Hardstyle Carnaval: heerlijk hossen, keihard rossen!

Laatst bewerkt op: 17 november 2023

Hardstyle Carnaval: heerlijk hossen, keihard rossen!

Carnavalsmuziek evolueert continu en vooral Hardstyle Carnavalshits schieten ineens als paddenstoelen uit de grond. Het is inmiddels een heus muziekgenre met tientallen releases van artiesten en ook nemen steeds meer festivals de muziekstijl op in hun line-up.

Waarom is Hardstyle Carnaval zo populair? We interviewden Jari Simons, van de populaire playlist Hardstyle Carnaval, waar hij zeven jaar geleden mee begon. Twee jaar geleden ging hij een samenwerking aan met partyact Altijd Larstig & Rob Gasd’rop om het initiatief naar een hoger niveau te tillen.

Wat is Hardstyle Carnaval?

Hardstyle Carnaval is de grootste carnavals-playlist op Spotify, met maar liefst 34000 volgers. Ook bekende artiesten als Dr. Rude, Outsiders, FeestDJRuud en Altijd Larstig & Robgasd’rop hebben al eens een takeover gedaan van de playlist.”

Sinds wanneer is Hardstyle Carnaval populair? 

“Hardstyle Carnaval is zo’n elf jaar geleden ontstaan met de Boys van Hardstyle Carnaval die anthems maakten voor het festival MOCP Udenhout. Toen was het natuurlijk nog lang niet zo populair als nu. Zes jaar geleden zag ik dat de populariteit een enorme toevlucht nam, doordat steeds meer mensen het genre leuk begonnen te vinden. Dit zag ik ook terug in de enorme groei van de playlist.”

Waarom is het zo populair? 

“Als je met carnaval in een feesttent of kroeg staat is het natuurlijk superleuk om feestmuziek te horen, maar er zijn heel veel mensen die later op de avond wat ‘harder’ willen gaan. Daarom is het zo populair tijdens carnaval.”

Hardstyle carnaval festival

Wat is kenmerkend aan Hardstyle Carnaval?

“Hardstyle Carnaval is carnavalsmuziek waar je op kan ‘hossen & rossen’ tegelijk. Vrolijke melodieën met hele strakke leads en een harde kick/beat eronder.

Je hoort in Hardstyle Carnaval veel remixen van originele carnavalsnummers, maar daarnaast zijn er ook losse hardstyle-carnavalsnummers of remixen van feestnummers.

Normale hardstyle-nummers horen in principe niet bij Hardstyle Carnaval.

Wij hebben zelf vorig jaar een eigen nummer uitgebracht, het ‘Hardstyle Carnaval Anthem’. Dit is een voorbeeld van een los hardstyle-carnavalsnummer. Het is op grote festivals gebruikelijk om ieder jaar een anthem te hebben; dat staat symbool voor het festival-weekend en dat als slotnummer ook weer gedraaid wordt. In 2023 hebben we het nummer Olleke Bolleke (ja, van het bekende kinderliedje) uitgebracht in hardstyle-carnavalsversie.”

 

Welke hardstyle carnavalsfestivals ken je allemaal? 

“Dat zijn er bijna te veel om op te noemen. De grote Hardstyle Carnaval festivals zijn Karnaval Festival, X-Qlusive Holland, MOCP Udenhout, Snowbass Festival en  Total Loss Festival. Hier zijn één of meerdere stages te vinden met daarvoor duizenden Hardstyle Carnaval liefhebbers.

Tegenwoordig is Hardstyle Carnaval op heel veel festivals te vinden en zeker in elke feesttent. Ook hier in de buurt bijvoorbeeld, in Klarenbeek bij C.V. de Neutenkrakers (in de buurt van Apeldoorn), is er bijvoorbeeld zo’n ‘Stuitertent’ aanwezig. Hardstyle Carnaval is echt overal!”

Welke doelgroep komt er op Hardstyle Carnaval af?

