Carnaval in Gelderland

Carnaval in Gelderland

Gelderland is na Brabant en Limburg de derde grootste carnavalsprovincie. Carnaval wordt gevierd voor saamhorigheid, verbinding en verbroedering en ook hier vallen rangen en standen even weg.

Alle bekende carnavalselementen zoals je die overal in Nederland terugziet, komen ook in Gelderland voorbij: van zittingen, tot prinsen, prinsessen, carnavalskleding en bier.

Lees meer over de ingrediënten van carnaval op de pagina wat is carnaval.

Waar vier je carnaval in Gelderland?

Gelderse plaatsen die fanatiek carnaval vieren zijn bijvoorbeeld Nijmegen/Knotsenburg (met het grootste Gelderse carnavalsfeest in de Jan Massinkhal) en Arnhem (Ernem).

Ook Zevenaar, Oosterbeek, Velp, Duiven, Huissen, Bemmel, Elst, Westervoort, Angeren, Groenlo, Doetinchem (ook wel ‘Leutekum’ en bekend van De Spiegeltent), ‘s-Heerenberg, Silvolde, Zeddam, Vaassen, Kilder en Wehl vieren carnaval. Vaassen heeft zelfs de grootste carnavalsvereniging van Nederland met 1800 (!) leden.

De optochten zijn, net als in andere Nederlandse carnavals-steden en dorpen, het hoogtepunt van carnaval.

Niet iedereen in Gelderland viert carnaval. Er zijn twee makkelijke keuzes: je viert het wel, of je viert het niet 😉

Optocht gelderland

Omroep Gelderland

Wil je dieper in het Gelderse carnaval duiken en (live) meekijken? Omroep Gelderland besteedt via radio, tv en online kanalen veel aandacht aan carnaval.

Een leuk carnavalsfeest bezoeken?

Bekijk in de carnavals-agenda welke grote events er tijdens carnaval in Gelderland plaatsvinden.

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal