Carnaval in Twente

Carnaval in Twente

In heel Twente leeft carnaval enorm. Dat komt omdat Noord-Oost Twente van origine overwegend rooms-katholiek is. Voor velen is het een uitlaatklep en een bindmiddel: mensen zijn betrokken bij de vereniging, de wagenbouw en enthousiaste teams werken maandenlang aan de pakken voor de optocht.

Voordat het echte feest van start gaat, vinden er eerst nog talloze andere feestavonden plaats. Net zoals carnaval in de rest van Nederland gevierd wordt en bedoeld is 😉 Lees daar meer over op de pagina wat is carnaval.

Goed te weten: in Almelo blijft het trouwens stil. Het dorp Bornerbroek gaat wel helemaal los en krijgt vijf dagen lang de sleutel van Almelo. Zo is het ook groot feest in Lutte (gemeente Losser) en Tubbergen (bekend van de lichtjesoptocht).

Twentse carnavalsevents 2023

Grote Twentse carnavalsoptocht

In de hoofdstad Enschede (Krekkelstad) wordt carnaval gevierd, maar eigenlijk is Oldenzaal (Boeskoolstad) is al tientallen jaren de grootste carnavalsstad van Twente. De Grote Twentse Carnavalsoptocht trekt ieder jaar ruim 100.000 bezoekers naar de Boeskoolstad en ook op de andere carnavalsdagen doet ‘t Stedke van Plezeer haar naam eer aan.

Münster in Duitsland, heeft op Rosenmontag een grote optocht, waaraan ook wagens en groepen uit Twente deelnemen die op de zaterdag ervoor aan de optocht in Losser deelgenomen hebben.

Herman Finkers: carnaval in Twente

In de voorstelling ‘Na de pauze’ beschrijft de bekende Twentse cabaretier Herman Finkers hoe carnaval in een klein Twents dorp gevierd wordt. In Oldenzaal is het meerdere dagen groot feest, maar in de dorpen vieren ze carnaval op z’n Twents. “Hier werken we de hele carnaval op vrijdag af, want dan heb je nog wat aan het weekend.”

Alle ongemakken van carnaval vieren in een klein dorp komen voorbij, van wagens doorverkopen tot carnavalsmuziek op piratenzenders en geen publiek langs de route. Hilarious! Check it out:

Bokkenzitting

In Boeskoolstad (Oldenzaal) vindt ieder jaar op de tweede zaterdag in januari de bekende Bokkenzitting plaats. Deze is inmiddels niet meer weg te denken van de carnavalskalender van carnaval-vierend Twente (en omstreken). Verenigingen en hoogheden uit héél Twente komen hierheen en genieten van verschillende optredens.

Carnaval in Twente en de media

Wil je meer weten over carnaval in Twente? 1Twente, RTVOost en de Twentse krant Tubantia besteden jaarlijks veel aandacht aan carnaval in Twente.

Een leuk carnavals-feest bezoeken?

Bekijk in de carnavals-agenda welke grote events er plaatsvinden.

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in