“Laten we zeggen dat het grootste deel van de luisteraars tussen de 15-30 jaar. Het wordt geluisterd door heel Nederland, maar in de gebieden waar veel carnaval gevierd wordt (Brabant, Limburg,Gelderland en Overijssel) wordt ook wel het meeste geluisterd. Het zijn voornamelijk mannen, maar de vrouwen zijn ook zéker goed vertegenwoordigd, want dat zijn natuurlijk ook enorme feestbeesten ;)”

Hoe dans je op Hardstyle Carnaval?

“In ons eigen nummer zingen we niet voor niets ‘Heerlijk hossen, keihard rossen, dat is Hardstyle Carnaval!’ Op de muziek ben je dus aan het hossen en aan het rossen (stampen/hakken). Tussendoor klinken er namelijk zéker ook reguliere carnavalsnummers of wordt specifiek het ‘hosmomentje’ van het originele nummer ingemixt. Dan staat de tent keihard samen lallen, om vervolgens weer lekker te gaan stampen.

Je kan er dus polonaise op doen, van links naar rechts of in de lucht springen, maar de echte fanatiekelingen hakken op Hardstyle Carnaval of gooien hun vuist in de lucht om te ‘fistpumpen’.”

Hoe ga je verkleed naar een Hardstyle Carnavalsfeest?

“Het maakt eigenlijk niet uit hoe, áls je maar verkleed bent.”

Moet je in dagelijks leven ook van hardstyle houden?

“Nee. Omdat het zo’n hoog feestgehalte heeft en het feestmuziek is, kan iedereen ervan genieten. Ook als het gewoon op de playlist in de kroeg voorbij komt, gaat iedereen helemaal los. Al helemaal na een paar drankjes, haha.”

Hoe begin je laagdrempelig met Hardstyle Carnaval?

“Als je wilt kijken of hardstyle carnavalsmuziek iets voor je is, raden wij je aan om een keer naar één van de festivals te gaan die ik net noemde. De sfeer die je daar proeft in combinatie met de muziek, is wat het genre goed omschrijft.

Ben je nog niet echt van de hardere ‘hardstyle kicks’? Dan is ‘Partystyle’ misschien eerst iets voor jou. Dit is onder andere af en toe de stijl van Altijd Larstig & Robgasd’rop, FeestDJRuud en Buren van de Brandweer. Het is eigenlijk het jongere broertje van Hardstyle Carnaval waar de beat/kick niet zo hard is, maar meer toegankelijk. De happy hardcore van nu en vergelijkbaar met ‘Eurodance’, de stijl van Scooter, Cascada en Special D. Ook deze stijl wordt wel eens ingemixt tijdens Hardstyle Carnaval.” 

Hardstyle carnaval carnavalsmuziek

Treed je ook live op? 

“Mijn compagnons van Altijd Larstig & Rob Gasd’rop wel. Het is een partyact die een combinatie van feestmuziek en hardere stijlen draait. Het gaat dus van Hardstyle Carnaval naar Hollandse meezingers. Erg energiek, vrolijk en toegankelijk. Ze hebben onder andere remixen van ‘Atje voor de sfeer’, ‘Liever te dik in de kist’ en ‘If I tell you’. Daarnaast hebben ze eigen stagehostings gedaan op grote festivals als X-Qlusive Holland en Freshtival. Met Hardstyle Carnaval willen we ook hostings gaan doen op festivals. Ik nodig iedereen dus van harte uit om te komen ‘hossen en rossen’, zéker volgend jaar, als alle carnavalsfestivals ook weer doorgaan.”

Carnavalshits luisteren?

Naast de playlist van Jari/Hardstyle Carnaval hebben we uiteraard ook weer de (reguliere) carnavalshits voor 2024 op een rijtje gezet voor je.

Enjoy en alaaf!

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? Schrijf je gratis in als Goudgeel Member en ontvang leuke carnavalspost in je inbox. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Volg sowieso ons WhatsApp-kanaal en lees als eerste het leukste carnavalsnieuws.

Ik schrijf me in