Serie Carnavalshart
Door Omroep Brabant, L1 en KRO-NRCV

Serie Carnavalshart

 22 Februari 2022
 18.30 uur
 Terugkijken via NPO Start

Hoe kun je Carnavalshart kijken?

De serie Carnavalshart is een aanrader. Het is een gezamenlijke productie van Omroep Brabant, L1 en KRO-NRCV. De serie laat zien wat wat er wél kan tijdens carnaval in Corona-tijd. In 2022 werd er een tweede editie van de serie Carnavalshart gemaakt.

De serie was van dinsdag 22 februari t/m vrijdag 25 februari te bekijken op NPO2, Omroep Brabant en L1, maar je kunt ‘m altijd terugkijken via NPO Start. Wat ons betreft een aanrader!

Waar gaat Carnavalshart 2022 over?

Danny Horsch, prins carnaval van Landgraaf, werd vorig jaar tot priester gewijd. Nog niet zolang geleden had hij een motor, een baan in de ICT en een vriendin, maar hij zette dat allemaal aan de kant voor God. Maar van carnaval nam hij geen afscheid: het zit in zijn bloed.

Ad van Dalen (89) uit Den Bosch was terminaal en wou nog één keer Carnaval vieren. Stralend lag Ad midden in de muziektent bij de Sint Jan, op zijn brancard in een tent vol carnavalsmuzikanten. Iedereen kwam langs om afscheid te nemen. Er is veel gehuild, maar vooral ook gelachen. Zoon Ad van Dalen jr. koestert de herinnering aan die laatste carnaval van zijn vader.

Ook wordt Rowwen Hèze onder de loep genomen, de Limburgse band dankt zijn landelijke doorbraak aan het zuidelijke volksfeest. Huub Stapel laat zijn licht schijnen over de liefde in carnavalsmuziek. Ook komen carnavalsartiesten de Alpenzusjes voorbij. De conservatorium-vriendinnen vertellen over hun passie en de pijn door Corona.

Waar gaat Carnavalshart 2021 over?

De 5-delige serie Carnavalshart werd van maandag 8 t/m vrijdag 12 februari 2021 uitgezonden, maar is gratis online terug te kijken via NPO Start.

Het carnavalshart bleef ook in 2021 gewoon kloppen. Van Roermond tot Roosendaal, van Maastricht tot Breda en van Tegelen tot Schijndel: de serie reisde kriskras door de zuidelijke provincies. Carnavalshart gaat over saamhorigheid, carnavalsliefdes en schouders eronder, juist in deze moeilijke tijden.
Filmjournalist Sebastiaan Khouw bekeek de serie voor ons en licht elke aflevering toe:

Aflevering 1: “Het zit in je bloed”

Aflevering 1 heet “het zit in je bloed” en gaat over het carnavalsgevoel. Zo is onder andere het verhaal van Mat Boelen en zijn vrouw Lilian te zien. Zij introduceerden feestelijke carnaval elementen uit Rio de Janeiro. Hiervoor kwam dit niet voor in Nederland. Ook krijg je het verhaal te zien van Mandy en Bas van de Kuit uit Heerlen. Hun zoon Kyan was ernstig ziek en er werd een defilé razendsnel georganiseerd als laatste eerbetoon. Kyan overleed op 12-jarige leeftijd. Filmrecensent Sebastiaan Khouw zegt hierover: “Deze eerste aflevering is in mijn ogen een van de beste afleveringen van deze 5-delige serie en dit komt mede door het beladen onderwerp.”

Aflevering 2: “Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer” 

Aflevering 2 heet “Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer” en gaat over carnavalsliedjes. Ieder jaar wordt tijdens het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer het mooiste carnavalsliedje gekozen. Het LVK gaat ondanks corona door, maar dit keer werd er geen live finale uitgezonden op de regionale zender. Het werd een editie waarbij de mensen aan de radio gekluisterd waren en per sms konden stemmen op hun favoriete nummer. Vorig jaar had het duo Spik en Span gewonnen. Dit jaar doen zij opnieuw mee, maar ook de 19-jarige zangeres Fiorenza Ruijters doet mee aan de wedstrijd.

Aflevering 3: “Meer dan drie dagen feest” 

Aflevering 3 heet “Meer dan drie dagen feest” en gaat over het verenigingsleven achter het carnaval leven. Voor veel mensen is er een groter gemis dan drie dagen plezier hebben. Verenigingen zijn namelijk vele weekenden met de voorbereidingen bezig. Toch worden er nieuwe manieren bedacht voor optochten. Zo kwam er in Tegelen een alternatieve optocht; miniatuurwagens die de mensen thuis kunnen bouwen. Ook in Breda zijn de verenigingen actief bezig geweest, waar een verrassende winnaar uit werd gekozen. 

Aflevering 4: “Carnaval beej ons thuus” 

Aflevering 4 heet “Carnaval beej ons thuus” en gaat over de tv-programma’s die de zuidelijke omroepen uitzenden tijdens de carnaval festiviteiten. In deze aflevering is te zien hoe Omroep Brabant druk bezig is geweest om het gevoel van carnaval bij de mensen thuis te brengen. Ook wordt het verhaal van Joep de Wildt verteld. Vorig jaar won hij de Zilveren Narrenkap in het Keiebijters Kletstoernooi. Daarnaast krijg je ook een kijkje achter de schermen van de 3 Uurkes Vurraf te zien.

Aflevering 5: “Liefde voor even of het leven?” 

Aflevering 5 heet “Liefde voor even of het leven?” en vertelt het verhaal liefde tijdens carnaval. We krijgen het verhaal van drie stellen te zien. Resi Coumans en Arthur Massy uit Roermond runnen een café in Roermond. Hun carnavalsfeesten zijn legendarisch. Het hoogtepunt is altijd de bruiloft waarop er onecht getrouwd wordt. Ook het verhaal van Arthur en Resi wordt verteld. Zij gingen verkleed elkaar ten huwelijk vragen op het stadhuis. Waarschijnlijk is dit de mooiste aflevering voor velen, omdat dit het beste de liefde voor elkaar en het feest laat zien.

Carnaval in jouw inbox!

Doe 'ns lief, schrijf je in


Heb jij ook altijd zin in carnaval?
En heb je zin om vaker VETTE carnavalscontent te lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang exclusief onze e-mails.

Ik schrijf me in