Serie Carnavalshart

Serie Carnavalshart (terugkijken)

 14 Februari 2024
 3:23 pm
 NPO2

Hoe kun je Carnavalshart kijken?

De serie Carnavalshart is een echte aanrader. Het is een gezamenlijke productie van Omroep Brabant, L1 en KRO-NRCV. De serie liet de afgelopen 2 edities zien wat wat er wél kon tijdens carnaval in Corona-tijd. In 2023 werd er een derde seizoen uitgezonden.

Waar gaat Carnavalshart 2023 over?

In de serie viert Cas Wolters, bekend van Heel Holland Bakt, carnaval vol overgave met zijn dove vrienden en Volkskrant modejournalist Cécile Narinx onthult haar passie voor de polonaise.

Ook komen Tön en Ria Kersten in beeld, die in 1975 van Limburg naar Canada emigreren, maar elk jaar terugkeren naar hun dorp Siebengewald om zich in het feestgedruis te storten.

Ook komt de Nigeriaanse Samuel voorbij, die door de liefde in Brabant belandt en zijn hart verliest aan het Brabantse carnaval, een feest dat hij eerst maar een rare gewoonte vindt. Zijn eerste hit ‘worstenbrood’ is een lokaal succes.

Pastoor Pieter Scheepers is ook carnavalsfan; hij vindt het heerlijk om los te gaan tijdens carnaval en veel mensen te spreken. De meeste mensen biechten namelijk met carnaval 😉 Het feest zit hem in het bloed en zijn broer is een bekende tonpraoter.

Prachtige verhalen dus, die de kern en essentie van carnaval overbrengen: samenzijn en verbinden.

Seizoen 3 is terug te kijken via NPO Start.

Waar ging Carnavalshart 2022 over?

Van 22 t/m 25 februari 2022 werd een tweede seizoen van Carnavalshart uitgezonden. Daarin kwamen destijds de volgende Carnavalsfans voorbij:

Danny Horsch, prins carnaval van Landgraaf, werd vorig jaar tot priester gewijd. Nog niet zolang geleden had hij een motor, een baan in de ICT en een vriendin, maar hij zette dat allemaal aan de kant voor God. Maar van carnaval nam hij geen afscheid: het zit in zijn bloed.

Ad van Dalen (89) uit Den Bosch was terminaal en wou nog één keer Carnaval vieren. Stralend lag Ad midden in de muziektent bij de Sint Jan, op zijn brancard in een tent vol carnavalsmuzikanten. Iedereen kwam langs om afscheid te nemen. Er is veel gehuild, maar vooral ook gelachen. Zoon Ad van Dalen jr. koestert de herinnering aan die laatste carnaval van zijn vader.

Ook wordt Rowwen Hèze onder de loep genomen, de Limburgse band dankt zijn landelijke doorbraak aan het zuidelijke volksfeest. Huub Stapel laat zijn licht schijnen over de liefde in carnavalsmuziek. Ook komen carnavalsartiesten de Alpenzusjes voorbij. De conservatorium-vriendinnen vertellen over hun passie en de pijn door Corona.

Seizoen 2 is terug te kijken via NPO Start.

Waar ging Carnavalshart 2021 over?

De 5-delige serie Carnavalshart werd van maandag 8 t/m vrijdag 12 februari 2021 uitgezonden en gaat over het carnavalshart, dat ook in het Coronajaar 2021 gewoon bleef kloppen.

Van Roermond tot Roosendaal, van Maastricht tot Breda en van Tegelen tot Schijndel: de serie reisde kriskras door de zuidelijke provincies. Carnavalshart gaat over saamhorigheid, carnavalsliefdes en schouders eronder, juist in deze moeilijke tijden. Filmjournalist Sebastiaan Khouw bekeek voor ons de serie en licht elke aflevering toe:

Aflevering 1: “Het zit in je bloed”

Aflevering 1 heet “het zit in je bloed” en gaat over het carnavalsgevoel. Zo is onder andere het verhaal van Mat Boelen en zijn vrouw Lilian te zien. Zij introduceerden feestelijke carnavalselementen uit Rio de Janeiro. Hiervoor kwam dit niet voor in Nederland. Ook krijg je het verhaal te zien van Mandy en Bas van de Kuit uit Heerlen. Hun zoon Kyan was ernstig ziek en er werd een defilé razendsnel georganiseerd als laatste eerbetoon. Kyan overleed op 12-jarige leeftijd. Filmrecensent Sebastiaan Khouw zegt hierover: “Deze eerste aflevering is in mijn ogen een van de beste afleveringen van deze 5-delige serie en dit komt mede door het beladen onderwerp.”

Aflevering 2: “Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer” 

Aflevering 2 heet “Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer” en gaat over carnavalsliedjes. Ieder jaar wordt tijdens het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer het mooiste carnavalsliedje gekozen. Het LVK gaat ondanks corona door, maar dit keer werd er geen live finale uitgezonden op de regionale zender. Het werd een editie waarbij de mensen aan de radio gekluisterd waren en per sms konden stemmen op hun favoriete nummer. Vorig jaar had het duo Spik en Span gewonnen. Dit jaar doen zij opnieuw mee, maar ook de 19-jarige zangeres Fiorenza Ruijters doet mee aan de wedstrijd.

Aflevering 3: “Meer dan drie dagen feest” 

Aflevering 3 heet “Meer dan drie dagen feest” en gaat over het verenigingsleven achter het carnaval leven. Voor veel mensen is er een groter gemis dan drie dagen plezier hebben. Verenigingen zijn namelijk vele weekenden met de voorbereidingen bezig. Toch worden er nieuwe manieren bedacht voor optochten. Zo kwam er in Tegelen een alternatieve optocht; miniatuurwagens die de mensen thuis kunnen bouwen. Ook in Breda zijn de verenigingen actief bezig geweest, waar een verrassende winnaar uit werd gekozen. 

Aflevering 4: “Carnaval beej ons thuus” 

Aflevering 4 heet “Carnaval beej ons thuus” en gaat over de tv-programma’s die de zuidelijke omroepen uitzenden tijdens de carnaval festiviteiten. In deze aflevering is te zien hoe Omroep Brabant druk bezig is geweest om het gevoel van carnaval bij de mensen thuis te brengen. Ook wordt het verhaal van Joep de Wildt verteld. Vorig jaar won hij de Zilveren Narrenkap in het Keiebijters Kletstoernooi. Daarnaast krijg je ook een kijkje achter de schermen van de 3 Uurkes Vurraf te zien.

Aflevering 5: “Liefde voor even of het leven?” 

Aflevering 5 heet “Liefde voor even of het leven?” en vertelt het verhaal liefde tijdens carnaval. We krijgen het verhaal van drie stellen te zien. Resi Coumans en Arthur Massy uit Roermond runnen een café in Roermond. Hun carnavalsfeesten zijn legendarisch. Het hoogtepunt is altijd de bruiloft waarop er onecht getrouwd wordt. Ook het verhaal van Arthur en Resi wordt verteld. Zij gingen verkleed elkaar ten huwelijk vragen op het stadhuis. Waarschijnlijk is dit de mooiste aflevering voor velen, omdat dit het beste de liefde voor elkaar en het feest laat zien.

Seizoen 1 is terug te kijken via NPO Start.

 

 

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in