Carnaval in de provincie Zeeland

Carnaval vieren in de provincie Zeeland?

Ook in de provincie Zeeland wordt carnaval gevierd en dan vooral in Zeeuws-Vlaanderen, de katholieke dorpen op Zuid-Beveland en in Oud-Vossemeer. Daar heet carnaval De Woaidaehen en het dorp Grôôt Pesôôt. Ook andere steden en dorpen krijgen een speciale carnavals-naam.

Sas van Gent bijvoorbeeld wordt Betekoppenstad (naar de suikerbieten die de grondstof waren voor de hier gevestigde suikerfabrieken), Aardenburg wordt Uulehat en ’s-Heerenhoek Paerehat. Je kunt ook terecht in Kloorianenland op de Vogelpiek of in Lamsorenland.

Hulst wordt Vosserijk (naar de fabel van Reynaert de Vos, die met de stad verbonden is). De Ulster Ouse Mafia organiseert in Hulst al jarenlang op maandag een groot carnavalsspektakel op de grote markt, voor jong en oud.

carnaval in zeeland

Tradities tijdens carnaval in Zeeland

In Zeeland wordt het Rijnlands carnaval gevierd. Carnavalsverenigingen, buutreedners, de Raad van Elf met Prins aan het hoofd, een nar, veldwachters (politie/pliessie) en hofdames vieren hier ‘de tijdelijke overname van het rijk’.

Ook bierfestivals, het Limonadebal, de oude knarrentocht, boerenbruiloft, Blaoskapellekesaovond, leurenliedjesfestivals en 11/11 worden hier niet overgeslagen.

Optochten als hoogtepunt

Verspreid over Zeeland vinden er tijdens carnaval zon’n 30 optochten plaats. Net zoals in de rest van carnaval-vierend Nederland zijn deze vaak het hoogtepunt van carnaval. Al maanden van tevoren zijn de inwoners bezig met het bouwen en versieren van de praalwagens.

Ga je carnaval vieren in de provincie Zeeland? Ga dan op de dag van een optocht. Het is dan vaak gezellige druk en je kunt natuurlijk in de middag al beginnen met feesten. Het carnavalsfeest speelt zich verder voornamelijk af in de cafés, waar Dranquilo niet aan de orde is en carnalvalsmuziek uit de speakers knalt.

Carnaval in Zeeland jongeren

Zeeuwse bolus

Uiteraard is een visje een lekkere carnavals-snack, maar zoals ze tijdens Vastelaovend in Limburg Nonnevot eten, kan in Zeeland een versie Zeeuwse bolus niet ontbreken tijdens carnaval. Het is een opgerolde stengel witbrooddeeg, die heerlijk door de bruine suiker is gehaald. Bolussen zijn lekker zoet en de lekkerste plakken het meest.

Zeeuwse Bolus carnaval zeeland

Kan ik carnaval vieren in de provincie Zeeland?

Uiteraard! Je bent van harte welkom. Het wordt gewaardeerd als je je inleest in de traditie van het dorp/stad waar je carnaval gaat vieren. Let wel: carnaval is geen feest van zuipen, vreemdgaan en relschoppen.

Een leuk carnavalsfeest bezoeken?

Bekijk in de carnavals-agenda welke grote events er plaatsvinden. Wil je weten wat er in jouw buurt georganiseerd wordt door de carnavalsvereniging? Bekijk dan de pagina In jouw buurt.

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal