Carnavalswagen bouwen

Carnavalswagen bouwen

Wil je meedoen aan de carnavalsoptocht? Je kunt als loopgroep, duo of eenling meedoen, maar denk er ook zéker eens over na een eigen carnavalswagen te bouwen. Het is een vak apart, maar ontzettend leuk en je leert ook nog eens veel nieuwe mensen kennen.

Op deze pagina beschrijven we hoe je een carnavalswagen kunt bouwen, met wie je een carnavalswagen kunt bouwen, welke uitdagingen je tegenkomt voor en tijdens het bouwen en wat er nog meer allemaal komt kijken bij het bouwen van een carnavalswagen.

Met wie kun je een carnavalswagen bouwen?

Vaak hebben carnavalssteden en -dorpen (verschillende) bouwclubs, die al jarenlang meedoen aan de optocht en de fijne kneepjes van het vak kennen. Als je een carnavalswagen wilt bouwen, kun je het beste lid worden van een (ervaren) bouwclub. De wagenbouwers kunnen je de fijne kneepjes van het vak leren en samen sta je altijd sterker dan alleen, zeker in een tijd van verschillende uitdagingen die komen kijken bij het bouwen van een carnavalswagen.

Wat is er leuk aan het bouwen van een carnavalswagen?

Het leuke aan het bouwen van een carnavalswagen is misschien wel het sociale aspect: de onderlinge gezelligheid en saamhorigheid. Omdat er veel creativiteit om de hoek komt kijken (creativiteit is natuurlijk per definitie inherent aan carnaval), is er vaak voor iedereen wel een rol weggelegd. Bovendien leer je veel nieuwe mensen kennen tijdens het bouwen van een carnavalswagen, waar je vaak snel een hechte band mee opbouwt. Superleuk!

Hoe lang duurt het bouwen van een carnavalswagen?

Het bouwen van een carnavalswagen duurt ongeveer 3 maanden, maar dit verschilt natuurlijk per bouwclub.

Hoe bouw je een carnavalswagen?

Het is net hoe uitgebreid je de wagen wilt maken. Vroeger werd er veel met hout gewerkt, maar tegenwoordig wordt er veel gelast. Zo is er meer mogelijk, kun je meer complexe bewegingen maken en het is natuurlijk sterker. Naast polyester, is papier maché is eigenlijk nog steeds het meest populaire formaat. Er zijn namelijk steeds minder lassers en vaklieden, maar pa­pier-machéen kan iedereen.

In de meeste gevallen worden er bouwtekeningen gemaakt voor carnavalswagens, die eerst door de verschillende techneuten bekeken worden. Over het algemeen geldt deze bouwtekening als leidraad. Het bouwen van een wagen bestaat vervolgens uit de volgende stappen:

Lassen

De meeste wagenbouwers beginnen met het lassen van de bewegingen (bijvoorbeeld wip of ronddraaien), die de poppen moeten maken. Vaak worden bepaalde bewegingen ieder jaar hergebruikt, omdat het technisch best moeilijk is nieuwe bewegingen uit te voeren.

Vormen

Voor het vormen van de poppen, wordt er gebruikgemaakt van kippengaas. Naast de grote vormen worden er later ook meer gedetailleerde onderdelen gevormd als neuzen, oren, ogen en accessoires.

Plakken

Als de vorm van de poppen gemaakt is, komt papier maché om de hoek kijken. Dat doe je door papier (kranten of printpapier) in te smeren met behangplak. Belangrijk is dat de bovenste laag stevig en glad is, zodat je er mooi op kunt schilderen.

Schilderen

Schilderen is een vak apart en degene die ook gevormd heeft, speelt hier vaak en belangrijke rol in. Diegene ziet immers voor zich hoe en waarom iets op een bepaalde manier gevormd is.

Afwerken en opbouwen

Tot slot worden de details toegevoegd en wordt de wagen opgebouwd. Denk daarnaast ook aan het inbouwen van de muziekinstallatie, verlichting en eventuele voorzieningen voor de bouwers die meelopen in de optocht.

Bekijk in deze leuke video hoe het bouwen van een carnavalswagen eruit ziet:

Hoe ziet een carnavalswagen eruit?

Vaak sluit een carnavalswagen aan op het carnavalsmotto van de stad/het dorp waar je meerijdt, maar het kan ook een ander (actueel) thema zijn. Als de optocht bijvoorbeeld bezocht wordt door veel mensen van buitenaf; is het minder leuk om een wagen te bouwen die aansluit op een actueel thema. Veel groepen kiezen ervoor een spreuk op de zijkant van de wagen te tonen, met een grap, visie, of iets anders wat de groep wil overbrengen.

Idealiter is de vormgeving van een carnavalswagen uitgedacht vanuit een concept: dat wil zeggen dat ook de kleding van de bouwers, de muziek, eventuele verlichting, uit te delen gadgets, etc. aansluiten op de uitstraling van de wagen.

Is het bouwen van een carnavalswagen duur?

Dat verschilt. Hoe je carnavalswagen eruitziet – en hoeveel deze dus kost, hangt af van de stad/dorp waar je deelneemt, wat de kwaliteit is van de andere wagens, hoeveel ervaring je hebt, etc. Meestal worden carnavalswagens betaald door contributie van de leden, maar ook zijn er veel carnavalswagens die worden gesponsord. Ook wordt er steeds vaker materiaal voor carnavalswagens gesponsord, zoals bijvoorbeeld bouwmateriaal of materiaal zoals tractoren of een kraantje waarmee grote poppen op de wagens geplaatst worden.

Wat win je met een carnavalswagen?

Aan een carnavalsoptocht zitten prijzen(gelden) verbonden. De mooiste wagens winnen een leuk centje. Al is het wel zo dat dit niet de reden is waar je het voor doet; je bouwt een carnavalswagen echt vanuit passie en voor de lol. De prijzengelden wegen meestal niet op tegen de bouwkosten.

Waar lopen bouwers van carnavalswagens tegenaan?

Bouwers van carnavalswagens lopen tegenwoordig tegen verschillende uitdagingen aan:

Gestegen kosten

De kosten voor het bouwen van een carnavalswagen zijn flink gestegen. Denk aan de kosten voor materialen, maar ook aan verzekeringen, inschrijfgeld, de huur van de loods, het verwarmen van de loods, etc.

Verjongen van de bouwclub

Bouwclubs vergrijzen. Dat is zonde omdat het aantal leden zo terugloopt, maar ook gaat er veel waardevolle kennis verloren. Gelukkig slagen veel clubs erin om op een succesvolle manier nieuwe leden aan te trekken. Ook zijn er clubs die gaan samenwerken.

Duurzaamheid

Bouwclubs gebruiken tegenwoordig minder polyester en synthetische verf is bij veel clubs vervangen door een variant op waterbasis met meestal een vernislaag voor de glans. (Tweedehands) materialen worden vaak hergebruikt of gedeeld door meerdere clubs.  Op platforms en carnavals-prikborden wordt vaak fanatiek gespeurd naar interessante materialen.

Toch laten veel wagenbouwers zich niet tegenhouden; het plezier van carnaval en het bouwen van een carnavalswagen, weegt nog altijd op tegen de verschillende uitdagingen die bouwclubs tegenkomen.

Carnavalswagen huren

Wil je graag meedoen aan de optocht, maar heb je geen tijd, energie en budget om een wagen te bouwen? Dan is het huren van een carnavalswagen ook een optie. De meeste carnavalswagens zijn gebouwd op het onderstel van een trailer, waardoor je de carnavalswagen eenvoudig kunt bevestigen achter een auto of tractor.

Carnavalswagen kopen

Ook het kopen van carnavalswagens is niet ongebruikelijk, maar je moet dan wel over een flinke som geld beschikken. Hele mooie wagens worden vaak verkocht aan clubs in Duitsland, of andersom. Het is immers zonde als zo’n prachtwerk maar één jaar meegaat. Een bouwclub geeft aan een gekochte wagen vaak eerst nog een eigen draai, zodat de wagen wel goed past binnen het thema van de optocht waar wordt meegereden.

Hoe kun je meedoen aan de optocht?

Schrijf je in bij de overkoepelende carnavalsvereniging die de optocht organiseert. Vaak is er een speciale optochtcommissie en een optochtregelement.

Loopgroep versus carnavalswagen

Wil je op een laagdrempelige manier deelnemen aan de optocht en heb je geen tijd, geld of energie om een carnavalswagen te bouwen? Dan kun je ook een loopgroep samenstellen. Binnenkort vind je hier leuke tips voor hoe je als loopgroep kunt deelnemen aan de optocht.

 

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal