Maak je eigen carnavalsoutfit

Laatst bewerkt op: 26 januari 2023

Je eigen carnavalskleding (laten) maken

Zonder carnavalskleding, geen carnaval. Alhoewel velen standaard carnavalskleding kopen, is het natuurlijk erg leuk om origineel uit de hoek te komen, als individu of vriendengroep.

Het leuke is dat het maken van een eigen carnavalspak helemaal niet zoveel werk hoeft te zijn. We lichten hier toe hoe je een carnavalspak zelf kunt maken, van amateurniveau, tot het laten maken door een professional. Veel plezier!

Carnavalspak bij elkaar shoppen

Een eigen, originele carnavals-outfit “maken” kan al door veel spullen bij elkaar shoppen bij verschillende (carnavals)winkels, of door oude spullen van vorige jaren te combineren tot een nieuwe outfit.

Met spuitbussen, een schaar, touw en verschillende materialen kom je al een heel eind. Ga ook tweedehands winkels binnen of ga naar een carnavalsbeurs voor het herbruiken van materialen.

Ga je bijvoorbeeld als eend (we noemen maar iets), zorg dan dat je allerlei leuke spullen in geeltinten bij elkaar shopt: beenwarmers, panty, broek, geel hemdje, jasje. Maak bijvoorbeeld een snavel van een literfles die je doormidden knipt/snijdt.

zelf carnavalsoutfit maken

Brandveiligheid carnavalsoutfit

Er zijn zeker een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je je eigen carnavalsoutfit samen gaat stellen. Kies fijn stof dat niet snel scheurt en zorg ervoor dat je geen extreem brandbaar stof gebruikt. Kijk op een site als checkdebrandveiligheid.nl.

Natuurlijk is het ook handig als je pak goed te wassen is en tot slot: zorg voor een afsluitbaar of water/spatwaterdicht zakje voor je waardevolle spullen.

Op naailes voor je outfit

Wil je echt goed voor de dag komen? Je eigen carnavalsoutfit samenstellen is een goede reden om op naailes te gaan. Fysieke naailes werkt volgens ons het beste, maar je kunt ook online naailessen volgen. Google maar eens, en je vindt verschillende aanbieders.

Ga in ieder geval zeker op fysieke naailes om een meer gevorderd niveau te behalen. Jouw lerares weet waarschijnlijk óók de beste adresjes voor de juiste stoffen, linten, garen, knopen en andere accessoires die je nodig hebt voor een prachtige outfit.

Naaipatronen voor carnavalskostuum

Er zijn verschillende webshops, bijvoorbeeld naaipatronen.nl, die patronen voor kleding aanbieden met de juiste stoffen, fournituren en patronen. Sommige aanbieders zijn ook fysieke winkels. Google maar eens; je zult verschillende sites tegenkomen.

zelf carnavalskleding maken

Professionele naaiatelier voor carnavalskleding

Ben je van een vereniging en wil je een professioneel pak laten maken voor een grote groep of gezelschap? Bijvoorbeeld een outfit voor prinsen, dansmariekes? Professionele naaisters (of jouw naailerares) misschien wel, maken vaak outfits in opdracht voor groepen of gezelschappen tegen een bepaald uurtarief.

Reken erop dat je flink in de buidel moet tasten gezien het uurloon en materialen. Een outfit op maat gaat daarentegen vaak jaren mee en je ziet de kwaliteit er zeker aan af.

Wederom even Googlen en je vindt vanzelf verschillende ateliers bij jou in de buurt. Succes met jouw outfit!

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal