Thema's voor carnavalsverenigingen

Wat is een carnavalsvereniging?

Een carnavalsvereniging of een Vastelaoves vereniging, is een overkoepelend orgaan dat tijdens carnaval verantwoordelijk is voor de organisatie van verschillende feesten voor verschillende doelgroepen, de optocht(en), maar ook de keuze voor Prins Carnaval en andere zaken.

Een carnavalsvereniging kan een naam hebben die lijkt op de carnavalsnaam van het stad/dorp, maar dit hoeft niet per se. Een stad/dorp kan meerdere carnavalsverenigingen hebben met een eigen Prins Carnaval/activiteiten, etc.

Wat is een carnavalsgroep?

Een carnavalsvereniging is niet hetzelfde als een carnavals- of Vastelaovesgroep. Naast één of meerdere carnavalsverenigingen, kunnen er binnen een dorp ook verschillende carnavalsgroepen zijn (bijvoorbeeld vriendengroepen of buurtverenigingen) die eigen activiteiten/events organiseren en bijvoorbeeld ieder jaar meedoen aan de carnavalsoptocht. Deze groepen zijn dan weer niet verantwoordelijk voor de overkoepelende activiteiten van de desbetreffende carnavalsstad of -dorp.

Overkoepelende organisaties voor carnavals-en Vastelaovesverenigingen

Veel verenigingen zijn vertegenwoordigd in een overkoepelende organisatie. In Limburg is de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereiniginge (SLV) gericht op de grote verenigingen in de grote steden (zoals Roermond of Maastricht) en de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL) is gericht op de kleinere verenigingen. In Brabant is dit de Brabantse Carnavals Federatie (BCF). In Europees verband zijn de verenigingen georganiseerd in de Europese Carnavals Unie/Federatie Europese Narren (Närrische Europäische Gemeinschaft).

Wat zijn de uitdagingen en thema’s van carnavalsverenigingen, horeca en gemeentes?

In een tijd die snel verandert, krijgen carnavalsverenigingen, horeca en gemeentes doorlopend met verschillende uitdagingen te maken. Dit zijn een aantal belangrijke thema’s en uitdagingen:

Inclusiviteit/diversiteit

Hoe kun je het carnavalsfeest diverser en inclusiever maken? Natuurlijk is en blijft carnaval een feest van traditie, maar het feest moet voor iedere inwoner toegankelijk zijn én blijven. Moeten er ook speciale gayfeestjes georganiseerd worden? Een voorbeeld hiervan is “Lampegat Pride”.

Straatcarnaval en cafés

Veel grote steden zijn van binnencarnaval naar een groots straatcarnaval gegaan. Het is daardoor vaak gratis en voor iedereen toegankelijk, ook voor de jeugd die nog niet de kroeg in mag. Daardoor vindt er ook een grotere toestroom aan bezoekers plaats, want je kunt gemakkelijker ‘even een kijkje nemen’. Tegelijkertijd moeten kleinere cafés en kleinere carnavalsdorpen en -gemeenschappen opboksen tegen de hoge verwachtingen op het gebied van bijvoorbeeld artiesten. Ook is er concurrentie van het populaire straatcarnaval in de grote steden.

Veiligheid

Hoe vier je veilig straatcarnaval? Denk aan het toelaten van buitenbars, geluid en volume, inzet van beveiligers, verkeersregelaars en calamiteitenroutes voor de hulpdiensten.

Prins Carnaval en Prinses Carnaval

Hoe ga je om met het aanstellen van een Prinses Carnaval in plaats van Prins Carnaval? Carnaval is bij uitstek een feest van traditie, maar moet ook meegroeien met de tijd. In sommige dorpen zijn er zelfs zo weinig vrijwilligers, dat zelfs een Prins en Raad van Elf er niet meer zijn. Ook kost het soms duizenden Euro’s om Prins Carnaval te zijn. Wie heeft dit geld er nog voor over?

onthulling prinses carnaval

Tekort aan vrijwilligers

Door vergrijzing ontstaat er sowieso een tekort aan vrijwilligers, die betrokken zijn bij veel carnavalsevents als feesten en optochten. Hoe zorg je voor voldoende vrijwilligers/medewerkers?

Jeugd bij carnaval betrekken

Hoe betrek je de jeugd, die overladen wordt met feesten en festivals, op een goede manier bij de carnaval? En hoe bereik je de jeugd in het social media-tijdperk? Hoe integreer je nieuwe genres als hardstyle carnaval op de juiste manier in traditionele carnavalsmuziek en -hits? De jeugd heeft vaak niet zoveel zin meer in het protocol, officiële figuren en een spel.

Educatie

Hoe zorgen we voor voldoende, leuke en aantrekkelijke educatie over carnaval, bijvoorbeeld op scholen? Hoe kunnen we landelijk nog meer kennis over het volksfeest carnaval delen, bijvoorbeeld in de vorm van (nieuwe) media als podcasts, series, films of via social media?

Bouwhallen voor carnavalswagens

Hoe creëer je, eventueel samen met de gemeente, plaatsen waar carnavalsverenigingen en -groepen carnavalswagens kunnen bouwen? Voorheen bouwden veel groepen in stallen van boeren, maar er komen minder boeren en niet alle boeren hebben meer graag vreemden over de vloer. Nieuw in carnavalssteden/dorpen zijn overdekte, verwarmde bouwhallen voor bouwgroepen.

Carnavalsverzekeringen

Veiligheids- en mileuregels worden steeds strenger. Hoe verzeker je carnaval en optochten binnen jouw dorp of plaats op de juiste manier?

Duurzaamheid

Hoe organiseer je carnaval duurzamer? Hoe kun je voldoen aan de nieuwe regeling voor wegwerpplastic? Hoe bouw je meer duurzame carnavalswagens en hoe zorg je voor meer duurzame (uitstootvrije) optochten?

Hardcups en softcups

Het gebruik van plastic wegwerpbekers is sinds 1 januari 2024 verboden en ook heeft de horeca te maken met een glas- en blikverbod. Daarom schakelt de horeca tijdens carnaval over op bekers met statiegeld die na gebruik retour gaan naar de tap. Softcups moeten apart worden ingezameld en uiteindelijk naar een bedrijf worden gebracht dat ze recyclet. Hardcups worden omgespoeld en hergebruikt. Wat werkt het beste en hoe gaan carnavalsvierders hiermee om?

Woke

In de tijd van een maatschappij die woke (wakker) is, is niet alles meer even vanzelfsprekend als vroeger. Kan bepaalde humor nog wel? Kan bepaalde carnavalskleding nog wel? Hoe wordt aangekeken tegen (veel) drinken? Waarom worden veganisten boos op een schnitzelnummer? Het blijft een uitdaging om ons mooie feest van cultuur & traditie in te passen binnen de geldende normen en waarden. En ook normen en waarden zijn voor iedere carnavalsfan weer verschillend.

Nieuws ontvangen voor carnavalsverenigingen?

Ben je lid van een carnavalsvereniging en wil je op de hoogte blijven van nieuws rondom thema’s die spelen bij carnavalsverenigingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en vink ook de lijst ‘ik ben ook lid van een carnavalsvereniging’ aan.

Deel dit item:

Liefde voor carnaval: fan-verhaaltjes

Bekijk alles
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal