Vastelaovend in Vallekeberg

Vastelaovend in Vallekeberg

Valkenburg kennen we allemaal als bekende toeristische trekpleister, maar ook Vastelaovend wordt er groots gevierd. Carnaval in Valkenburg (ook wel Valkenburg aan de geul, Valkeberg of Vallekeberg), wordt georganiseerd door de carnavalssociëteit C.S. Mirlitophile. De Mirlitophile is de oudste carnavalssociëteit van Limburg. De sociëteit is waarschijnlijk gesticht in 1879.

In het vaandel/logo van de sociëteit zie een bok en Valkenburg heet daarom ook wel ’t Bokkeriek. De centrale kleuren in Valkenburg zijn rood, geel en groen: de kleuren van Vastelaovend in Limburg.

Stadsprins en Minister

Op of rond 11-11, wordt er tijdens een groot festijn, de Vallekebergse Vastelaovesnach, bekendgemaakt wie er gaan regeren over ’t Bokkeriek. Dat zijn ieder jaar een Stadsprins en een minister. Er is ieder jaar een poster van hen verkrijgbaar.

Vervolgens vinden er in januari in Valkenburg en de omliggende kerkdorpjes al veel carnavalszittingen en -festiviteiten plaats. Op carnavalszondag krijgen de Stadsprins en de Minister de sleutel overgedragen. Zondagmiddag vindt er vervolgens een kleine optocht plaats.

Auw Wieverbal

Op de donderdag vóór carnaval wordt in Valkenburg het grootste pré-carnavals-openluchtfeest van Limburg gehouden: het Auw Wieverbal.

Het Auw Wieverbal, een buitenfestival in het centrum, is al meer dan 55 jaar traditie. Bijna álle grote Limburgse artiesten komen optreden op het hoofdpodium op het Walramplein. De traditie is oorspronkelijk over komen waaien van het Rijnlandse carnaval in Duitsland. Het heet ook wel Weiber Fasching (vrouwencarnaval), maar iedereen is welkom 😉

auw wieverbal valkenburg

Liedjescultuur

De liedjescultuur is erg groot in Limburg. Valkenburg heeft net zoals de rest van de Limburgse carnavalssteden, veel eigen carnavalsliedjes, waarvan er een aantal naar het grootste liedjesfestijn van Limburg (het LVK) gestuurd worden.

Grote optocht en Blauw Loele

De grote optocht (Groate optoch) in Valkenburg aan de Geul, vindt altijd plaats op carnavalsmaandag. Op dinsdag vindt het Blauw Loele plaats en hoor je: “De Blauw Loele trekken weer uit.” Behalve het opnemen van de “hooglustigheden” in “de orde van de Blauw Loele”, is er ook altijd een optreden van een bekende lokale artiest. De aanwezigen komen verkleed in een clownspak en met een blauw gezicht.

Carnaval Valkenburg 2023

Carnaval in Valkenburg vindt in 2023 plaats van zondag 19 t/m dinsdag 21 februari. Je bent van harte welkom in Valkenburg, maar het wordt wel gewaardeerd als je je verdiept in de tradities.

Bekijk in onze carnavalsagenda welke grote evenementen je nog meer kunt bezoeken.

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? Schrijf je gratis in als Goudgeel Member en ontvang leuke carnavalspost in je inbox. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Volg sowieso ons WhatsApp-kanaal en lees als eerste het leukste carnavalsnieuws.

Ik schrijf me in