Serie Carnavalshart

Door Omroep Brabant, L1 en KRO-NRCV

Serie Carnavalshart

 11 November 2021
 11.11 uur
 Terugkijken via NPO Start

Hoe kun je Carnavalshart kijken?

Wil je de tijd tot d’n elfde van d’n elfde 2021 overbruggen? 😉 De serie Carnavalshart is een aanrader. Het is een gezamenlijke productie van Omroep Brabant, L1 en KRO-NRCV. De serie laat zien wat wat er wél kan tijdens online carnaval.

De 5-delige serie Carnavalshart werd van maandag 8 t/m vrijdag 12 februari 2021 uitgezonden (de week voor thuiscarnaval 2021), maar is gratis online terug te kijken via NPO Start.

Waar gaat Carnavalshart over?

Het carnavalshart blijft ook dit jaar gewoon kloppen. Van Roermond tot Roosendaal, van Maastricht tot Breda en van Tegelen tot Schijndel, de serie reist kriskras door de zuidelijke provincies. Carnavalshart gaat over saamhorigheid, carnavalsliefdes en schouders eronder, juist in deze moeilijke tijden.
Eén van de reportages in Carnavalshart gaat over Tegelen, waar de praalwagens dit jaar binnen blijven, maar de wagenbouwers een corona-proof alternatief bedacht hebben: er worden nu miniatuurwagens gemaakt. Ook is er een familie uit Schaijk te zien met een ‘groot carnavalshart’. De vijf leden van het gezin spelen allemaal in de fanfare en een ‘dweilorkest’.
Filmjournalist Sebastiaan Khouw bekeek de serie voor ons en licht elke aflevering toe:

Aflevering 1: “Het zit in je bloed”

Aflevering 1 heet “het zit in je bloed” en gaat over het carnavalsgevoel. Zo is onder andere het verhaal van Mat Boelen en zijn vrouw Lilian te zien. Zij introduceerden feestelijke carnaval elementen uit Rio de Janeiro. Hiervoor kwam dit niet voor in Nederland. Ook krijg je het verhaal te zien van Mandy en Bas van de Kuit uit Heerlen. Hun zoon Kyan was ernstig ziek en er werd een defilé razendsnel georganiseerd als laatste eerbetoon. Kyan overleed op 12-jarige leeftijd. Filmrecensent Sebastiaan Khouw zegt hierover: “Deze eerste aflevering is in mijn ogen een van de beste afleveringen van deze 5-delige serie en dit komt mede door het beladen onderwerp.”

Aflevering 2: “Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer” 

Aflevering 2 heet “Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer” en gaat over carnavalsliedjes. Ieder jaar wordt tijdens het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer het mooiste carnavalsliedje gekozen. Het LVK gaat ondanks corona door, maar dit keer werd er geen live finale uitgezonden op de regionale zender. Het werd een editie waarbij de mensen aan de radio gekluisterd waren en per sms konden stemmen op hun favoriete nummer. Vorig jaar had het duo Spik en Span gewonnen. Dit jaar doen zij opnieuw mee, maar ook de 19-jarige zangeres Fiorenza Ruijters doet mee aan de wedstrijd.

Aflevering 3: “Meer dan drie dagen feest” 

Aflevering 3 heet “Meer dan drie dagen feest” en gaat over het verenigingsleven achter het carnaval leven. Voor veel mensen is er een groter gemis dan drie dagen plezier hebben. Verenigingen zijn namelijk vele weekenden met de voorbereidingen bezig. Toch worden er nieuwe manieren bedacht voor optochten. Zo kwam er in Tegelen een alternatieve optocht; miniatuurwagens die de mensen thuis kunnen bouwen. Ook in Breda zijn de verenigingen actief bezig geweest, waar een verrassende winnaar uit werd gekozen. 

Aflevering 4: “Carnaval beej ons thuus” 

Aflevering 4 heet “Carnaval beej ons thuus” en gaat over de tv-programma’s die de zuidelijke omroepen uitzenden tijdens de carnaval festiviteiten. In deze aflevering is te zien hoe Omroep Brabant druk bezig is geweest om het gevoel van carnaval bij de mensen thuis te brengen. Ook wordt het verhaal van Joep de Wildt verteld. Vorig jaar won hij de Zilveren Narrenkap in het Keiebijters Kletstoernooi. Daarnaast krijg je ook een kijkje achter de schermen van de 3 Uurkes Vurraf te zien.

Aflevering 5: “Liefde voor even of het leven?” 

Aflevering 5 heet “Liefde voor even of het leven?” en vertelt het verhaal liefde tijdens carnaval. We krijgen het verhaal van drie stellen te zien. Resi Coumans en Arthur Massy uit Roermond runnen een café in Roermond. Hun carnavalsfeesten zijn legendarisch. Het hoogtepunt is altijd de bruiloft waarop er onecht getrouwd wordt. Ook het verhaal van Arthur en Resi wordt verteld. Zij gingen verkleed elkaar ten huwelijk vragen op het stadhuis. Waarschijnlijk is dit de mooiste aflevering voor velen, omdat dit het beste de liefde voor elkaar en het feest laat zien.

Trakteer op een Goudgele Rakker

Doe 'ns ruig dit jaar


Zitte gij er ok zo lekker feestelijk bij op de bank dit jaar?
En heb je zin om vaker VETTE carnavalscontent te lezen?

Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang voortaan exclusief onze e-mails.

Ik trakteer op een biertje