Waar in Nederland vier je carnaval?

Waar in Nederland kun je carnaval vieren?

Ben je benieuwd waar je in 2023 en 2024 allemaal carnaval kunt gaan vieren? In Nederland kun je carnaval vieren in verschillende provincies/gebieden: ieder met zijn eigen kenmerken en gebruiken.

Carnaval in Brabant

Brabant staat bekend als grootste carnavalsprovincie van Nederland: van feest tot Karnaval Festival. Namen en steden van dorpen veranderen in Oeteldonk (den Bosch), Kruikenstad (Tilburg) of Kielegat (Breda). Ook zijn events als de Kuukse Elfkroegentocht landelijk bekend. Lees hier alles over Carnaval in Brabant.

Carnaval in Limburg

Carnaval in Limburg staat bol van de tradities, prachtige pakken en schmink. Het Limburgse carnavalslied, Limburgse carnavalsartiesten en het liedjesfestijn LVK nemen een hele belangrijke plek in in de Limburgse carnavals-cultuur. Lees hier alles over Vastelaovend, Carnaval in Limburg.

Carnaval in Gelderland

Gelderland is de derde grootste carnavalsprovincie van Nederland. Echter viert niet iedereen hier carnaval. Je viert het hier wel, of houdt er niet van en viert het niet 😉 Bekende carnavals-steden zijn bijvoorbeeld Nijmegen, Arnhem en Doetinchem, maar ook veel dorpen vieren carnaval. Lees hier meer over carnaval in Gelderland.

Carnaval in Twente

In Twente wordt veel carnaval gevierd, bijvoorbeeld in de hoofdstad Enschede. De grootste trekpleister van het Twents carnaval is echter Oldenzaal (Boeskoolstad). Lees hier meer over carnaval in Twente.

Carnaval in de provincie Zeeland

Wat veel mensen niet weten, is dat je ook in veel katholieke dorpen in de provincie Zeeland carnaval kunt vieren. De optochten zijn het hoogtepunt van carnaval en ook verse, Zeeuwse bolussen gaan als warme broodjes over de toonbank. Lees hier meer over carnaval in de provincie Zeeland.

Carnaval in andere provincies

Ook in Drenthe wordt uitgebreid carnaval gevierd. Wist je dat daar zo’n 40 optochten plaatsvinden? Verder wordt carnaval ook gevierd in de provincies Flevoland, Groningen, Friesland en Noord- en Zuid-Holland. Lees hier meer over carnaval in andere provincies.

Carnaval in Belgie

De meeste Nederlanders hebben nog geen kennisgemaakt met carnaval in België. Zonde! Zeker als je in het Zuiden woont ben je er zo. Wist je dat het carnaval van Binche op de werelderfgoedlijst van Unesco staat? Ook de vreugdevuren van Bouge/Namen zijn een waar spektakel. Lees hier meer over carnaval in Belgie.

Carnaval in Duitsland

Carnaval in Duitsland is waar “ons” Rijnlands carnaval oorspronkelijk vandaan komt. Bekend zijn de grote optochten op Rosenmontag, die live uitgezonden worden op de Duitse tv. Het startschot van carnaval is de (alt)weiberfastnacht op de donderdag voor carnaval om 11.11 uur. Lees hier meer over carnaval in Duitsland.

Grootste carnavals-agenda van Nederland

Bekijk in de carnavals-agenda welke grote events er plaatsvinden.

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in