarnaast ook een TVK voor de jeugd.

Auw Wieverbal en ’t Kanon van ‘t Balkon

De eerste dag van de Zittesje Vastelaoves-6-daagse begint al op donderdag met het eeuwenoude “Auw Wieverbal” (Nach van ’t Auwt Wief). In veel Sittardse cafés vind je dan leuke acts, outfits en verrassingen.

Op carnavalszaterdag wordt het bekende evenement ’t Kanón van ’t Balkón georganiseerd. Tussen 16.33 uur en middernacht treden verschillende artiesten uit Sittard en omstreken op op de Markt. Om 23.11 uur wordt de Vastelaovend dan officieel geopend. De burgemeester van Sittard-Geleen overhandigt dan de sleutel van de gemeente aan de Stadsprins.

Grote optocht in Sittard

De grote carnavalsoptocht in Sittard (Groote Optoch Zitterd) op zondag, staat bekend om de hoge kwaliteit van prachtige praalwagens. De optocht duurt 2 uur en heeft zo’n 3000 deelnemers. De optocht trekt maar liefst 80.000 bezoekers. Na afloop van de optocht lopen de Sittardse kroegen vol.

Een bijzonder initiatief in Sittard is “de Optochthal”, waar de wagenbouwers van diverse verenigingen hun praalwagen voor de Grote Optocht kunnen bouwen.

Carnavalsmaandag is in Sittard de dag van ‘de Zittesje Kapelle en Zaate Hermeniekes’, ofwel blaas- en dweilorkesten.

kinderoptocht zitterd vastelaovend

Jeugdoptocht Sittard en appelsienesjmieten

Vastelaovend in Sittard start de zondag vóór carnaval met de jeugdoptocht, die tienduizenden bezoekers naar de historische binnenstad trekt. Vanaf 13.33 uur trekt de optocht met prachtige groepen kinderen en scholieren rond. Op de vrijdag voor carnaval, de dag na het Auw Wieverbal, is het vanaf 12.11 uur op het marktplein scholieren-carnaval ofwel “Sjolierevastelaovend”.

Alsof dat nog niet genoeg is, komt de jeugd ook op carnavalsdinsdag weer aan haar trekken. Dan klinkt door de straten van de Zitterdse binnenstad “Appelsiene, appelsiene, appelsiene…”. De Stadsprins deelt dan sinaasappels uit op het Marktplein. Deze traditie begon in 1900, in een Sittards klooster. Op carnavalsdinsdag werden de weeskinderen daar, die het niet breed hadden, getrakteerd op sinaasappels. carnavalsdinsdag traditie sittard

Vastelaovend Zitterd 2023

Vastelaovend in Zitterd vindt in 2023 plaats van donderdag 16 februari t/m dinsdag 21 februari. Het wordt op woensdag 22 februari afgesloten met haringhappen.

Vastelaovend in Zitterd bezoeken?

Doen! Je bent van harte welkom, maar net als op andere carnavalslocaties waardeert men het als je je verdiept hebt in de lokale tradities. Zo kun je zelf natuurlijk ook de blits maken met je kennis 😉 Luister bijvoorbeeld eens naar de lokale carnavalsartiest Kartoesj om in de stemming te komen.

Bekijk in onze carnavalsagenda welke grote carnavalsevents je kunt bezoeken.

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in