Recept voor worstenbroodjes

Laatst bewerkt op: 12 februari 2021

Recept worstenbroodjes: een lekkere homemade carnavalstraktatie

We hoeven he-le-maal niet te klagen dit jaar. Er worden superveel online carnavals-events georganiseerd, die je allemaal terug kunt vinden in onze carnavals-agenda

Nog een voordeel: misschien heb je dit jaar ook wel wat extra tijd over, bijvoorbeeld om de keuken in te duiken. Wij in ieder geval wel, en we waren benieuwd naar een goed recept voor het perfecte Brabantse worstenbroodje. 

Carnavalsfan Loes, geboren in Oss en naast carnavalsvierder ook bourgondiër, onderneemster (Smullenmetloes) en gezelligheidsdier, was bereid lekkere worstenbroodjes te maken.

Bekijk de video, lees het recept en lees verderop ook nog even wat er nu zo uniek en lekker is aan een echt Brabants worstenbroodje 😉 Smakelijk!

Recept voor worstenbroodjes en ingrediënten:

Ingrediënten voor 12 tot 15 worstenbroodjes:

500 gram gemengd gehakt

250 gram bloem

70 gram roomboter (zacht)

10 gram suiker

2 tl zout

7 gram droge gist

125 ml halfvolle melk

2 eieren

2 el paneermeel

1 tl nootmuskaat

1 tl paprikapoeder

1 tl knoflookpoeder

1 ei

Keukenhulpjes

Mixer met deeghaken

Weegschaal

Deegroller

Noot bij keukenhulpjes: met de hand kneden kan, maar dat is niet aan te raden. Je kneedt dan echt minimaal een half uur. Een weegschaal is ook niet per se nodig als je de bolletjes op gevoel even groot kunt maken en een deegroller kan eventueel ook vervangen worden door een rond ander voorwerp 🙂

Aan de slag:

  1. Meng de bloem, roomboter, suiker, zout, gist en melk tot een mooi samenhangend deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten met een automatische mixer. Doe je het met de hand? Kneed dan 20 minuten.
  2. Verdeel het deeg in balletjes van 30 – 35 gram. Laat de balletjes 20 minuten rijzen.
  3. Kneed intussen het gehakt met het ei, nootmuskaat, paprikapoeder en knoflookpoeder. Maak van het gehakt worstjes van 30 – 35 gram.
  4. Rol de bolletjes gerezen deeg uit in langwerpige ovaaltjes. Leg een worstje in het midden en vouw eerst de twee korte kanten van het deeg naar binnen. Vouw nu ook de lengtes naar binnen. Druk de naad dicht met je vingers en rol het deeg kort zodat de naad dicht zit. Leg de worstenbroodjes met de naad naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Klop het ei los en bestrijk de worstenbroodjes daarmee. Laat de broodjes weer 30 minuten rijzen. 
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de worstenbroodjes in het midden van de oven in 20 tot 25 minuten gaar. Ze zijn klaar als ze mooi bruin zijn. Smakelijk eten!

Wat maakt een Brabants worstenbroodje zo aantrekkelijk?

Terwijl Loes er lustig op los bakt, stelden we haar nog een aantal vragen, want wat maakt een Brabants worstenbroodje nu zo lekker en uniek? Check it out:

Wat maakt een Brabants worstenbroodje nou zo aantrekkelijk?

“Het is sowieso een lekkere, unieke snack. Zeker in de winter of met carnaval als het buiten koud is en je bent net binnen. Een vers, dampend broodje met een heerlijke gehaktvulling, heerlijk. Bovendien smult iedereen ervan: jong of oud.”

Welk (geheim) ingrediënt kan er niet ontbreken?

“Je kunt het gehakt bijvoorbeeld kruiden met de kruiden die jij lekker vindt. Zo kun je je worstenbroodje helemaal naar je eigen smaak maken. Dat geldt ook voor een dipje. Niet per se nodig, maar als je wilt kun je ‘m zo nog lekkerder maken voor jezelf. Ik dip ‘m bijvoorbeeld altijd in curry.”

Hoe groot is een echt worstenbroodje?

“Hoe groot is de honger? Dat is misschien een betere vraag. Voor mij past een worstenbroodje gemakkelijk in de hand en blijft het warm tot je het helemaal op hebt gegeten. Niet te groot en niet te klein dus ;)”

Wat vind jij van worstenbroodjes in de supermarkt?

“Droog. Zonde! Je maakt ze, zoals je hierboven al las, in een handomdraai zelf en dat is ook nog eens veel voordeliger.”

Als je nog een “worstenbroodjes-tip” mocht geven: wat zou die dan zijn?

“Wist je dat je je zelfgemaakte worstenbroodjes makkelijk kunt invriezen? Wanneer je er eentje wilt eten, verwarm je de oven voor op 200 graden. Daarna leg je ze er 10 minuten in. Ontdooien van te voren is niet eens nodig. Ideaal toch? Smakelijk!”

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal