Strijd om de mooiste carnavalswagen in nieuw spel
De Brabantse informatica-student Jeffrey van der Wal (23) uit Zevenbergen, houdt zich al zo’n 2.5 jaar bezig met het ontwikkelen van een online carnavalsgame waarin je je eigen praalwagens kunt bouwen.
Het spel komt vlak voor carnaval 2024 uit, maar vanaf vandaag, de elfde van de elfde 2023 staat het spel ook op Steam, een Amerikaans videospellen-platform. Je kunt het daar alvast toevoegen aan je verlanglijstje.
Het spel is bedoeld voor liefhebbers van simulatorspellen en voor iedereen die van carnaval houdt. Het spel is geïnspireerd op het bekende pretparkspel “Rollercoaster Tycoon”. Ook Japanse game-media hebben het spel inmiddels opgepikt.
Groot fan van carnavalsoptochten
Jeffrey was altijd al groot fan van carnavalsoptochten. Hij ging bij veel optochten kijken en filmen. Vooral van de lichtjesoptocht in Standaardbuiten, vlakbij Zevenbergen, was hij altijd al groot fan. Niet gek dat zijn game, “Carnaval Simulator”, gebaseerd is op het bouwen van carnavalswagens.
Jeffrey licht toe: “Ik heb veel carnavalsverenigingen gebeld om te vragen of ik bepaalde onderdelen van hun wagens in het spel mocht nabouwen. Dat was voor hen in eerste instantie een wat ongewone vraag, maar toch vonden ze het ook een grote eer.”
Carnaval Simulator bootst echte optochten na
Hij vervolgt: “Voor je een wagen gaat bouwen krijg je bepaalde info, zoals je het echt ook krijgt als je in een optocht gaat meerijden. De wagen moet bijvoorbeeld aan een bepaald thema voldoen en er zijn extra punten te verdienen voor aspecten als bijvoorbeeld draaiende onderdelen, verlichting of in hoeverre de wagen voldoet aan het thema. Je begint het spel op de bouwplaats.
Als je klaar bent of als de tijd op is, ga je naar de volgende fase, de optochtfase. Je rijdt dan mee en strijdt tegen anderen die het spel ook spelen. Je kunt ook met maximaal acht vrienden samen spelen. Iedereen bouwt dan een eigen wagen en je kunt ook elkaars wagens punten geven, maar het leuke is dat je natuurlijk niet weet wie welke wagen heeft gemaakt. Als je het spel alleen speelt, dan bepaalt een speciaal ontwikkeld algoritme hoeveel punten je krijgt.”
Toekomstige ontwikkelingen
Jeffrey vertelt dat je ook al je gemaakte wagens achter kunt slepen in één optocht en zo zelf de mooiste volgorde kunt bepalen. Nu kun je alleen nog meerijden in de locatie Standaardbuiten (Zwammegat), maar op den duur wil Jeffrey ook andere optochtlocaties ontwerpen en bijvoorbeeld de mogelijkheden voor het invoegen van loopgroepen bekijken. Jeffrey bruist van de ideeën, maar omdat hij zowel programmeert als het design én de marketing voor het spel doet, is hij er al 2.5 jaar lang iedere dag mee bezig.
Al spelenderwijs meer over carnaval leren
Jeffrey vertelt dat kinderen het spel ook kunnen spelen. Het begint namelijk heel simpel, maar het wordt steeds moeilijker en door de verschillende levels ontdek je gaandeweg steeds weer nieuwe dingen. Er zitten ook leuke carnavalsfeitjes in het spel verwerkt, zogenaamde ‘collectables’. “Zo leren ook kinderen al spelenderwijs meer over carnaval en het bouwen van wagens. En hoe gaaf zou het zijn als meer jeugd straks bij een bouwclub gaat door dit spel?”, glundert Jeffrey. “Door het spel ben ik zelf ook bij een bouwclub gegaan, BC de Lamballekus uit Standaardbuiten. Carnaval is voor mij daarmee een heel verbindend en sociaal feest, want door het spel heb ik zelf ook nieuwe vrienden leren kennen.”
Carnaval in Nederland op de kaart zetten
Jeffrey brengt het carnavalsspel niet voor niets uit via Steam, een bekend Amerikaans platform voor videospellen. “Ik breng het spel uit in verschillende talen. Veel mensen kennen Nederland bijvoorbeeld alleen van Amsterdam of bekende voetballers, maar hoe gaaf is het als ze ook carnaval in Nederland leren kennen. Bovenal kan ik zo specifiek het geweldige carnaval in Brabant op de kaart zetten.”
Carnaval Simulator pre-orderen voor 11 euro
Je kunt Carnaval Simulator via Steam toevoegen aan je verlanglijst. Voor 11 euro kun je het spel levenslang spelen.
Carnaval Simulator in de Japanse media
Een aantal Japanse game-sites heeft ondertussen ook al over het spel geschreven. Zij vinden het uiterlijk van de poppen op de wagens ‘enigszins eng’, maar verklaren dat Nederlandse carnavalsoptochten gebaseerd zijn op Mardi Gras (carnaval in New Orleans) en het carnaval van Venetië.