D'n elfde van d'n elfde

Start van carnaval

D’n elfde van d’n elfde – 2021

D’n elfde van d’n elfde is de start van het nieuwe carnavals-seizoen. Het vindt altijd plaats op 11 november (11-11) en valt dus ieder jaar op een andere dag. In 2021 valt 11-11 op een donderdag.

Meestal wordt op of rond deze dag (vaak het weekend erna) de nieuwe Prins Carnaval bekend gemaakt.

De start van het nieuwe carnavals-seizoen

De elfde van de elfde is ook wel de start van het nieuwe carnavals-seizoen. Op deze pagina kun je lezen waarom we carnaval vieren en daar is geen twijfel over mogelijk. Verrassend genoeg bestaan er verschillende theorieën over waarom carnaval op 11-11 start.

Waarom begint carnaval op d’n elfde van d’n elfde?

Getal van dwazen en gekken

De meest gehoorde theorie is dat elf al eeuwenlang bekendstaat als het getal van dwazen en gekken. Omdat het een overschrijding is van tien, het getal van de Tien Geboden, maar omgekeerd is 11 ook 12 min 1. Twaalf betekent vol (12 maanden) en elf is net geen twaalf maanden.

Vasten uit armoede en voor kerstmis

Een andere veronderstelling is dat 11/11 voortkomt vanuit armoede. In de middeleeuwen werd er ook voor de kerst gevast, maar dan uit armoede, want het vlees uit november (de slachtmaand) moest bewaard worden tot kerst en daarmee begonnen ze op 12 november.

De dag ervoor werden nog snel de niet-houdbare producten feestelijk opgegeven. Het was destijds toch al een feestdag; namelijk Sint-Maarten. Er is ook nog een ander mogelijk verband tussen Sint-Maarten en carnaval, gerelateerd aan de kalender. Sint-Maarten markeert de donkere periode voor Kerstmis.

Veertig dagen na de elfde van de elfde is het 21 december, de kortste dag van het jaar. Aan het einde van het Sint-Maartensfeest begon de Sint-Maartensvasten. Zoals carnaval voorafgaat aan de Veertigdagentijd voor Pasen, zo gaat Sint-Maarten vooraf aan de voorbereiding op Kerstmis 😉

Egalité, Liberté et Fraternité (E.L.F.)

Als klap op de vuurpijl bestaat er nog een andere theorie over de relatie tussen elf en carnaval. Aan het einde van de 18e eeuw werd het Rijnland (Duitsland) bezet door de Fransen. Daar werd toen al flink carnaval gevierd en om de Franse bezetters op de hak te nemen (carnaval is natuurlijk bij uitstek het feest van spot) zette men Franse steken op.

Waarom zij d’n elfde van d’n elfde kozen als datum van hun spotfeest? De drie beginletters van de principes van de Franse Revolutie: Egalité, Liberté et Fraternité vormen samen het woord elf.

Van welke theorie ben jij het meest fan? 😉

Wil je een feestje op 11/11 bijwonen?

Bekijk in onze carnavals-agenda welke grote feesten je bij kunt wonen. Op zoek naar een specifiek feest in jouw regio? Bekijk dan de pagina carnaval in jouw buurt.

Trakteer op een Goudgele Rakker

Doe 'ns ruig dit jaar


Zitte gij er ok zo lekker feestelijk bij op de bank dit jaar?
En heb je zin om vaker VETTE carnavalscontent te lezen?

Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang voortaan exclusief onze e-mails.

Ik trakteer op een biertje